Ηνωμένο Βασίλειο: Οι εργαζόμενοι απεργούν καθώς ο πληθωρισμός συνθλίβει τα κέρδη


Ηνωμένο Βασίλειο: Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία απεργούν σε τεράστιους αριθμούς καθώς ο υψηλός πληθωρισμός δεκαετιών διαβρώνει την αξία των μισθών με ρυθμό ρεκόρ. Το δίκτυο τρένων της Βρετανίας αντιμετωπίζει περαιτέρω σοβαρές διακοπές την Πέμπτη και το Σάββατο σε μεγάλες απεργίες που ακολουθούν τη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου εδώ και 30 χρόνια ήδη αυτό το καλοκαίρι.

Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι αναμένεται να απεργήσουν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, αφήνοντας ένα σκελετό τρένο που θα πλήξει τους παραθεριστές και τους μετακινούμενους, ακόμη κι αν συνεχιστεί η εργασία στο σπίτι για πολλά μέλη του προσωπικού γραφείων μετά την άρση των περιορισμών για την Covid.

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου, το Μετρό, θα χτυπηθεί από απεργία το Σάββατο, εν όψει μιας οκταήμερης στάσης που ξεκινά την Κυριακή από λιμενεργάτες στο Felixstowe, το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευμάτων της Βρετανίας που βρίσκεται στην ανατολική Αγγλία.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας, τις αμοιβές και τις συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης κόστους ζωής», δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Σάρον Γκράχαμ, επικεφαλής του μεγάλου βρετανικού συνδικάτου, Unite.

Τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών πάνω από το 10%, καθώς η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πλήττει εκατομμύρια Βρετανούς.

– Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται – Και η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί υπό τον νέο πρωθυπουργό, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να παραιτηθεί.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 13% φέτος, οδηγώντας τη βρετανική οικονομία σε βαθιά και μακροχρόνια ύφεση. «Αυτή η πτώση ρεκόρ στους πραγματικούς μισθούς καταδεικνύει τη ζωτική ανάγκη για συνδικάτα όπως η Unite να υπερασπιστούν την αξία της αμοιβής των εργαζομένων», είπε ο Γκράχαμ, ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της BoE Andrew Bailey, ότι οι αυξήσεις των μισθών τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

«Οι μισθοί δεν οδηγούν τον πληθωρισμό», επέμεινε εν όψει των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο που έδειξαν ότι οι εκτοξευόμενες τιμές των τροφίμων ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την άνοδο του Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως φέτος, επίσης λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, που τροφοδοτείται από την εισβολή στην Ουκρανία από τη μεγάλη παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Ρωσία.

– Προσφορές πληρωμής – Ορισμένες προτεινόμενες απεργίες που είχαν προγραμματιστεί για το βρετανικό καλοκαίρι έχουν σταματήσει αφού συνδικάτα και εταιρείες συμφώνησαν συμφωνίες αμοιβών την ενδέκατη ώρα.

Όμως, ενώ το προσωπικό εδάφους της British Airways και οι ανεφοδιασμοί αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Χίθροου έχουν καταργήσει τις προτεινόμενες αποχωρήσεις, άλλοι τομείς παραμένουν σταθεροί. Περισσότεροι από 115.000 Βρετανοί ταχυδρομικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στην πρώην κρατική Royal Mail σχεδιάζουν τετραήμερη απεργία από τα τέλη Αυγούστου.

Ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών BT θα αντιμετωπίσει την πρώτη του διακοπή μετά από 35 χρόνια και πρόσφατα έγιναν ή πρόκειται να συμβούν σύντομα αποχωρήσεις από το προσωπικό της αποθήκης της Amazon, τους δικηγόρους ποινικών υποθέσεων και τους συλλέκτες απορριμμάτων.

Ο μεγάλος όμιλος επιχειρηματικών λόμπι του Ηνωμένου Βασιλείου, το CBI, αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα τη συνεχιζόμενη «μάχη των εργαζομένων με το αυξανόμενο κόστος όπως οι τιμές της ενέργειας» και είπε ότι οι εργοδότες «κάνουν το καλύτερο δυνατό για να υποστηρίξουν το προσωπικό».

Ισχυρίστηκε επίσης, ωστόσο, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των εταιρειών «δεν μπορεί να αντέξει αρκετά μεγάλες αυξήσεις μισθών για να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό». Όσον αφορά τον μερικώς ιδιωτικοποιημένο βρετανικό σιδηροδρομικό τομέα, τα συνδικάτα κατηγορούν τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς ότι δεν βοήθησε στην επίλυση του αδιεξόδου.

Ο Shapps είναι μέρος της συντηρητικής κυβέρνησης που τροποποίησε πρόσφατα έναν νόμο που επιτρέπει στο προσωπικό της υπηρεσίας να συμβάλει στην κάλυψη των κενών που προκαλούνται από τις απεργίες, εξοργίζοντας περαιτέρω το συνδικάτο σιδηροδρόμων RMT.

Σύμφωνα με την Unite, το πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου ενημέρωσε το προσωπικό ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το προσωπικό του πρακτορείου σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων του.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι στάσεις σε όλο τον κλάδο θα διαρκέσουν και μετά το καλοκαίρι καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται.

Έρχεται καθώς δάσκαλοι και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας υπαινίχθηκαν πιθανές αποχωρήσεις σε περίπτωση που δεν λάβουν νέες συμφωνίες αμοιβών που κρίνονται αποδεκτές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ