Κρυολόγημα: Γιατί αρρωσταίνουμε το καλοκαίρι;


Η μύτη σας τρέχει, βήχετε και ο λαιμός σάς γρατζουνάει; Αισθάνεσαι ότι μπορεί να κρυώνεις αλλά είναι καλοκαίρι; Αν και το κοινό κρυολόγημα είναι πιο διαδεδομένο τους πιο κρύους μήνες, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι. Τα καλοκαιρινά κρυολογήματα συμβαίνουν συνήθως μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου και τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια. Μπορεί να έχετε πονοκέφαλο, καταρροή, γρατσουνιές και πονόλαιμο, πυρετό και πόνους στο σώμα, όλα αυτά που συμβαίνουν όταν κρυώνετε τον χειμώνα.

Κρυολόγημα το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δύο συνηθισμένοι ιοί βρίσκονται πίσω από τα περισσότερα κρυολογήματα. Τα χειμερινά κρυολογήματα προκαλούνται γενικά από ρινοϊούς, ενώ τα καλοκαιρινά κρυολογήματα προκαλούνται συνήθως από εντεροϊούς. Αυτοί είναι ιοί που ζουν στο έντερο. Υπάρχουν περίπου 60 τύποι εντεροϊών που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με λοιμώξεις από εντεροϊούς δεν αρρωσταίνουν καθόλου. Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο, οι εντεροιοί προκαλούν περίπου 10 εκατομμύρια έως 15 εκατομμύρια ασθένειες κάθε χρόνο, συνήθως μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου.

Και οι δύο τύποι ιών προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμο και συμφόρηση και τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται χωρίς τη βοήθεια αντιβιοτικών. Ωστόσο, οι εντεροϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν λιγότερο συχνά συμπτώματα όπως πυρετό, γαστρεντερικά συμπτώματα και επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι). Αυτές οι πιθανές επιπλοκές θα μπορούσαν να συμβάλουν στο μύθο ότι τα καλοκαιρινά κρυολογήματα είναι χειρότερα από τα κρυολογήματα του χειμώνα.

Ανεξάρτητα από την εποχή, οι ιώσεις που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος είναι μεταδοτικές. Μεταδίδονται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα που αποβάλλονται από τη μύτη και το στόμα ενός ατόμου όταν φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει. Τα καλοκαιρινά κρυολογήματα είναι συνηθισμένα, αν και λιγότερο από τα κρυολογήματα του χειμώνα, επειδή οι ιοί του κρυολογήματος εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους. Επίσης, οι ιοί του κρυολογήματος εξαπλώνονται πιο εύκολα στον κρύο και ξηρό αέρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωστήσετε (ή να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους) είναι να καλύπτετε τον βήχα και το φτάρνισμα και να κάνετε καλή υγιεινή των χεριών. Αυτό σημαίνει πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα αφού αγγίξετε κοινές επιφάνειες. Όταν δεν μπορείτε να φτάσετε σε νεροχύτη, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών. Και, πάντα να αποφεύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και το πρόσωπό σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν κρυώνετε το καλοκαίρι, η θεραπεία είναι η ίδια όπως και το χειμώνα — ξεκούραση, πολλά υγρά και φάρμακα όπως το Tylenol. Δεδομένου ότι τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν στη θεραπεία τους. Υπάρχουν μερικά αποτελεσματικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε την ταλαιπωρία σας. Αυτές οι θεραπείες δεν θα θεραπεύσουν τη μόλυνση σας, αλλά μπορούν να βοηθήσουν να κάνουν τα συμπτώματα λιγότερο επώδυνα.

Ο ύπνος είναι η καλύτερη θεραπεία για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις. Χαλαρώστε όταν αισθάνεστε κουρασμένοι και έχετε τουλάχιστον οκτώ ώρες shuteye κάθε βράδυ. Άλλες δοκιμασμένες και αληθινές θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν την κατανάλωση άφθονο νερό, ειδικά τους θερμότερους μήνες, για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει από τη μόλυνση. Ακολουθήστε μια διατροφή γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανακάμψει. Η κατανάλωση σούπας κοτόπουλου μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και να βοηθήσει να καθαριστούν οι ρινικές διόδους πιο γρήγορα. Ο υγρός, ατμός αέρα ενός υγραντήρα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τη συμφόρηση και να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα. Εάν δεν έχετε υγραντήρα, δοκιμάστε να κάνετε ένα ζεστό ντους όταν ξυπνάτε ή πριν κοιμηθείτε. Γνωστό και ως κατσαρόλα neti, ένα ξέβγαλμα με θαλασσινό νερό μπορεί να καθαρίσει την περίσσεια βλέννας από τη μύτη και τα ιγμόρεια για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα.

Ενώ ο κλιματισμός μπορεί να είναι μια πραγματική ευλογία στη ζέστη του καλοκαιριού, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα κρύο, ξηρό περιβάλλον που αγαπούν οι ιοί. Ο λαιμός σας μπορεί επίσης να υποφέρει από το ξηρό περιβάλλον. Διατηρήστε το κλιματιστικό σε σταθερά μέτρια θερμοκρασία και χρησιμοποιήστε παστίλιες για το λαιμό για να απαλύνετε τον πονόλαιμο.

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα με το COVID-19, αλλά δεν προκαλεί συχνά συμφόρηση στο στήθος και δύσπνοια. Τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δύσπνοιας συνήθως πέντε έως δέκα ημέρες μετά την ανάπτυξη του αρχικού πυρετού. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση, πονόλαιμο, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως υποχωρούν μέσα σε 10 ημέρες. Τα συμπτώματα του COVID-19 συχνά διαρκούν δύο εβδομάδες. Εάν η δική σας διαρκέσει μια ολόκληρη σεζόν, μπορείτε πιθανώς να αποκλείσετε την ιογενή μόλυνση. Τα καλοκαιρινά κρυολογήματα που προκαλούνται από εντεροϊούς γενικά υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες ημέρες ή και μία εβδομάδα. Εάν ανησυχείτε ή τα συμπτώματά σας αρχίσουν να επιδεινώνονται, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ