Αθλητισμός: Πώς συμβάλλει η σωματική άσκηση στην ψυχολογία των προσφύγων;


Εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς τομείς και κλάδους μοιράστηκαν τη γνώση και την τεχνογνωσία τους σχετικά με αυτό το εγκάρσιο θέμα, συζητώντας πώς να αυξηθεί η αναγνώριση του ρόλου του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και ευημερίας των ανθρώπων σε καταστάσεις αναγκαστικού εκτοπισμού και πώς να ενθαρρύνει τη συλλογική δράση των κύριων ενδιαφερομένων.

Βελτίωση Ψυχικής Υγείας Προσφύγων

Η συνεδρία ήταν μέρος μιας σειράς διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργανώθηκαν από τους τρεις συν-συγκλητές του Συνασπισμού Αθλητισμού για τους Πρόσφυγες: την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), το Ολυμπιακό Ίδρυμα Προσφύγων (ORF) και το Ίδρυμα SCORT. Ως μέρος της προσέγγισης “άθλημα για προστασία” που προωθεί ο Συνασπισμός, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι πλήρως ενσωματωμένες στην κοινή τους προσπάθεια να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την προστασία των εκτοπισμένων νέων μέσω του αθλητισμού. Βελτίωση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας των προσφύγων μέσω του αθλητισμού Το διαδικτυακό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2022, συζήτησε τον ρόλο του αθλητισμού στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και των ψυχοκοινωνικών αποτελεσμάτων για τους νέους πρόσφυγες και άλλους που πλήττονται από τον αναγκαστικό εκτοπισμό.

Η συζήτηση στο πάνελ, την οποία συντόνισε ο Noorzai Ibrahimi, ο ίδιος Αφγανός πρόσφυγας και Υπεύθυνος Προγραμμάτων στο Skateistan, συγκέντρωσε απόψεις νέων ανθρώπων με βιωμένη εμπειρία, κορυφαίων ακαδημαϊκών, επαγγελματιών και εκπροσώπων από τον αθλητικό τομέα. Στις παρεμβάσεις τους, οι συμμετέχοντες τόνισαν τον πολύτιμο ρόλο του αθλητισμού στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη (MHPSS), ειδικά για τα βίαια εκτοπισμένα άτομα και πώς αυτή η σύνδεση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας, ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής ευημερίας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Peter Ventevogel, Ανώτερος Υπεύθυνος Ψυχικής Υγείας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συζήτησε πώς ο αθλητισμός μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για την επίτευξη των αποτελεσμάτων του MHPSS, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του πόνου και την αύξηση της συλλογικής και ατομικής ευημερίας των εκτοπισθέντων με τη βία. “Στο κοινό πλαίσιο Μ&Ε για το MHPSS σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα αποτελέσματα εστιάζονται τόσο στην κοινότητα όσο και στο άτομο. Ο αθλητισμός είναι βασικός μοχλός για την προστασία και την προώθηση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας και την πρόληψη και θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας.” Ο Simon Rosenbaum, Αναπληρωτής Καθηγητής Scientia στο UNSW Sydney αναφέρθηκε στη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας σε ένα πλαίσιο χωρίς μετατόπιση. Για παράδειγμα, οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων εθνικών κυβερνήσεων για την προώθηση της ψυχικής υγείας και της σωματικής άσκησης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ομοίως, σε περιβάλλοντα εκτοπισμού, οι σωματικές δραστηριότητες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες, ειδικά για εκείνους που είναι συχνά οι πιο περιθωριοποιημένοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των ατόμων με αναπηρίες. “Η προτεραιότητά μας θα πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ένταξή τους σε αθλητικά προγράμματα”, πρότεινε. Η Karen Mukiibi, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του Youth Sport Uganda, μοιράστηκε την εμπειρία της από το πεδίο για την ενσωμάτωση του προγραμματισμού που βασίζεται στον αθλητισμό ως στοιχείο του MHPSS.

Ένα βασικό στοιχείο των επιτυχημένων προγραμμάτων είναι η ύπαρξη καλά εκπαιδευμένων προπονητών. “Oι προπονητές διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο, καθώς οικοδομούν θετικές σχέσεις με τα παιδιά, βοηθώντας τα να μιλήσουν και να αντιμετωπίσουν τα ερεθίσματα μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων”. Στο πρόγραμμά τους, το Youth Sport Uganda εκπαιδεύει προληπτικά τους νέους πρόσφυγες να γίνουν προπονητές. “Η συνεισφορά τους είναι ζωτικής σημασίας γιατί τα παιδιά σχετίζονται με τις προσωπικές τους εμπειρίες και είναι πιο ανοιχτά και πρόθυμα να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες”.

Ο Samer Jouba, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης και Συντονιστής Έργου στο Right to Play Palestine, μοιράστηκε μερικές απόψεις από την εμπειρία του στον τομέα που εργάζεται σε παρεμβάσεις που βασίζονται στον αθλητισμό. Έθεσε το ζήτημα του ρόλου της ανάπτυξης ικανοτήτων ως ενός από τα βασικά στοιχεία της επιτυχούς χρήσης του προγραμματισμού που βασίζεται στον αθλητισμό ως μέρος του MHPSS. Μια άλλη σημαντική πτυχή ενός επιτυχημένου προγράμματος, σύμφωνα με τον Samer, είναι η συμμετοχή των γονέων και η ανάθεση ενεργού ρόλου σε αυτούς. Υπογράμμισε ότι “Η εφαρμογή μοτίβων μακροχρόνιας φυσικής δραστηριότητας είναι θεμελιώδης για τις ομάδες-στόχους. Στην πραγματικότητα, η κανονικότητα που παρέχει ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και σταθερά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συνεχούς υποστήριξης από τις οικογένειες και τους εκπαιδευτές”.

Η Nathalie Metheuver, προγραμματίστρια προγράμματος και Master Trainer στο Team Up Global, War Child Holland αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής αθλητικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγραμματισμού MHPSS σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σε πρώιμο στάδιο για να δημιουργηθεί μια αίσθηση κανονικότητας και να χτιστεί η ανθεκτικότητα των παιδιών”, συνέστησε.

Αυτό είναι κρίσιμο γιατί οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να επιτρέψουν σε γονείς και προπονητές να δημιουργήσουν σημαντικές σχέσεις με τα παιδιά, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να τα βοηθήσει να απελευθερώσουν την ένταση που συσσωρεύτηκαν μετά από τραυματικά γεγονότα.

Ενίσχυση του συντονισμού με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τον αθλητισμό και το MHPSS

Για την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Maria Bray, Παιδική Προστασία, Ψυχική Υγεία και Ψυχοκοινωνική Σύμβουλος στο Terre des Hommes, παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου του ORF Think Tank “για τη δημιουργία καλύτερης πρόσβασης σε καλές πρακτικές για τον αθλητισμό και τον επαγγελματία του MHPSS γραμματισμός”. Το ORF Think Tank έχει συγκεντρώσει και έχει κάνει προσβάσιμα υπάρχουσες οδηγίες και εργαλεία που στοχεύουν επαγγελματίες που θέλουν να προσφέρουν αποτελέσματα MHPSS μέσω του αθλητισμού.

Η συλλογή των πόρων θα διατίθεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα βασικά ευρήματα από την ανάλυση των υφιστάμενων πόρων και εργαλείων υποδηλώνουν ότι μόνο ένα μικρό μέρος αναπτύσσεται από τη νεολαία, που παράγεται στον παγκόσμιο νότο και περιλαμβάνει ρητά το φύλο. Αυτοί οι παράγοντες κινδυνεύουν να περιορίσουν την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης πιο διαφορετικών πόρων για να αντικατοπτρίζονται διαφορετικές απόψεις και να αντιμετωπίζονται οι τρέχοντες περιορισμοί. Σύμφωνα με το ORF Think Tank, πιο περιεκτικοί πόροι και εργαλεία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αφομοίωση της χρήσης του αθλητισμού ως εργαλείου για την υποστήριξη των αποτελεσμάτων του MHPSS.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ