18 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;


Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος κατάγονταν από το Βυζάντιο και είχαν διδαχθεί το χριστιανισμό και την τέχνη του λιθοξόου από τους Αγίους Πρόκλο και Μάξιμο. Μετά τον βασανιστικό και μαρτυρικό θάνατο των διδασκάλων τους, ο Φλώρος και ο Λαύρος αναχώρησαν και  διάλεξαν σαν τόπο διαμονής τους την πόλη Ουλπιανά. Στην πόλη αυτή ζούσαν από την τέχνη τους, αλλά συγχρόνως μέσω αυτής προσπαθούσαν για την εξάπλωση του Ευαγγελίου.

Άγιος Φλώρος και Άγιος Λαύρος

Εκεί υπήρχε και ένας ειδωλολάτρης Ιερέας που ονομαζόταν Μερέντιος. Ο γιος αυτού, ο Αθανάσιος, από το ένα του μάτι έπαθε τύφλωση, που από την ιατρική επιστήμη δε βρήκε θεραπεία. Τότε πλησίασε τους δύο τεχνίτες, οι οποίοι με την επίκληση του ονόματος του Χριστού θεράπευσαν το μάτι του γιου Αθανάσιου, με αποτέλεσμα να πιστέψουν και οι δύο στο Χριστό.

Αυτό μόλις το έμαθε ο έπαρχος Λύκων, συνέλαβε τους δύο αδελφούς. Τους βασάνισε, κι αφού τους έριξε μέσα σε ένα πηγάδι,  οι δύο Άγιοι παρέδωσαν το πνεύμα τους. Τα λείψανά τους τα συνέλεξαν πιστοί Χριστιανοί και τα μετέφεραν στη Βασιλεύουσα.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι: Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη. Λαύρος, Λαύρης, Λάουρος, Λαύρα, Λάουρα. Φλώρος, Φλώρης, Φλώρα, Φλωρή, Φλωρίτσα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ