ΗΠΑ: Ψήφιση νομοσχεδίου για την υγειονομική περίθαλψη και την ενέργεια


Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει την Παρασκευή για την ψήφιση του νομοσχεδίου 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Δημοκρατικών για την υγεία, την ενέργεια και το κλίμα, σε μια σημαντική νίκη για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το κόμμα του. Μόλις η Βουλή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς εγκρίνει το νομοσχέδιο, στη συνέχεια θα πάει στον Μπάιντεν για να υπογραφεί σε νόμο. Η τελική ψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσει στους Δημοκρατικούς την ευκαιρία να επιτύχουν σημαντικούς στόχους πολιτικής ενόψει των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών, σε μια κρίσιμη στιγμή που το κόμμα αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο των περιορισμένων πλειοψηφιών του στο Κογκρέσο.

 

Νομοσχέδιο για υγειονομική περίθαλψη και κλιματική αλλαγή

Το σαρωτικό νομοσχέδιο, που ονομάζεται νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική για την υγεία, δίνοντας στην Medicare την εξουσία για πρώτη φορά να διαπραγματεύεται τις τιμές ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη που λήγει επιδοτήσεις για τρία χρόνια. Η νομοθεσία θα μειώσει το έλλειμμα, θα πληρωθεί μέσω νέων φόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου φόρου 15% στις μεγάλες εταιρείες και ενός φόρου 1% στις εξαγορές μετοχών, και θα ενισχύσει την ικανότητα είσπραξης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων. Θα συγκεντρώσει πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά έσοδα σε 10 χρόνια και θα ξοδέψει πάνω από 430 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την επέκταση των επιδοτήσεων για ασφάλιση υγείας βάσει του νόμου για την προσιτή φροντίδα και θα χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα νέα έσοδα για τη μείωση του ελλείμματος.

Η πρόεδρος Νάνσι Πελόζι δεσμεύτηκε να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή σε πρόσφατη επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς συναδέλφους. “Την Παρασκευή, οι Δημοκρατικοί της Βουλής θα εγκρίνουν και θα στείλουν στον Πρόεδρο τον ορόσημο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού”, έγραψε η Πελόζι. “Αυτή η νομοθεσία που αλλάζει τη ζωή αυξάνει τη μόχλευση του λαϊκού συμφέροντος έναντι του ειδικού συμφέροντος”.

Η Βουλή θα ενεργήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία

Η Βουλή υιοθετεί τη νομοθεσία αφού πέρασε από τη Γερουσία μετά από μια μαραθώνια ολονύκτια συνεδρίαση επίμαχων ψηφοφοριών τροπολογιών. Στη Γερουσία, το νομοσχέδιο πέρασε με τελική, κομματική ψηφοφορία 51-50, με την Αντιπρόεδρο Kamala Harris να σπάει την ισοπαλία. Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας, που ελέγχουν μόνο μια περιορισμένη πλειοψηφία 50 εδρών, παρέμειναν τελικά ενωμένοι για να περάσουν τη νομοθεσία. Και χρησιμοποίησαν μια ειδική, αδιάβροχη διαδικασία γνωστή ως συμφιλίωση για να εγκρίνουν το μέτρο χωρίς ψήφους των Ρεπουμπλικανών.

Η έγκριση του νομοσχεδίου στην αίθουσα σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας, οι οποίοι ήλπιζαν εδώ και καιρό να περάσουν ένα νομοθετικό πακέτο υπογραφής, αλλά αγωνίζονταν επί μήνες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα είχε την πλήρη υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας τους. Ο γερουσιαστής Joe Manchin διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας, η οποία προχώρησε μόνο αφού ο Δημοκρατικός της Δυτικής Βιρτζίνια και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer ανακοίνωσαν μια συμφωνία στα τέλη Ιουλίου, μια σημαντική ανακάλυψη για τους Δημοκρατικούς μετά την αδιέξοδο των προηγούμενων διαπραγματεύσεων.

Η Δημοκρατική Γερουσιαστής της Αριζόνα Κίρστεν Σινέμα ήταν επίσης στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ψήφιση του νομοσχεδίου, και η Σινέμα, ο Μάντσιν και άλλοι γερουσιαστές εργάστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο κάνοντας αλλαγές στο νομοσχέδιο. Η ψήφιση στη Γερουσία ήρθε μετά από μια μακρά σειρά ψηφοφοριών τροπολογίας γνωστή ως “vote-a-rama” που διήρκεσε σχεδόν 16 ώρες από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποίησαν το Σαββατοκύριακο “vote-a-rama” για να βάλουν τους Δημοκρατικούς επί τόπου και να αναγκάσουν πολιτικά σκληρές ψήφους. Κατάφεραν επίσης να αφαιρέσουν μια βασική διάταξη για το όριο της τιμής της ινσουλίνης στα 35 δολάρια το μήνα στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, την οποία ο βουλευτής της Γερουσίας έκρινε ότι δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες συμφιλίωσης της Γερουσίας.

Το ανώτατο όριο ινσουλίνης των 35 $ για τους δικαιούχους του Medicare παραμένει σε ισχύ. Στο τέλος, οι Ρεπουμπλικάνοι παρατάχθηκαν για να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο. Ο ηγέτης της μειονότητας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε σε δήλωσή του ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει “τεράστιες αυξήσεις φόρων που σκοτώνουν τις θέσεις εργασίας” και ισοδυναμεί με “πόλεμο κατά των αμερικανικών ορυκτών καυσίμων”. Ο Ρεπουμπλικανός του Κεντάκι είπε ότι οι Δημοκρατικοί “δεν ενδιαφέρονται για τις προτεραιότητες των οικογενειών της μεσαίας τάξης”.

Βασική υγειονομική περίθαλψη και φορολογική πολιτική στο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτήσει τη Medicare να διαπραγματεύεται τις τιμές ορισμένων δαπανηρών φαρμάκων που χορηγούνται στα ιατρεία ή αγοράζονται από το φαρμακείο. Ο γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα διαπραγματευόταν τις τιμές 10 φαρμάκων το 2026 και άλλα 15 φαρμάκων το 2027 και ξανά το 2028. Ο αριθμός θα ανέβαινε στα 20 φάρμακα το χρόνο για το 2029 και μετά. Η αμφιλεγόμενη διάταξη είναι πολύ πιο περιορισμένη από αυτή που υποστήριξαν στο παρελθόν οι Δημοκρατικοί ηγέτες της Βουλής. Αλλά θα άνοιγε την πόρτα για την εκπλήρωση ενός μακροχρόνιου στόχου του κόμματος να επιτρέψει στο Medicare να χρησιμοποιήσει το βάρος του για να μειώσει το κόστος των φαρμάκων.

Οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν επίσης να επεκτείνουν τις ενισχυμένες ομοσπονδιακές επιδοτήσεις πριμοδότησης για την κάλυψη Obamacare έως το 2025, ένα χρόνο αργότερα από ό,τι συζήτησαν πρόσφατα οι νομοθέτες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα λήγουν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024. Για την ενίσχυση των εσόδων, το νομοσχέδιο θα επιβάλει έναν ελάχιστο φόρο 15% στο εισόδημα που αναφέρουν οι μεγάλες εταιρείες στους μετόχους, γνωστό ως λογιστικό εισόδημα, σε αντίθεση με την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων. Το μέτρο, το οποίο θα συγκεντρώσει 258 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία, θα ισχύει για εταιρείες με κέρδη άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ανησυχώντας για το πώς αυτή η διάταξη θα επηρέαζε ορισμένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τους κατασκευαστές, η Sinema πρότεινε ότι κέρδισε αλλαγές στο σχέδιο των Δημοκρατικών να περιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να αφαιρούν τα αποσβεσμένα περιουσιακά στοιχεία από τους φόρους τους. Οι λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ωστόσο, η Sinema διέλυσε την προσπάθεια του κόμματός της να περιορίσει το κενό μεταφερόμενου επιτοκίου, το οποίο επιτρέπει στους διαχειριστές επενδύσεων να αντιμετωπίζουν μεγάλο μέρος της αποζημίωσής τους ως κέρδη κεφαλαίου και να πληρώνουν μακροπρόθεσμο συντελεστή φόρου κεφαλαιακών κερδών 20% αντί για φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος έως 37%.

Η διάταξη θα είχε επιμηκύνει το χρονικό διάστημα που πρέπει να διατηρηθούν τα κέρδη των διαχειριστών επενδύσεων από τρία χρόνια σε πέντε χρόνια για να επωφεληθούν από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η αντιμετώπιση αυτού του κενού, που θα είχε συγκεντρώσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία, ήταν ένας μακροπρόθεσμος στόχος των Δημοκρατικών του Κογκρέσου. Στη θέση του, προστέθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 1% στις εξαγορές μετοχών των εταιρειών, συγκεντρώνοντας άλλα 74 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με βοηθό των Δημοκρατικών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ