Διατροφή: Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;


Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος – και να το διατηρήσουν, διαπιστώνει μια μελέτη που τονίζει την ανάγκη για άσκηση μεταξύ αυτών των ανθρώπων. Η κατανόηση των διαφορετικών φαινοτύπων της παχυσαρκίας είναι το κλειδί για να δοθούν γνώσεις σχετικά με μεμονωμένες παραλλαγές στην απώλεια βάρους. Και για την “ανθεκτική στη δίαιτα” παχυσαρκία – ασθενείς στο χαμηλότερο 20% για ποσοστό απώλειας βάρους μετά από δίαιτα χαμηλών θερμίδων – θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην άσκηση, καθώς μειώνει τη μάζα λίπους και ενισχύει τον μεταβολισμό των σκελετικών μυών, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine.

“Για εκείνα τα άτομα που έχουν παχυσαρκία και που αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην απώλεια βάρους, το μήνυμα για αυτούς είναι: βρίσκεστε σε μια ομάδα ατόμων για τα οποία η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και αυτό πραγματικά θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος”, είπε η Δρ Ρουθ ΜακΦέρσον, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οτάβα. Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα εξόρυξε κλινικά δεδομένα από πάνω από 5.000 αρχεία. Τελικά, εξετάστηκαν 228 αρχεία και εντοπίστηκε ένα υποσύνολο 20 γυναικών με παχυσαρκία που υποβλήθηκαν σε στενά εποπτευόμενο πρόγραμμα άσκησης που αποτελείται από 18 προοδευτικές συνεδρίες χρησιμοποιώντας διαδρόμους και βάρη τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες.

Χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις βιοπληροφορικής και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση των σκελετικών μυών, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η άσκηση βελτιώνει κατά προτίμηση τον μεταβολισμό των σκελετικών μυών και ενισχύει την ικανότητα απώλειας βάρους για άτομα με παχυσαρκία που θεωρούνται ανθεκτικά στη δίαιτα. Αυτοί είναι οι τύποι ασθενών με παχυσαρκία που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, οι οποίοι συχνά έχουν κατηγορηθεί για μη συμμόρφωση όταν δεν έχουν χάσει βάρος με περιορισμό της δίαιτας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο: Ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανθρώπων έχει αυξηθεί σε διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως και η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μια σειρά από χρόνιες ασθένειες.

“Αν κοιτάξετε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι υπέρβαροι και προσπαθούν να χάσουν βάρος, δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην άσκηση. Αλλά τώρα ανακαλύψαμε ότι τα άτομα σε αυτόν τον (ανθεκτικό στη δίαιτα) φαινότυπο της παχυσαρκίας το κάνουν πραγματικά”, είπε ο Δρ Ρόμπερτ Ντεντ, ενδοκρινολόγος στο πανεπιστήμιο. “Αυτό που μας λένε τα ευρήματα είναι ότι όταν βλέπουμε άτομα με παχυσαρκία που δεν ανταποκρίνονται σε διατροφικούς περιορισμούς, θα πρέπει να παρασυρθούν στη σωματική δραστηριότητα”. Η μελέτη έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην αναμόρφωση της επιστήμης των προγραμμάτων απώλειας βάρους, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν για μεμονωμένους ασθενείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ