Φροντίδα: Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;


Η αυτοφροντίδα θεωρείται γενικά ότι είναι οι δραστηριότητες που αναλαμβάνουν τα άτομα για να βελτιώσουν ή να αποκαταστήσουν τη δική τους υγεία (Levin & Idler, 1983). Η αυτοφροντίδα πιστεύεται ότι προήλθε από τον αυτοδύναμο ατομικισμό και επίσης από την πεποίθηση ότι η κακή υγεία θα μπορούσε να προληφθεί. Πράγματι, η αυτοφροντίδα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε σχεδόν κάθε μορφή κακής υγείας, καθιστώντας την μια εξαιρετικά πολύτιμη πρακτική (Levin & Idler, 1983). Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ασκήσουμε αυτοφροντίδα.

Πώς θα φροντίσουμε τον εαυτό μας;

1. Βγείτε έξω. Πρόσφατη έρευνα μάς λέει ότι η καθημερινή επαφή με τη φύση μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη ενώ παράλληλα μας βοηθά να βελτιώσουμε την υγεία μας (Soga, Gaston, & Yamaura, 2017). Πράγματι, τόσα πολλά πράγματα σχετικά με την ύπαιθρο μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας—ο ήλιος, ο καθαρός αέρας, το έδαφος, το άρωμα των δέντρων. Η τακτική έκθεση σε αυτά τα πράγματα είναι ένας τρόπος να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

2. Ακούστε χαλαρωτική μουσική. Γνωρίζατε ότι η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη (μια σημαντική ορμόνη του στρες); Λοιπόν, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί (Khalfa et al., 2003). Πιο συγκεκριμένα, τα binaural beats (μουσική με δύο τόνους που παίζονται σε ελαφρώς διαφορετικές συχνότητες σε κάθε αυτί) μπορεί να είναι χρήσιμα για την αύξηση της εστίασης (Garcia-Argibay, Santed, & Reales, 2019).

3. Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές. Με την εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής, ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα – το ηρεμιστικό μας σύστημα “ανάπαυσης και πέψης”. Μια απλή πρακτική αναπνοής είναι η αναπνοή σε κουτί. Η αναπνοή σε κουτί περιλαμβάνει την εισπνοή για το μέτρημα των τεσσάρων, την εκπνοή για το μέτρημα των τεσσάρων, την εκπνοή για το μέτρημα των τεσσάρων και μετά το κράτημα για το μέτρημα των τεσσάρων. Δοκιμάστε αυτό για μερικούς γύρους για να δείτε πώς σας κάνει να αισθάνεστε.

4. Καλλιεργήστε θετικά συναισθήματα. Για να δημιουργήσουμε θετικά συναισθήματα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να σκεφτόμαστε θετικά, να είμαστε πιο αισιόδοξοι, να απολαμβάνουμε τις καλές στιγμές ή ακόμα και να κάνουμε διαλογισμό στοργικής καλοσύνης. Η τόνωση των θετικών συναισθημάτων μπορεί να τροφοδοτήσει μια ανοδική πορεία θετικότητας, βοηθώντας μας να νιώθουμε καλύτερα, να βελτιώσουμε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ούτω καθεξής (Fredrickson, Mancuso, Branigan, & Tugade, 2000).

5. Δοκιμάστε διαφορετικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας. Μερικές φορές οι άνθρωποι απογοητεύονται όταν δοκιμάζουν μια δραστηριότητα αυτοεξυπηρέτησης -ίσως μια δραστηριότητα για την οποία πολλοί άνθρωποι έχουν ενθουσιαστεί- και δεν τους βοηθάει ούτε νιώθουν ότι τους ταιριάζει. Αν σας φαίνεται αυτό, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε κάποιες άλλες στρατηγικές. Για παράδειγμα, πράγματα όπως ο διαλογισμός επίγνωσης και η κατανάλωση βίγκαν δεν λειτουργούν στην πραγματικότητα για όλους. Δοκιμάστε μερικές διαφορετικές δραστηριότητες αυτοφροντίδας για να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς.

6. Χτίστε την αυτογνωσία. Το να μάθουμε να δίνουμε προσοχή σε ό,τι είναι χρήσιμο και όχι χρήσιμο μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση. Για παράδειγμα, ίσως κάνατε καθημερινή άσκηση αλλά αρχίζετε να αισθάνεστε κουρασμένοι. Σε αυτή την περίπτωση, η άσκηση μπορεί να μην είναι ο τύπος αυτοφροντίδας που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή. Γενικά, η προσοχή στο πώς σας κάνουν να νιώθετε οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την αυτοφροντίδα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ