«Nein» από Σολτς στην κατάργηση της τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες


Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Βερολίνο δεν θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ζητήσει να σταματήσει η έκδοση τουριστικής βίζας σε Ρώσους πολίτες.

 

Οι χώρες που υποστηρίζουν μια τέτοια απαγόρευση λένε ότι οι Ρώσοι δεν θα πρέπει να μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη ενώ η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία. Η Φινλανδία και η Δανία θέλουν μια απόφαση της ΕΕ και ορισμένες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία δεν εκδίδουν ήδη βίζα στους Ρώσους.

«Αυτός δεν είναι ο πόλεμος του ρωσικού λαού. Είναι ο πόλεμος (του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν και πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό το θέμα», είπε ο Scholz.

Το θέμα της βίζας αναμένεται να τεθεί σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Αυγούστου.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Sanna Marin, η οποία υποστηρίζει μια απαγόρευση, είπε ότι ήταν ένα θέμα που «πρέπει να συζητήσουμε».

«Δεν είναι ασπρόμαυρη ερώτηση, υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι», είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕ απαγόρευσε τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρώσοι μπορούν ακόμα να ταξιδεύουν μέσω ξηράς σε γειτονικές χώρες της ΕΕ και προφανώς στη συνέχεια πραγματοποιούν πτήσεις προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι βίζες, που εκδίδονται στην ταξιδιωτική ζώνη της Ευρώπης, γνωστή ως «χώρος Σένγκεν», μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις 26 χώρες της ζώνης, συμπεριλαμβανομένων 22 χωρών της ΕΕ συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Κανονικά, άνθρωποι και αγαθά κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ αυτών των χωρών χωρίς συνοριακούς ελέγχους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ