Καναδάς: Περισσότεροι από 10.000 Καναδοί πέθαναν με ιατρική βοήθεια το 2021


Περισσότεροι Καναδοί τελειώνουν τη ζωή τους με έναν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, όπως αναφέρει η τρίτη ομοσπονδιακή ετήσια έκθεση για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID). Τα στοιχεία δείχνουν ότι 10.064 άνθρωποι πέθαναν το 2021 με ιατρική βοήθεια, αύξηση 32% σε σχέση με το 2020. Η έκθεση αναφέρει ότι το 3,3% όλων των θανάτων στον Καναδά το 2021 ήταν υποβοηθούμενοι θάνατοι. Σε επαρχιακό επίπεδο, το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε επαρχίες όπως το Κεμπέκ, στο 4,7% και στην Βρετανική Κολομβία, στο 4,8%.

“Αυξάνεται εντυπωσιακά γρήγορα”, έγραψε σε ένα email στο CTV News, ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Τρούντο Λέμενς, ο οποίος ήταν μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου των Καναδικών Ακαδημιών για την Ιατρική Βοήθεια στο Θάνατο. έχουν ταιριάξει ή ξεπεράσει γρήγορα τα ποσοστά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου η πρακτική εφαρμόζεται εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Οι υποστηρικτές λένε ότι δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή οι Καναδοί γίνονται πιο άνετοι με το MAID και ορισμένοι αναμένουν ότι τα αυξανόμενα ποσοστά μπορεί να εξισορροπηθούν.

“Η… προσδοκία ήταν πάντα ότι (το ποσοστό) θα είναι περίπου τέσσερα έως πέντε τοις εκατό, (όπως στην) Ευρώπη. Πιθανότατα, στο τέλος, θα φύγουμε με περίπου τον ίδιο ρυθμό”, είπε ο Δρ. Jean Marmoreo, οικογενειακός γιατρός και πάροχος MAID στο Τορόντο. Η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από αρχεία που υποβλήθηκαν από γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα και αφορούν γραπτά αιτήματα για MAID. Μεταξύ των ευρημάτων:

  • Όλες οι επαρχίες σημείωσαν αυξήσεις στους θανάτους από MAID, που κυμαίνονται από 1,2 τοις εκατό (Newfoundland & Labrador) έως ένα υψηλό 4,8% (British Columbia).
  • Περισσότεροι άνδρες (52,3%) από τις γυναίκες (47,7%) έλαβαν MAID.
  • Η μέση ηλικία ήταν 76,3 έτη.
  • Το 65% όσων είχαν υποβοηθούμενο θάνατο είχαν καρκίνο. Καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια αναφέρθηκαν στο 19% των περιπτώσεων, ακολουθούμενες από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (12%) και νευρολογικές παθήσεις όπως η ALS (12%).
  • Λίγο περισσότερο από το 2% των υποβοηθούμενων θανάτων προσφέρθηκαν σε μια νεότερη ομάδα ασθενών: σε αυτούς με χρόνιες ασθένειες αλλά δεν πέθαιναν από την κατάστασή τους, με τη νέα νομοθεσία το 2021 που επιτρέπει την εκτεταμένη πρόσβαση στο MAID.
  • Τα έγγραφα δείχνουν ότι το 81% των γραπτών αιτήσεων για MAID εγκρίθηκαν.

Το δεκατρία τοις εκατό των ασθενών πέθαναν πριν χορηγηθεί το MAID, με σχεδόν το 2% να αποσύρει την αίτησή του πριν προσφερθεί η διαδικασία. Το 4% των ατόμων που υπέβαλαν γραπτές αιτήσεις για ιατρική βοήθεια απορρίφθηκαν. Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένοι θεωρήθηκαν μη επιλέξιμοι επειδή οι αξιολογητές θεώρησαν ότι ο ασθενής δεν έκανε εθελοντικά αίτηση για MAID. Η πλειονότητα των αιτημάτων απορρίφθηκε επειδή οι ασθενείς θεωρήθηκαν ότι δεν ήταν διανοητικά ικανοί να λάβουν την απόφαση. Αλλά άλλες χώρες με μακροχρόνια προγράμματα απορρίπτουν πολύ περισσότερα αιτήματα υποβοηθούμενου θανάτου, είπε ο Lemmens, επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν ότι το 12 έως 16% των αιτούντων στην Ολλανδία απαντούν όχι.

“Μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι περιορισμοί είναι πιο αδύναμοι εδώ από ό,τι στα πιο φιλελεύθερα καθεστώτα ευθανασίας”, έγραψε στο email του στο CTV News. Αλλά η Marmoreo, η οποία προσφέρει το MAID από το 2016, βλέπει διαφορετικά το χαμηλό ποσοστό απόρριψης του Καναδά. “Είναι περισσότερο σαν να προβάλλονται οι σωστές υποθέσεις”, είπε. “Έχουμε μια πολύ καλή διαδικασία διαλογής από την αρχή. Έτσι, πριν καν οι άνθρωποι υποβάλουν επίσημο αίτημα να υποβοηθήσουν τον θάνατο, έχουν πολλές πληροφορίες που τους έχουν δοθεί από την πρόσληψη… εδώ είναι τι περιλαμβάνει όταν αναζητάτε υποβοηθούμενο θάνατο, πρέπει να πληροίτε αυτά τα κριτήρια επιλεξιμότητας.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ