Γαλλία: Θύμα της καταστροφικής ξηρασίας φημισμένο τυρί της χώρας – Σε απόγνωση οι παραγωγοί


Γαλλία: Η παραγωγή τυριού σε πολλές περιοχές της χώρας σταμάτησε λόγω ξηρασίας

Ένα παραδοσιακό τυρί έχει γίνει το τελευταίο θύμα της καλοκαιρινής ξηρασίας της Γαλλίας, καθώς η παραγωγή της ποικιλίας Salers στην κεντρική περιοχή της Ωβέρνης σταμάτησε λόγω έλλειψης χόρτου για τις αγελάδες.

Οι αγρότες στην Ωβέρνη έχουν απελπιστεί καθώς οι αγελάδες δεν μπορούν να τραφούν με γρασίδι που έχει ξεραθεί μετά από ένα καυτό καλοκαίρι. Το Salers είναι ένα μη παστεριωμένο αγελαδινό τυρί που παρασκευάζεται εδώ και αιώνες στην κεντρική Γαλλία. Φέρει τη σφραγίδα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (AOP), που σημαίνει ότι είναι μοναδικό στη μικρή περιοχή όπου παράγεται.

Αλλά ένας από τους κανόνες παραγωγής του είναι ότι οι ντόπιες αγελάδες πρέπει να τρέφονται με τουλάχιστον 75% χόρτο από βοσκότοπους, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το γάλα τους.

Οι καυτές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού έχουν οδηγήσει τους περισσότερους από τους αγρότες που το γάλα τους πηγαίνει στην παραγωγή salers σε απόγνωση, καθώς τα κάποτε πράσινα βοσκοτόπια τους είναι ξεραμένα και κίτρινα από την ξηρασία. «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο για φαγητό», είπε ένας αγρότης, ο Laurent Roux, στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu. «Το έδαφος είναι τόσο ξηρό που κατά τόπους μοιάζει με στάχτη. Έχει γίνει σκόνη”

Αποφασίστηκε να σταματήσει προσωρινά η παραγωγή του τυριού με την ελπίδα ότι θα έρθει βροχή τον Σεπτέμβριο και θα αποκατασταθούν τα βοσκοτόπια. Ο Laurent Lours, επικεφαλής της τοπικής ομάδας τυροκόμων πωλητών, δήλωσε: «Το Salers είναι ένα εποχικό τυρί, που παρασκευάζεται την εποχή του χόρτου. Αυτός είναι ένας από τους πυλώνες της ταυτότητάς του». Είπε ότι χωρίς χόρτο το τυρί θα είχε εντελώς διαφορετική εμφάνιση και γεύση, κάτι που κινδυνεύει να βλάψει την εικόνα του.

Είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται εντελώς η παραγωγή του συγκεκριμένου είδους. Η Γαλλία υφίσταται τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στην ιστορία, με ορισμένα χωριά στο νότο να έχουν μείνει χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό και να εξαρτώνται από τις παραδόσεις με φορτηγά, και οι αγρότες να προειδοποιούν για διαφαινόμενη έλλειψη γάλακτος το χειμώνα.

Η συγκομιδή καλαμποκιού αναμένεται να είναι 18,5% χαμηλότερη φέτος και οι αγρότες δήλωσαν ότι υποφέρουν και άλλες καλλιέργειες δημητριακών και οπωροκηπευτικών


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ