Long Covid: Τα εμμένοντα συμπτώματα στο 30% όσων νόσησαν – Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο


Είναι πλέον γνωστό, πως το 30% των ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό θα εμφανίσει κάποια από τα εμμένοντα συμπτώματα της Long Covid. Των επιπλοκών, δηλαδή, που πλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελούν τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, μετά την πανδημία. Δείτε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ασθενών που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Long Covid.

Τα εμμένοντα συμπτώματα είναι λίγο πολύ γνωστά: δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, δύσπνοια κ.α. Όμως, η ακριβής φύση των συμπτωμάτων δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, ούτε έχουν αποσαφηνιστεί οι παράγοντες που επηρεάζουν περισσότερο την εμφάνιση της μακράς Covid.

H Ellen Thompson, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Έρευνας και Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College με άρθρο της στο The Conversation, αναφέρεται σε νέα μελέτη στην οποία συμμετείχε και η ίδια και η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications,η οποία απέδειξε πως υπάρχουν χαρακτηριστικά που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της Long Covid.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από δέκα μακροχρόνιες μελέτες με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα με 1,1 εκατομμύρια ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από γενικά ιατρεία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, διερευνήθηκε η συχνότητα του συνδρόμου long Covid ανάλογα με τα δημογραφικά και υγειονομικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο και οι υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Τι έδειξε η μελέτη

Έτσι διαπιστώθηκε πως από τα άτομα που δήλωσαν ότι νόσησαν με COVID-19, το ποσοστό που ανέφερε “συμπτώματα για περισσότερο από 12 εβδομάδες” κυμαινόταν μεταξύ 7,8% και 17%, ενώ “εξουθενωτικά συμπτώματα”, δήλωνε το 1,2% με 4,8%.

Επίσης, βρέθηκε πως το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα για περισσότερες από 12 εβδομάδες διέφερε ανάλογα με την ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, η ηλικία των ασθενών με Covid είναι ανάλογη με τα ποσοστά εμφάνισης της Long Covid. Δηλαδή, στους ασθενείς μέχρι την ηλικία των 70 ετών που εξετάστηκαν φάνηκε πως ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου αυξανόταν όσο αυξανόταν η ηλικία. Δηλαδή, ο κίνδυνος ήταν από 1,2% για τους 20χρονους έως 4,8% για τα άτομα ηλικίας 63 ετών.

Επιπλέον, το γυναικείο φύλο, οι ψυχικές παθήσεις και γενικότερα μια κλονισμένη υγεία, η παχυσαρκία και το άσθμα αναγνωρίστηκαν εξίσου ως παράγοντες κινδύνου τόσο στις μακροχρόνιες μελέτες όσο και στα ηλεκτρονικά στοιχεία.

Μια άλλη πρόσφατη διεθνής μελέτη ανασκόπησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν 22% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν Long Covid.

H δρ. Ellen Thompson καταλήγει στο συμπερασμα ότι ο εντοπισμός των ευάλωτων ασθενών είναι μια σημαντική παράμετρος και συμβάλλει στο σχεδιασμό των σωστών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας της δημόσιας υγείας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ