Αχίλλειος πτέρνα των ΗΠΑ το Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν πρώην συνεργάτες της Ουάσιγκτον


Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει έκθεση, απέτυχε να δώσει προτεραιότητα στην εκκένωση των Αφγανών κομάντος που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και άλλων ελίτ.

Αφγανοί, πρώην προσωπικό ασφαλείας με ευαίσθητη γνώση των αμερικανικών επιχειρήσεων που άφησε πίσω της η αμερικανική επιχείρηση εκκένωσης είναι ευάλωτοι στη στρατολόγηση ή τον εξαναγκασμό από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, δήλωσαν Ρεπουμπλικανοί βουλευτές την Κυριακή, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν απέτυχε να δώσει προτεραιότητα στην εκκένωση τους.

“Αυτό ισχύει ιδιαίτερα λόγω των αναφορών ότι κάποιο πρώην στρατιωτικό προσωπικό έχει καταφύγει στο Ιράν”, ανέφεραν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ σε έκθεση για την πρώτη επέτειο από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ανέφερε η έκθεση, απέτυχε να δώσει προτεραιότητα στην εκκένωση των Αφγανών κομάντος που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και άλλων ελίτ.

Δεκατρείς αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που κινδύνευαν έμειναν πίσω κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση αποκαλεί την επιχείρηση «εξαιρετική επιτυχία» που μετέφερε περισσότερους από 124.000 Αμερικανούς και Αφγανούς σε ασφάλεια και ολοκλήρωσε έναν «ατελείωτο» πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 3.500 Αμερικανοί και συμμαχικοί στρατιώτες και εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί.

Όμως εκατοντάδες εκπαιδευμένοι στις ΗΠΑ καταδρομείς και άλλο πρώην προσωπικό ασφαλείας και οι οικογένειές τους παραμένουν στο Αφγανιστάν εν μέσω αναφορών ότι οι Ταλιμπάν σκότωσαν και βασανίζουν πρώην Αφγανούς αξιωματούχους, ισχυρισμούς που οι μαχητές αρνούνται.

Αυτό το πρώην προσωπικό «θα μπορούσε να στρατολογηθεί ή να εξαναγκαστεί να εργαστεί για έναν από τους αντιπάλους της Αμερικής που διατηρεί παρουσία στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας ή του Ιράν», ανέφερε η έκθεση των Ρεπουμπλικανών.

Ονόμασε αυτή την πιθανότητα «μεγάλο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας», επειδή αυτοί οι Αφγανοί «γνωρίζουν τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες του στρατού και της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ».

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί λένε ότι ο Μπάιντεν προσπάθησε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν χωρίς να αξιολογήσει σωστά τα διδάγματα του πολέμου και χωρίς να λογοδοτήσει για τη χαοτική εκκένωση.

Η έκθεση των Ρεπουμπλικανών συνδύαζε νέες λεπτομέρειες της επιχείρησης με μαρτυρίες του Κογκρέσου και στρατιωτικές και ειδησεογραφικές αναφορές για να δείξει πώς η κυβέρνηση υπερέβη τις συμβουλές των Αμερικανών διοικητών, απέτυχε να σχεδιάσει επαρκώς και αγνόησε τις παραβιάσεις των Ταλιμπάν της συμφωνίας αποχώρησης του 2020.

Σε άλλο εύρημα, ανέφερε ότι η διοίκηση περίμενε ώρες πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ για να λάβουν βασικές αποφάσεις εκκένωσης.

«Έγιναν πολύ λίγα για την προετοιμασία για την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν» ή για την εκκένωση, ανέφερε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ