Ντους: Γιατί πρέπει να κάνουμε συχνά κρύα ντους;


Το κρύο ντους δεν αποτελεί κύρια πηγή θεραπείας για οποιαδήποτε πάθηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανακούφισης των συμπτωμάτων και της γενικής ευεξίας. Δείτε παρακάτω τα οφέλη ενός κρύου ντους.

Οφέλη κρύου ντους

  • Αυξάνει τις ενδορφίνες. Η κατάθλιψη επηρεάζει τουλάχιστον το 10 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πολλά φάρμακα αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη, ανάλογα με τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Μια ολιστική μέθοδος θεραπείας που κερδίζει δημοτικότητα είναι η υδροθεραπεία. Το να κάνετε ένα κρύο ντους για έως και 5 λεπτά, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, αποδείχθηκε ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε μια κλινική δοκιμή. Για τα άτομα με κατάθλιψη, το κρύο ντους μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος ήπιας θεραπείας με ηλεκτροσόκ. Το κρύο νερό στέλνει πολλές ηλεκτρικές παρορμήσεις στον εγκέφαλό σας. Κουνούν το σύστημά σας για να αυξήσουν την εγρήγορση, τη διαύγεια και τα επίπεδα ενέργειας. Οι ενδορφίνες, οι οποίες μερικές φορές ονομάζονται ορμόνες της ευτυχίας, απελευθερώνονται επίσης. Αυτή η επίδραση οδηγεί σε συναισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας.
  • Βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού. Το λευκό λίπος είναι το λίπος που συνδέουμε με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά όλοι γεννιόμαστε με καφέ λίπος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το καφέ λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ενηλίκων. Τα υγιή επίπεδα καφέ λίπους δείχνουν επίσης ότι το λευκό λίπος θα είναι σε υγιές επίπεδο. Και το καφέ λίπος ενεργοποιείται από την έκθεση σε κρύα θερμοκρασία. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα δεν μπορούν απλά να αρχίσουν να κάνουν κρύο ντους για να χάσουν βάρος χωρίς να αλλάξουν άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Αλλά το να κάνετε κρύο ντους 2 ή 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει σε αύξηση του μεταβολισμού. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνα για το πώς ακριβώς το κρύο ντους βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος είναι ασαφές. Ωστόσο, δείχνει ότι το κρύο νερό μπορεί να εξομαλύνει ορισμένα επίπεδα ορμονών και να θεραπεύσει το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να προσθέσουν στην ικανότητα του κρύου ντους να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία. Μπορεί να νιώθουμε άβολα να βυθίζουμε το σώμα μας σε κρύο νερό, αλλά μπορεί επίσης να είναι αναζωογονητικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που είναι πιο κρύο από τη φυσική θερμοκρασία του σώματός μας αναγκάζει το σώμα να εργαστεί ελαφρώς πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του. Όταν λαμβάνετε τακτικά, το κρύο ντους μπορεί να κάνει το κυκλοφορικό μας σύστημα πιο αποτελεσματικό. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι το δέρμα τους φαίνεται καλύτερο ως αποτέλεσμα του κρύου ντους, πιθανώς λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας. Οι αθλητές γνώριζαν αυτό το όφελος εδώ και χρόνια, ακόμα κι αν μόλις πρόσφατα είδαμε δεδομένα που υποστηρίζουν το κρύο νερό για επούλωση μετά από έναν αθλητικό τραυματισμό. Είναι ο ίδιος λόγος που ο πάγος μειώνει τη φλεγμονή όταν μελανιάζουμε ή σκίζουμε έναν μυ. Μειώνοντας τη θερμοκρασία μιας περιοχής του σώματος, επιταχύνουμε την παροχή θερμότερου, φρέσκου οξυγονωμένου αίματος σε αυτήν την περιοχή. Και αυτό επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από το κρύο ντους ως έναν τρόπο για να βοηθήσουν το αίμα τους να περάσει πιο γρήγορα στο σώμα τους. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα με κακή κυκλοφορία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

  • Βοηθά στην καταπολέμηση κοινών ασθενειών. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να γίνεται ανθεκτικό στα στοιχεία στα οποία εκτιθέμεθα. Για παράδειγμα, τα λευκοκύτταρα βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης στο σώμα. Το σοκ του κρύου νερού στην κυκλοφορία του αίματος διεγείρει τα λευκοκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην αντίστασή σας σε κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Μια μελέτη έδειξε ακόμη ότι το κρύο ντους θα μπορούσε να κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Και μια κλινική δοκιμή στην Ολλανδία έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν κρύο ντους έβγαιναν λιγότερο από τη δουλειά. Τα άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία ασθένειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσία μπορεί να θέλουν να αρχίσουν να κάνουν κρύο ντους κατά την προετοιμασία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ