Φοβάστε να πάτε στη δουλειά την επόμενη μέρα; Δεν είστε μόνοι — δείτε πώς να λύσετε το πρόβλημα


Φοβάστε να πάτε στη δουλειά την επόμενη μέρα; Γιατί τόσοι πολλοί νέοι παλεύουν με την κατάθλιψη ή το άγχος; Ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Kevin Gilliland βαρύνει τους Αμερικανούς που αναζητούν θεραπεία ψυχικής υγείας και μια μελέτη που αναφέρει ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν άγχος ή κατάθλιψη στο «Fox News Live». Την Κυριακή, φοβάστε να επιστρέψετε στη δουλειά τη Δευτέρα; Ή οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, για αυτό το θέμα, ανησυχείτε για το πρόγραμμα εργασίας ή τις ευθύνες της επόμενης ημέρας; Δεν είστε μόνος.

Οι  «Τρομακτικές Κυριακές» είναι μια μορφή προληπτικού άγχους που εμφανίζεται την Κυριακή επειδή οι άνθρωποι φοβούνται τη δουλειά της επόμενης μέρας. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Τρομακτικά Κυριακάτικα», μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, ανάλογα με το πρόγραμμα εργασίας, σύμφωνα με το Healthline.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα με μερικές απλές τεχνικές.

Είναι «κρίσιμο να αναγνωρίσουμε» τι συμβαίνει και «να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε», είπε η Δρ Jolanta Burke.

“Οι φόβοι της Κυριακής αποτελούν πρόκληση για πολλούς ανθρώπους.

Όταν τυγχάνουν κακής διαχείρισης, μπορεί να οδηγήσουν σε αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη”, δήλωσε η Δρ Jolanta Burke, ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Θετικής Ψυχολογίας και Υγείας στο RCSI University of Medicine and Health Sciences στην Ιρλανδία.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους αναγνωρίσουμε και να βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε», είπε στο Fox Digital News. «Αντιμετωπίζοντας με θάρρος τους φόβους της Κυριακής θα τους διευκολύνει, βοηθώντας σας να ζήσετε μια καλύτερη ζωή».

Πολλοί άνθρωποι μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα. Οι άνθρωποι συχνά ταυτίζουν την εργασία με το άγχος – έτσι, ακόμη κι αν η επόμενη εβδομάδα δεν είναι ιδιαίτερα αγχωτική, ο εγκέφαλος αρχίζει να την αναγνωρίζει ως αντιληπτή απειλή.

Περίπου το 80% των επαγγελματιών που εργάζονται βιώνουν τους φόβους της Κυριακής, με το 60% να ανησυχεί για τον φόρτο εργασίας τους, το 44% να ανησυχεί για την εξισορρόπηση επαγγελματικών και προσωπικών ευθυνών και το 39% να σκέφτεται για εργασίες που δεν ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του LinkedIn του 2018.

Γιατί συμβαίνει;

Οι άνθρωποι συχνά ταυτίζουν την εργασία με το άγχος – έτσι ακόμη κι αν η επόμενη εβδομάδα δεν είναι ιδιαίτερα αγχωτική, ο εγκέφαλος αρχίζει να αναγνωρίζει την εργασία ως αντιληπτή απειλή, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Headspace.

Αυτή η συσχέτιση μπορεί να πυροδοτήσει άγχος πριν καν συμβεί ένα συμβάν, το οποίο είναι μια μορφή προληπτικού άγχους.

Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε εάν το συναίσθημα έχει μια βασική αιτία.

«Το προληπτικό άγχος πυροδοτεί την απόκριση μάχης ή φυγής του σώματος: όταν βρισκόμαστε σε αυτή τη λειτουργία, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη πλημμυρίζουν το σύστημα και αρχίζουμε να βιώνουμε μια πραγματική αντίδραση στρες σε μια απειλή που γίνεται αντιληπτή μόνο», ανά Headspace.

Προσπαθήστε να βρείτε την αιτία Μερικές φορές βοηθά πρώτα να ανακαλύψετε εάν το συναίσθημα έχει μια βασική αιτία.

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το λιγότερο αγαπημένο σας μάθημα έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα — ή το εβδομαδιαίο check-in σας με έναν δύσκολο επόπτη γίνεται νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πρόσθεσε η Healthline.

Οι ειδικοί λένε ότι όποιος βιώνει τους «τρόμους της Κυριακής» (οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας) θα πρέπει να προσπαθήσει να γράψει τα συναισθήματά του — ή ακόμη και να τα καταγράψει σε βίντεο, για να δει τις σκέψεις του από μια νέα οπτική γωνία.

Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι το άγχος έχει τις ρίζες του σε κάτι πιο περίπλοκο καθώς τα προγράμματά τους γίνονται πιο απασχολημένα, πρόσθεσε το ιατρικό κατάστημα.

Προσπαθήστε να το γράψετε

Εάν δεν έχετε ιδέα τι προκαλεί τον κυριακάτικο τρόμο, η Burke προτείνει στους ανθρώπους να αφιερώσουν 20 λεπτά αμέριστης προσοχής για να καταγράψουν «τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά τους». «Αυτή η απλή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι προκαλεί τις ανήσυχες σκέψεις, κάτι που θα σας βοηθήσει τελικά να τις αντιμετωπίσετε», έγραψε στο The Conversation, έναν μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ειδησεογραφικό οργανισμό.

«Να θυμάστε ότι συχνά τείνουμε να υπερβάλλουμε τις ανησυχίες μας στο κεφάλι μας».

Αλλά ακόμη κι αν δεν είστε συγγραφέας, σκεφτείτε να γράψετε από μια νέα προοπτική, όπως το πώς μπορεί να το αντιληφθεί ο καλύτερος φίλος — ή δοκιμάστε να το γράψετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, συνέστησε επίσης η Burke.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καταγράψετε τα συναισθήματά σας σε βίντεο.

Δείξτε λίγη συμπόνια στον εαυτό σας

Αλλά όταν βιώνετε τους φόβους της Κυριακής, «μην χτυπάτε τον εαυτό σας», είπε ο Burke. «Αντίθετα, σκεφτείτε, γράψτε ή εξασκηθείτε στην αυτο-ομιλία για όλους τους άλλους ανθρώπους – γνωστούς σε εσάς προσωπικά ή αυτούς που δεν γνωρίζετε – που έχουν περάσει παρόμοια εμπειρία με εσάς».

Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, δείξτε λίγη ευγένεια στον εαυτό σας, λένε οι επαγγελματίες.

Είπε στο Fox Digital News να δείξεις την ίδια καλοσύνη στον εαυτό σου όπως θα έκανες σε έναν φίλο. «Τι θα έλεγες σε έναν φίλο όταν έχει τον κυριακάτικο τρόμο;».

Σχέδιο για αλλαγή Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την Κυριακή τρομακτικά την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου – αλλά στη συνέχεια τα συναισθήματα υποχωρούν σταδιακά, σημείωσε η Burke.

«Μερικές φορές, έχουμε τη συνήθεια να τα βιώνουμε και οποιαδήποτε συγκεκριμένα γεγονότα μπορεί να μην τα πυροδοτούν», είπε.

Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν την ώρα που βιώνουν τους φόβους της Κυριακής — και το πλαίσιο γύρω από αυτό.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αλλάξετε συμπεριφορές για να δείτε αν αυτό σπάει τη συνήθεια. «Για παράδειγμα, βγείτε μια βόλτα, δείτε μια ταινία, συναντηθείτε με έναν φίλο», είπε.

Να είναι παρόντες Προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας από αυτό που σας ανησυχεί. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στο παρόν.

«Την Κυριακή, αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να αγκαλιάζετε το χρόνο διακοπής χωρίς κρίση, να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά και τη μυρωδιά ενός βραδινού γεύματος σε ένα τραπέζι ή να αφιερώνετε χρόνο για να συναντήσετε φίλους και οικογένεια χωρίς περισπασμούς», σύμφωνα με το Headspace.

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ