ΠΣΦ: Άρση εποπτείας σημαίνει κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back & rebate

Μετά την ανακοίνωση της άρσης της ενισχυμένης εποπτείας από την Ε.Ε. στις 20 Αυγούστου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας – για πολλοστή φορά – την κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back και rebate που επιβλήθηκαν το 2013 λόγω των μνημονίων και που ταλανίζουν τους 2.600 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές. Ο κλειστός προϋπολογισμός για τις φυσικοθεραπείες που αφορά το 2022, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, ανέρχεται στα ίδια επίπεδα με το 2021, δηλαδή στα 73.995.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας που εκτέλεσαν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, ανέρχονται στα 44.066.793,19 ευρώ, με όριο δαπάνης εξαμήνου τα 36.997.500 ευρώ. Δηλαδή «υπέρβαση» περίπου 7.000.000 ευρώ το α΄ εξάμηνο ή 14.000.000 ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές θα εξαναγκασθούν να επιστρέψουν δεδουλευμένα 14 εκ. ευρώ ως claw back, γιατί οι ανάγκες των συμπολιτών μας για φυσικοθεραπείες αποδεικνύονται (κάθε χρόνο) μεγαλύτερες από αυτές που προϋπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ και το Υπ. Υγείας. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται και rebate που ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ κατ’ έτος, δηλαδή στο σύνολο του έτους δεν θα καταβληθούν ποτέ από τον ΕΟΠΥΥ 24 εκ. ευρώ δεδουλευμένα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά: «Δεν ζητάμε πλέον από τον ΕΟΠΥΥ και τον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη την ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας και τον μηδενισμό του claw-back και του rebate, αλλά απαιτούμε την κατάργηση των μέτρων που μας επέβαλλε η τρόικα και τα μνημόνια το 2013. Στις 20 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία και η Κυβέρνηση, που έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη διόρθωση των μνημονιακών αδικιών, ΟΦΕΙΛΕΙ να ενισχύσει τις δαπάνες υγείας, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία, με θύματα τους παρόχους υγείας. Μια αδικία που διαρκεί 9 χρόνια! Φτάνει πιά!!! Ο φετινός χειμώνας θα είναι δυσκολότερος από τον περυσινό, με αυξημένες δαπάνες ηλεκτρισμού και θέρμανσης, επιπλέον των αυξήσεων του κόστους εργασίας.

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε μια σύγχρονη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας συνεχίζουν να εισπράττουν την αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχουν, «κουρεμένες» κατά 40-50% λόγω των μνημονιακών μέτρων. Ένα, ούτως ή άλλως, άδικο μέτρο, το οποίο επιβλήθηκε αναγκαστικά για να σωθεί η χώρα κατά τη διάρκεια των
μνημονίων, το συνεχίζουν οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Οι φυσικοθεραπευτές όμως – ως γνωστόν – παρέχουν υπηρεσίες και δεν συνταγογραφούν, ούτε και μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση παραπεμπτικών για τις θεραπείες που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Άρα, δεν ευθύνονται για την αυξημένη ανάγκη των πολιτών και επισημαίνω ότι οι δαπάνες
που δαπανώνται για φυσικοθεραπείες έχει αποδειχτεί ότι έχουν πολλαπλάσια οφέλη στα συστήματα υγείας, που συν τοις άλλοις είναι και οικονομικά.

Εκτός από την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων, ζητάμε και το κούρεμα του οφειλόμενου claw back των προηγούμενων ετών, που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές για τις υπηρεσίες που παρείχαν».
Ένα πράγμα είναι δεδομένο: Στην περίπτωση που τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών δεν ενταχθούν – για μία ακόμα φορά – στις «αδικίες που θα αποκατασταθούν», τότε το φθινόπωρο αναμένεται καυτό!»

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ