Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με κυρώσεις την Τουρκία αν προχωρήσει με δεύτερη συστοιχία S-400


Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τις πληροφορίες για νέα αγορά S-400

Μήνυμα στην Τουρκία ότι αν προχωρήσει με τη δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα υπάρξουν κυρώσεις έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγες ώρες μετά την είδηση που αρχικά μεταδόθηκε από το TASS και τελικά «μαζεύτηκε» αργότερα από Τούρκο αξιωματούχο.

«Είδαμε αυτές τις αναφορές που πρωτοεμφανίστηκαν στο TASS. Δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σε αυτό το θέμα. Η θέση μας σχετικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή και θα σας παραπέμψουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδιά της για αμυντικές προμήθειες» ξεκίνησε την απάντησή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικά.

«Αλλά το σημείο που επαναλαμβάνουμε συνεχώς είναι ότι ο βάναυσος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά ζωτικής σημασίας, τώρα περισσότερο από ποτέ κατά κάποιο τρόπο, όλες οι χώρες να αποφεύγουν τις συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας. Τους θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων» κατέληξε στην πρώτη του απάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Στην ερώτηση, δε, για το αν θα αλλάξει ο τρόπος σκέψης των ΗΠΑ για την πώληση των F-16 ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε νέα πικρά «χαμπέρια» για την Τουρκία αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά με την απάντησή του: «Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα και έτσι θα σας παραπέμψουμε στις τουρκικές αρχές προς το παρόν για να μιλήσετε για τα σχέδιά τους».

Δείτε το βίντεο με τις απαντήσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (στο 54ο λεπτό)

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Hellas Journal, η είδηση για τη συμφωνία της Μόσχας με την Άγκυρα για τους S-400 προκάλεσε συναγερμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο που απαίτησαν διευκρινήσεις από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκονταν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Η πιθανή αγορά του δεύτερου ρωσικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία θα τινάξει όλες τις γέφυρες με τον Λευκό Οίκο, που θα αναγκαστεί να επιβάλει νέες κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, που τιμωρεί τις χώρες οι οποίες έχουν συναλλαγές με τη Μόσχα στον στρατιωτικό τομέα. Επίσης θα τερματιστεί κάθε συζήτηση για την αγορά των 40 F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80, ίδιου τύπου, που διαθέτει η Τουρκία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ