Σαλμάν Ρουσντί: Νέο βίντεο, μετά την επίθεση – Μουσουλμάνος ο δράστης συμπαθούσε το ιρανικό καθεστώς


ΗΠΑ: Νέο βίντεο δείχνει τη στιγμή που μέλη του κοινού αντιμετωπίζουν το δράστη, λίγο μετά την επίθεση με στόχο το Σαλμάν Ρουσντί στη Νέα Υόρκη. Την ώρα που ο συγγραφέας παραμένει σε αναπνευστήρα και κινδυνεύει να χάσει το ένα του μάτι, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το Μουσουλμάνο δράστη

Ο 75χρονος συγγραφέας μαχαιρώθηκε έως και 15 φορές, στον λαιμό και στην κοιλιά, σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. «Ο Σαλμάν πιθανότατα θα χάσει το ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το συκώτι του έχει καταστραφεί» είπε ο ατζέντης του, Άντριου Γουάιλι, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάστασή του λίγο πριν τις 7 μ.μ. το βράδυ της Παρασκευής (12/8).

Ο Ρούσντι δέχθηκε επίθεση από τον Χάντι Ματάρ, 24 ετών, ο οποίος όρμησε στη σκηνή στην εκδήλωση προτού «γρονθοκοπήσει και μαχαιρώσει» τον συγγραφέα πολλές φορές μπροστά στους τρομαγμένους μάρτυρες σε μια λογοτεχνική έκθεση στο Chautauqua της Νέας Υόρκης, κοντά στο Μπάφαλο.

Στο τρίλεπτο απόσπασμα, οι άνθρωποι ακούγονται να ουρλιάζουν και να λαχανιάζουν ενώ μέλη του κοινού ορμούν στη σκηνή και συνωστίζονται γύρω από τον δράστη που είχε συλληφθεί από έναν αστυνομικό. Εν τω μεταξύ, λίγα μόλις μέτρα μακριά, αρκετά μέλη του κοινού εμφανίζονται επίσης να περιβάλλουν τον συγγραφέα και να βοηθούν να λάβει τις πρώτες βοήθειες, καθώς πολλοί συγκεντρωμένοι κοιτάζουν.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε από έναν παρευρισκόμενο στην εκδήλωση CHQ 2022 στην Chautauqua της Νέας Υόρκης, ο οποίος είπε ότι άρχισε να γυρίζει 10 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της επίθεσης, όπου μάρτυρες δήλωσαν πως ένας μασκοφόρος άνδρας εισέβαλε στη σκηνή και φαινόταν να χτυπά επανειλημμένα τον Ρουσντί πριν τον αντιμετωπίσουν.

Τα μέλη του κοινού χειροκροτούν και ζητωκραυγάζουν καθώς φαίνεται ότι ο Ρούσντι απομακρύνεται από τη σκηνή προτού μεταφερθεί αργότερα σε ένα ασθενοφόρο και μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Ένας διοργανωτής της εκδήλωσης απευθύνθηκε στους υπόλοιπους καλεσμένους και τους έδωσε εντολή να εκκενώσουν το αμφιθέατρο με ψυχραιμία και να πάρουν μαζί τους όλα τα υπάρχοντά τους, προειδοποιώντας ότι όσα αντικείμενα έχουν απομείνει θα κατασχεθούν.

Τι έχει γίνει γνωστό για τον δράστη

Ο 24χρονος ύποπτος Χάντι Ματάρ, σύμφωνα με την αστυνομία απέκτησε πρόσβαση στους χώρους με ένα πάσο και κατάφερε να βγει από τη σκηνή πριν τον περιορίσουν. Πηγές επιβολής του νόμου δήλωσαν στη New York Post ότι μια αρχική έρευνα υποδηλώνει ότι ο Mατάρ συμπαθεί το ιρανικό καθεστώς και τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, αν και γεννήθηκε περίπου εννέα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση ισλαμικού διατάγματος κατά του Ρούσντι.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Henry Reese, 73 ετών, συνιδρυτής μιας οργάνωσης που προσφέρει στέγη σε συγγραφείς που αντιμετωπίζουν διώξεις, δέχθηκε επίσης επίθεση. Αυτός και ο Ρούσντι επρόκειτο να συζητήσουν με θέμα τις Ηνωμένες Πολιτείες ως καταφύγιο για συγγραφείς και άλλους καλλιτέχνες στην εξορία.

Ο Ρις βγήκε από το νοσοκομείο το απόγευμα της Παρασκευής και σε μια δήλωση που έστειλε μέσω email στους New York Times, αποκάλεσε τον Ρούσντι «έναν από τους μεγάλους υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της δημιουργικής έκφρασης» και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση συνέβη στις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενδεικτικό των απειλών για τους συγγραφείς από πολλές κυβερνήσεις, άτομα και οργανισμούς.»

O δράστης απομακρύνεται απο την αστυνομία

Ο άνδρας που κατηγορείται για την επίθεση στο Ρούσντι είχε πλαστό δίπλωμα οδήγησης που έφερε το επώνυμο ενός διαβόητου διοικητή της Χεζμπολάχ, ονόματι Hassan Mughniyah. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο όνομα συνδέονται με τη διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση. Ο σημερινός αρχηγός της ομάδας ονομάζεται Χασάν Νασράλα.

Ένα από τα πιο διαβόητα πρόσωπα της ομάδας ήταν ο Imad Mughniyeh, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια δολοφονία που συνδέεται με τη CIA στη Συρία το 2008. Το NBC New York αναφέρει ότι οι λογαριασμοί του δράστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι συμπαθούσε τους σιιτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Από τη δεκαετία του 1980, το IRGC συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, προσφέροντας εκπαίδευση και χρηματοδότηση στην τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει κυρίως στον Λίβανο. Το λογότυπο της Χεζμπολάχ βασίζεται στο λογότυπο του IRGC. Σύμφωνα με το προφίλ του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων για τη Χεζμπολάχ: «Η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν καθοδηγείται από την αντίθεσή της στο Ισραήλ και την αντίστασή της στη δυτική επιρροή στη Μέση Ανατολή».

Μάρτυρες λένε ότι ο ύποπτος φορούσε μαύρα ρούχα και μαύρη μάσκα κατά την επίθεση εναντίον του συγγραφέα στο Μπάφαλο την Παρασκευή. Οι αρχές εισέβαλαν , στο σπίτι του 24χρονου Hadi Matar στο Fairview του Νιου Τζέρσεϊ, λίγες ώρες μετά την επίθεση, Το δίπλωμα οδήγησης περιλάμβανε επίσης αναφορά σε μια διεύθυνση στη Δυτική Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ, λιγότερο από τρία μίλια από την καταχωρισμένη διεύθυνσή του στο Fairview του Νιου Τζέρσεϊ.

Η γερμανική Algemeiner αναφέρει ότι ένας λογαριασμός στο Twitter που συνδέεται με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, «Iran in Arabic», δημοσίευσε μια φωτογραφία του Mατάρ δίπλα σε μια φωτογραφία του Ρουσντί με τις λέξεις: «Ο Λιβανέζος ήρωας που μαχαίρωσε τον σατανικό συγγραφέα των Σατανικών Στίχων, όπου προσέβαλε τον Προφήτη της καθοδήγησης και του ελέους, τον Αγγελιοφόρο του Θεού, Μωάμεθ.»

Σύμφωνα με την Daily Beast, ο Mατερ μετακόμισε από την Καλιφόρνια στο Νιου Τζέρσεϊ το 2014. Φοίτησε στο Elizabeth Learning Centre στο Cudahy της Καλιφόρνια, λίγο έξω από το Λος Άντζελες. Ένας συμμαθητής του ο Γκάμπριελ Σάντσες, είπε στον ιστότοπο ότι ο Ματάρ ήταν «πολύ πιστός μουσουλμάνος». «Το είχε πάρει πολύ σοβαρά και έπλενε τα πόδια του στην τουαλέτα του γυμνασίου μας».

Ο Σάντσεθ συνέχισε: «Η μόνη φορά που τον είδα να «νευριάζει» με κάτι ήταν με τον δάσκαλό μας στο τέλος της χρονιάς, όπου έγραψε στην αξιολόγησή του για την τάξη ότι μισούσε πώς μιλούσε για τη θρησκεία. Και συνέχισε: «Ήταν ένας πιστός μουσουλμάνος και ένα από τα λίγα πράγματα που θυμάμαι να του μιλούσα ήταν η καλοσύνη. Έτσι τον θυμάμαι και γιατί εύχομαι να μην είναι αυτός».

Το μυθιστόρημα του Ρούσντι Σατανικοί Στίχοι θεωρήθηκε βλάσφημο από πολλούς μουσουλμάνους τη δεκαετία του 1980 και τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχές για το βιβλίο, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί στο Ιράν, όπου ο Μεγάλος Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά το 1989, ζητώντας το θάνατο του Ρούσντι.

Ο Carl LeVan, καθηγητής Πολιτικής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε τον ύποπτο να τρέχει στη σκηνή όπου καθόταν ο Rushdie και «τον μαχαίρωσε επανειλημμένα και μοχθηρά». Ο ύποπτος «προσπαθούσε να τον μαχαιρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές πριν τον συλλάβουν», προσθέτοντας ότι πίστευε ότι ο άνδρας «προσπαθούσε να σκοτώσει» τον Ρουσντί

Χιλιάδες άνθρωποι στο ακροατήριο ανατρίχιασαν στη θέα της επίθεσης και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν καθώς ο φερόμενος επιτιθέμενος του τέθηκε υπό κράτηση. Ο 85χρονος John Bulette, ο οποίος είδε την επίθεση, είπε: «Υπήρξε ένα τεράστιο κενό ασφαλείας. Το ότι κάποιος μπορούσε να φτάσει τόσο κοντά χωρίς καμία παρέμβαση ήταν τρομακτικό».

Το 2012, ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα αύξησε την επικήρυξη για τον Ρουσντί από 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε 3,3 εκατομμύρια δολάρια. Μετά την επίθεση, ο συγγραφέας, ο οποίος μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2000, περικυκλώθηκε γρήγορα από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που σήκωσαν τα πόδια του, πιθανώς για να στείλουν περισσότερο αίμα στο στήθος του.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ