Με κοινωνικό πρόσημο στη ΔΕΘ: Τα μέτρα για χαμηλόμισθους, δημοσίους υπαλλήλους και ανέργους


Στόχος του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία αναχώματος στο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας που αναμένεται από το φθινόπωρο

Στον άξονα «στήριξη των αδυνάμων» συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση σχεδιάζοντας τα επόμενα μέτρα που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από το βήμα της ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με το καλάθι των εξαγγελιών να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για χαμηλόμισθους, συνταξιούχους αλλά και τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται περισσότερο από το κύμα ακρίβειας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εν αναμονή των νέων ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προετοιμάζοντας εξετάζοντας αφενός το δημοσιονομικό περιθώριο που δημιουργείται από την άκρως πετυχημένη τουριστική περίοδο και αφετέρου την προσήλωση στην διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον.

Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας λειτουργώντας προληπτικά πριν το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου οπότε και ένας σημαντικός αριθμός των εργαζομένων θα οδηγηθεί στο ταμείο ανεργίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν προτεραιότητα. Η απόφαση έχει μεν ληφθεί αλλά για την κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο χρόνος εφαρμογής. Πρόθεση είναι να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα ώστε αυτή να φτάσει στους εργαζομένους το συντομότερο δυνατόν ενώ την ίδια ώρα οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν μικρή αύξηση από την μείωση κατά 0,6% των εισφορών. Αύξηση αναμένεται να δουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσω της μείωσης εισφορών που θα προβλέπονται στο μίνι ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Οι αντοχές του προϋπολογισμού θα δείξουν αν υπάρχει περιθώριο και για επιπλέον μέτρα.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό όλα δείχνουν πως αυτός θα ισχύσει από την 1η Απριλίου αντί της 1ης Μαΐου 2023 με τις διαδικασίες να ξεκινούν τον Ιανουάριο. Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα εντός του 2022.

Η αύξηση που θα δουν οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό υπολογίζεται στα 38 ευρώ, ποσό που θα επιστρέψει τους μισθούς στα προ μνημονίων δεδομένα. Όφελος θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι καθώς η αύξηση παρασύρει και τα επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ