Ρωσία: Φοβόμαστε προβοκάτσια στη Ζαπορίζια – Δεν αποκλείεται να κλείσουμε τον πυρηνικό σταθμό


Ρωσία: Η Μόσχα ανησυχεί για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας στη Ζαπορίζια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις άφησε την Πέμπτη (18/08) το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε, επίσης, το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αύριο, Παρασκευή (19/08), κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το AFP.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, προσθέτει το AFP, αυτό που θα συμβεί είναι ουκρανικές μονάδες πυροβολικού να ανοίξουν πυρ στον σταθμό για να κατηγορήσουν στη συνέχεια τη Ρωσία ότι προκάλεσε πυρηνικό ατύχημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ