Σπασμένο δόντι: Τι θεραπείες μπορείτε να κάνετε αν σας σπάσει το δόντι;


Η αντιμετώπιση ενός σπασμένου δοντιού είναι πιο συνηθισμένη στη ζωή από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Παρόλο που τα ανθρώπινα δόντια είναι εξαιρετικά δυνατά, τα δόντια μπορεί να σπάσουν, να ραγίσουν ή να σπάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και να κάνει τα δόντια σας πιο ευάλωτα σε μολύνσεις. Εάν έχετε σπασμένο δόντι, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Εδώ είναι μερικά πράγματα που ο οδοντίατρός σας μπορεί να αποφασίσει να κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάστασή σας.

Θεραπείες σπασμένων δοντιών

1. Κεραμικό σφράγισμα. Για να δυναμώσουμε το δόντι, ίσως χρειαστεί να εφαρμόσουμε κεραμικό σφράγισμα στο δόντι. Αυτή η επιλογή επαναφέρει περίπου το 98 τοις εκατό της αντοχής του δοντιού στη φυσική του κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες μπορούν να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία με την τεχνολογία CEREC που διατίθεται σε μία συνεδρίαση. Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να διορθώσουν ένα σπασμένο δόντι σε μία επίσκεψη. Οι επαγγελματίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν κεραμικά ένθετα ή κορώνες μετά την κατασκευή τους σε εργαστήριο, όταν η κατάσταση απαιτεί πιο ανθεκτικά υλικά σε λεπτές στρώσεις (χρυσό ή ζιργκόν) ή όταν για λόγους αισθητικής απαιτείται η συνεργασία τεχνικού εργαστηρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επαγγελματίας θα χρειαστεί να εγκαταστήσει μια προσωρινή αποκατάσταση στο πρώτο ραντεβού και να εγκαταστήσει την τελική αποκατάσταση σε άλλη επίσκεψη δύο έως τρεις εβδομάδες αργότερα.

2. Οδοντική συγκόλληση. Εάν η επιφάνεια του προσβεβλημένου ζωτικού τμήματος είναι μικρή, ο οδοντίατρος μπορεί να επιχειρήσει να βάλει έναν ηρεμιστικό επίδεσμο στο εκτεθειμένο μέρος του πολφού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατό να σημειωθεί μια ουλή του πολτού και μια πλήρης θεραπεία. Περιμένοντας την εξέλιξη της κατάστασης, ο οδοντίατρός σας μπορεί να επιλέξει να βάλει ένα προσωρινό σφράγισμα, για να ξαναχτίσει το δόντι.

3. Ριζικό κανάλι. Εάν μια μεγάλη περιοχή του πολφού έχει επηρεαστεί ή υπάρχει πολύς πόνος που σχετίζεται με το σπασμένο δόντι, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ένας ριζικός σωλήνας. Αυτή η θεραπεία συνίσταται στη διατήρηση του συμπαγούς κελύφους του φυσικού δοντιού και στην αφαίρεση του πολτού του μαλακού μέρους μέσα. Εάν η υπόλοιπη δομή του δοντιού και η στήριξή του είναι σε καλή κατάσταση, συνηθίζεται να προχωρήσετε σε θεραπεία ριζικού σωλήνα σε αυτό το στάδιο.

4. Κορώνες. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του ριζικού σωλήνα και την αντιμετώπιση του πόνου, ένας επαγγελματίας οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει το δόντι με στεφάνη. Οι στεφάνες καλύπτουν σπασμένα δόντια και είναι χρήσιμες όταν η ακεραιότητα του εν λόγω δοντιού είναι κακή. Ανάλογα με την περίσταση, είναι δυνατή η κατασκευή κορώνας με την τεχνολογία CEREC κατά τη διάρκεια μιας μόνο επίσκεψης. Κεραμικά ένθετα ή κορώνες από εργαστήριο είναι επίσης μια επιλογή όταν η κατάσταση απαιτεί πιο ανθεκτικά υλικά σε λεπτές στρώσεις (χρυσό ή ζιργκόν) ή όταν αισθητικά ζητήματα απαιτούν τη συνεργασία τεχνικού εργαστηρίου.

5. Εμφυτεύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δόντι μπορεί να σπάσει κάτω από το επίπεδο των ούλων ή των οστών. Στην πρώτη περίπτωση, είναι δυνατή η προσαρμογή του επιπέδου των ούλων με λέιζερ απευθείας στην κλινική (ουλίτιδα με λέιζερ). Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στον οδοντίατρο να καθαρίσει το δόντι και να το επισκευάσει. Σε περιπτώσεις κατάγματος δοντιού βαθιά κάτω από τα ούλα ή ακόμα και μέχρι το επίπεδο των οστών, είναι δυνατή η αφαίρεση οστών και ούλων γύρω από το δόντι για την αποκατάσταση του. Εάν το δόντι σπάσει πολύ κάτω από τα ούλα και το οστό, μερικές φορές είναι απαραίτητο να το εξαγάγετε. Οι οδοντίατροι συνήθως ακολουθούν αυτή τη διαδικασία με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ