ΠΟΥ: Μελέτες για να διαπιστωθεί εάν εξαπλώνονται μεταλλάξεις πίσω από την ευλογιά των πιθήκων


ΠΟΥ: Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν οι γενετικές αλλαγές στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων οδηγούν την ταχεία εξάπλωση της νόσου, δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι δύο διακριτές κλάδες, ή παραλλαγές, του ιού ονομάστηκαν Λεκάνη του Κονγκό (Κεντροαφρικανική) και Δυτικής Αφρικής, από τις δύο περιοχές όπου η καθεμία είναι ενδημική.

Την Παρασκευή, ο ΠΟΥ μετονόμασε τις ομάδες σε Clade I και Clade II αντίστοιχα, για να αποτρέψει τον κίνδυνο γεωγραφικού στιγματισμού. Ανήγγειλε επίσης ότι η ομάδα Clade II είχε δύο υποκατηγορίες, IIa και IIb, με ιούς εντός της τελευταίας να προσδιορίζονται ως πίσω από την τρέχουσα παγκόσμια επιδημία.

Την Τετάρτη, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι τα Clades IIa και IIb σχετίζονται και έχουν έναν πρόσφατο κοινό πρόγονο — επομένως το IIb δεν είναι παρακλάδι του IIa.

– Έρευνα για μεταλλάξεις

– Το Clade IIb περιέχει ιούς που συλλέχθηκαν τη δεκαετία του 1970 και από το 2017 και μετά. «Κοιτάζοντας το γονιδίωμα, υπάρχουν πράγματι μερικές γενετικές διαφορές μεταξύ των ιών από την τρέχουσα έξαρση και των παλαιότερων ιών Clade IIb», είπε ο ΠΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ωστόσο, τίποτα δεν είναι γνωστό για τη σημασία αυτών των γενετικών αλλαγών και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις (αν υπάρχουν) αυτών των μεταλλάξεων στη μετάδοση και τη σοβαρότητα της νόσου.

«Είναι ακόμη νωρίς τόσο στις μελέτες της επιδημίας όσο και στις εργαστηριακές μελέτες για να πούμε εάν η αύξηση των λοιμώξεων θα μπορούσε να οφείλεται στις παρατηρούμενες γονοτυπικές αλλαγές στον ιό ή σε παράγοντες του ξενιστή (ανθρώπινου)».

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνουν οι μεταλλάξεις όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο ιός αλληλεπιδρά με την ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση.

Από τις αρχές Μαΐου έχει αναφερθεί αύξηση των μολύνσεων από την ευλογιά των πιθήκων εκτός των ενδημικών αφρικανικών χωρών. Ο ΠΟΥ κήρυξε την κατάσταση έκτακτη διεθνή δημόσια υγεία στις 23 Ιουλίου. Περισσότερα από 35.000 κρούσματα σε 92 χώρες και 12 θάνατοι έχουν πλέον αναφερθεί στον ΠΟΥ.

Σχεδόν όλα τα νέα κρούσματα αναφέρονται από την Ευρώπη και την Αμερική. Οι ειδικοί έχουν μελετήσει δείγματα από περιπτώσεις.

«Η ποικιλομορφία μεταξύ των ιών που ευθύνονται για την τρέχουσα επιδημία είναι ελάχιστη και δεν υπάρχουν εμφανείς γονοτυπικές διαφορές μεταξύ των ιών από τις μη ενδημικές χώρες», ανέφερε ο ΠΟΥ.

– Η μετονομασία του monkeypox μπορεί να διαρκέσει μήνες – Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ είπε ότι η προσπάθειά του να μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να διαρκέσει «μερικούς μήνες».

Η οργάνωση έχει εκφράσει εδώ και εβδομάδες ανησυχία για το όνομα, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι είναι παραπλανητικό.

Η Monkeypox έλαβε το όνομά της επειδή ο ιός εντοπίστηκε αρχικά σε πιθήκους που κρατήθηκαν για έρευνα στη Δανία το 1958.

Ωστόσο, η ασθένεια εντοπίζεται συχνότερα στα τρωκτικά και η τρέχουσα επιδημία μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής ανθρώπου με άνθρωπο.

Ο ΠΟΥ ζήτησε βοήθεια από το κοινό για να βρει ένα νέο όνομα, με έναν ειδικό ιστότοπο όπου ο καθένας μπορεί να κάνει προτάσεις. «Θα ενημερώσουμε το κοινό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ