Λαπαροσκόπηση: Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση


Η λαπαροσκόπηση θέτει ιδιαίτερες απαιτήσεις στον χειρουργό, ο χειρουργός πρέπει να περιηγηθεί και να χειρουργήσει σε τρισδιάστατο χώρο χρησιμοποιώντας μια δισδιάστατη εικόνα, με απώλεια της αντίληψης του βάθους. Αντίστοιχα, η οπτική αντίληψη είναι η κύρια πρόκληση για επιτυχημένη λαπαροσκοπική χειρουργική. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι οι μέθοδοι τρισδιάστατης απεικόνισης. Τέτοια συστήματα αναπτύχθηκαν ήδη στη δεκαετία του 1990, αλλά αυτά εξακολουθούσαν να είναι περιορισμένα όσον αφορά την ανάλυση εικόνας και τις συνθήκες προβολής και ήταν απρόσιτα για τα περισσότερα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, στην αρχή δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν τρισδιάστατα συστήματα στο χειρουργείο. Ωστόσο, από τότε, η καινοτομία οδηγεί την πρόοδο της λαπαροσκόπησης: τα πιο πρόσφατα συστήματα τρισδιάστατης απεικόνισης παρέχουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε πιο ελκυστικές τιμές. Οι μελέτες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τα νέας γενιάς τρισδιάστατα συστήματα είναι ανώτερα από τις λύσεις 2D ως προς την απόδοση.

Συντομότεροι χρόνοι χειρουργικής επέμβασης, λιγότερα σφάλματα, λιγότερες επιπλοκές

Οι τεχνικές 3D καθιστούν τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πιο γρήγορες και ασφαλέστερες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση, η πλειονότητα των μελετών όπου συγκρίθηκαν τεχνικές 2D και 3D έδειξαν ότι η αντίστοιχη χειρουργική εργασία επιλύθηκε σημαντικά ταχύτερα και με λιγότερα σφάλματα όταν το σύστημα 3D χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα μοντέλων ή σε ασθενείς. Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D. Τα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης λαπαροσκόπησης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για σύνθετες εργασίες. Σε ορισμένες λειτουργίες, το 3D δεν επιταχύνει σημαντικά τη λειτουργία, αλλά βελτιώνει την αντίληψη του βάθους και ως εκ τούτου την ακρίβεια. Το αποτέλεσμα: Οι χειρουργοί εκτιμούν την τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση και θα προτιμούσαν ένα τρισδιάστατο σύστημα.

Oι αρχάριοι μαθαίνουν πιο γρήγορα, οι έμπειροι χειρουργοί λειτουργούν καλύτερα

Τα τρισδιάστατα συστήματα βελτιώνουν μετρήσιμα τον χωρικό προσανατολισμό καθώς και τον συντονισμό χεριού-ματιού και γίνονται αντιληπτά ως λιγότερο κουραστικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους αρχάριους: Χάρη στον καλύτερο προσανατολισμό στο χώρο, καταφέρνουν να μάθουν μια νέα χειρουργική τεχνική πιο γρήγορα από ό,τι με τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Με το 3D, ένας αρχάριος λειτουργεί εξίσου γρήγορα με έναν έμπειρο χειρουργό με 2D. Αλλά και οι έμπειροι λαπαροσκόποι επωφελούνται από την τεχνολογία 3D και εκτελούν τις εργασίες γρηγορότερα, με λιγότερες αντιλήψεις και λιγότερες επιπλοκές. Ως εκ τούτου, η 3D λαπαροσκόπηση προσφέρει μετρήσιμα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τυπικά συστήματα 2D: καλύτερη αντίληψη βάθους, ταχύτερη λειτουργία, υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ