Στυτική Δυσλειτουργία: Τελικά είναι η στυτική δυσλειτουργία ψυχολογικό σύμπτωμα;


Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε μια στύση αρκετά σταθερή για τη σεξουαλική λειτουργία. Είναι ένα κοινό σεξουαλικό πρόβλημα, που επηρεάζει έως και 30 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότερες περιπτώσεις ΣΔ έχουν φυσική αιτία, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Επιλογές τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ΣΔ. Αλλά για μερικούς άνδρες, τα ψυχολογικά ζητήματα είναι η ρίζα του προβλήματος.

Ψυχολογικά αίτια

Τα ψυχολογικά ζητήματα που συμβάλλουν στο ΣΔ δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν, να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν. Οι πιο κοινές ψυχολογικές αιτίες για ΣΔ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ανησυχία. Τα ψυχολογικά ζητήματα έχουν πραγματικές, σωματικές επιπτώσεις. Το άγχος, για παράδειγμα, είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι υπάρχει στο μυαλό σας. Αλλά το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό, προβλήματα αρτηριακής πίεσης και κόπωση. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας απόδοση. Στην πραγματικότητα, το άγχος είναι μια από τις πιο κοινές ψυχολογικές αιτίες ΣΔ.
  • Στρες. Όλοι βιώνουν άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μερικές φορές, το άγχος μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό κίνητρο. Αλλά ακόμη και το απλό άγχος – μια παρουσίαση στη δουλειά αύριο, για παράδειγμα – μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να επιτύχετε και να διατηρήσετε τη σεξουαλική απόδοση. Δεν χρειάζεται να κουβαλάτε μεγάλο άγχος για να επηρεάσει τη σεξουαλική σας υγεία.
  • Κατάθλιψη. Η κατάθλιψη προκαλείται συχνά από μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σεξουαλική επιθυμία όσο και τη σεξουαλική λειτουργία. Για τους άνδρες, ωστόσο, η κατάθλιψη δεν είναι πάντα μια εύκολη διάγνωση. Πολλοί άνδρες δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και κάποιοι διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες θα επιστρέψουν στο να νιώθουν φυσιολογικά, θα ανακτήσουν υγιές σεξουαλικό ενδιαφέρον και θα επιλύσουν το πρόβλημα ΣΔ με την κατάλληλη θεραπεία για την κατάθλιψη.
  • Προβλήματα σχέσεων. Η σιωπηλή μεταχείριση δεν είναι το μόνο πράγμα που θα βιώσετε εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε τσακωθεί. Τα προβλήματα στη συναισθηματική σας σχέση μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας σχέση. Οι καβγάδες, η κακή επικοινωνία και ο θυμός μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική σας λειτουργία. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με τον σύντροφό σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΣΔ. Εάν δυσκολεύεστε να επιλύσετε μόνοι σας ζητήματα σχέσεων, αναζητήστε έναν σύμβουλο ή θεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει.
  • Φόβος για σεξουαλική δυσλειτουργία. Την πρώτη φορά που θα εμφανίσετε ΣΔ, μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν θα ανακτήσετε ποτέ την κανονική σεξουαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φόβο ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να επιτύχετε ή να διατηρήσετε στύση στην επόμενη σεξουαλική σας επαφή. Αυτός ο κύκλος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να δείτε το γιατρό σας για να βρείτε μια θεραπεία. Μόλις βρείτε τη σωστή θεραπεία, ο φόβος σας για σεξουαλική δυσλειτουργία θα πρέπει να υποχωρήσει.

Θεραπείες για ψυχολογικά αίτια ΣΔ

Τα ψυχολογικά αίτια της ΣΔ δεν αντιμετωπίζονται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις όπου μια χημική ανισορροπία προκαλεί πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι άνδρες που έχουν κατάθλιψη μπορεί να βρουν ανακούφιση για τα συμπτώματά τους, καθώς και ΣΔ, όταν ξεκινούν την αντικαταθλιπτική θεραπεία. Πολλά από τα παραπάνω ψυχολογικά ζητήματα απαιτούν θεραπεία, υπομονή και χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρει την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Κάντε την ψυχική υγεία προτεραιότητα

Τα ψυχολογικά θέματα μπορούν να επηρεάσουν περισσότερα από την ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα προβλήματα σχέσεων μπορούν να έχουν τρομερή επίδραση στη σεξουαλική σας λειτουργία. Εάν αντιμετωπίζετε ΣΔ μαζί με ψυχολογικά προβλήματα, μιλήστε με το γιατρό σας. Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να βρείτε μια αιτία και μια θεραπεία για να επαναφέρετε τη σεξουαλική σας υγεία στο φυσιολογικό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ