Μύθοι και πραγματικότητες για την εγκυμοσύνη


Υπάρχουν πολλές λανθασμένες απόψεις και μύθοι σχετικά με την εγκυμοσύνη. Πλέον ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία και οφείλουμε να λαμβάνουμε σωστή, έγκυρη και επικαιροποιημένη πληροφόρηση.

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλούς μύθους. Ήρθε όμως η στιγμή να τους καταρρίψουμε…

Μύθος 1: Τώρα που είσαι έγκυος πρέπει να τρως για δύο.

Η αλήθεια: Κατά μέσο όρο η έγκυος χρειάζεται περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης. Το σημαντικό είναι να έχεις μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Μύθος 2: Μετά το πρώτο τρίμηνο οι ναυτίες και οι εμετοί σταματούν.

Η αλήθεια: Σε κάποιες εγκύους. Γιατί σε κάποιες άλλες συνεχίζονται μέχρι την 18η εβδομάδα ή και  καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μύθος 3: Απαγορεύονται οι ερωτικές επαφές.

Η αλήθεια: Δεν απαγορεύονται παρά μόνο εάν συντρέχει ιατρικός λόγος, όπως αιμορραγία, χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, πρόωρες συστολές.

Μύθος 4: Απαγορεύεται η κατανάλωση καφέ.

Η αλήθεια: Δεν χρειάζεται να κόψετε τον καφέ, αλλά να τον περιορίσετε. Ένας με δύο καφέδες την ημέρα, θεωρείται ασφαλής δοσολογία. Ακόμη, οι ντεκαφεϊνέ καφέδες, λόγω της χημικής επεξεργασίας δεν θεωρούνται η ασφαλέστερη επιλογή.

Μύθος 5: Οι έγκυες κάνουν περίεργους συνδυασμούς τροφών.

Η αλήθεια: Πολλές έγκυες δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα παράξενες γευστικές προτιμήσεις και εξακολουθούν να τρώνε ό,τι και πριν, ενώ άλλες επιθυμούν εντελώς διαφορετικές τροφές, οι οποίες μπορεί να διαφοροποιούνται μέσα στην εγκυμοσύνη. Οι λιγούρες για τους περίεργους συνδυασμούς γεύσεων, οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές, που επηρεάζουν τη σύνθεση του σάλιου, και αυτό αλλοιώνει τη γεύση των τροφίμων.

Μύθος 6: Οι γυναίκες με ανοιχτή λεκάνη, γεννούν ευκολότερα.

Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να σας πει πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η λεκάνη σας και εάν θα έχετε ένα γρήγορο τοκετό, αφού αυτός δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος της λεκάνης. Ακόμη, δεν μας ενδιαφέρει τόσο η απόσταση μεταξύ των λαγονίων οστών, τα κόκκαλα που πιάνετε δεξιά και αριστερά, αλλά η προσθοπίσθια διάμετρος, δηλαδή από εμπρός μέχρι τον κόκκυγα.

Μύθος 6: Πρέπει η έγκυος να φάει αυτό που λιγουρεύεται, αλλιώς θα της πέσει το παιδί.

Η αλήθεια: Πιθανότατα ο μύθος αυτός φτιάχτηκε σε πολύ φτωχές εποχές για να σιγουρέψουν την σίτιση της εγκύου.

Μύθος 7: Οι έγκυες δεν κάνει να βάφουν μαλλιά και νύχια.

Η αλήθεια: Καλό θα ήταν να αποφύγετε να βάψετε τα μαλλιά σας στο πρώτο τρίμηνο. Μετά μπορείτε να τα βάψετε, καλό θα ήταν όμως να μην τα βάφετε κάθε μήνα, αλλά κάθε 40 ημέρες και να μην μένει η βαφή στο τριχωτό πάνω από 40 λεπτά.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτική βαφή. Δεν υπάρχουν επίσημα ερευνητικά δεδομένα που να απαγορεύουν να βάψετε τα μαλλιά σας.

Όσον αφορά τα νύχια σας, μπορείτε να κάνετε απλό μανικιούρ και πεντικιούρ, αλλά να αποφύγετε το ημιμόνιμο.

Μύθος 8: Η έγκυος δεν πρέπει να κάθεται σταυροπόδι.

Η αλήθεια: Ο τρόπος που θα καθίσει μία έγκυος δεν έχει καμία σημασία και δεν επηρεάζει το έμβρυο, αρκεί να αισθάνεται άνετα και να μην πιέζεται.

Μύθος 9: Η στρογγυλή κοιλιά σημαίνει ότι το έμβρυο είναι κορίτσι.

Η αλήθεια: Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου δεν είναι ενδεικτικό του φύλου του μωρού. Το σχήμα και το μέγεθος της κοιλιάς σχετίζεται με τους κοιλιακούς μύες της εγκύου, το μέγεθος της λεκάνης και του εμβρύου.

Μύθος 10: Οι καούρες εκδηλώνονται όταν το μωρό βγάζει μαλλιά.

Η αλήθεια: Οι καούρες που νιώθει κατά το τρίτο τρίμηνο μία έγκυος οφείλονται στην πίεση που ασκείται στο στομάχι της λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας, και έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή στην πέψη της γυναίκας.

Τα όξινα γαστρικά υγρά ανεβαίνουν στον οισοφάγο και έτσι εμφανίζεται το σύμπτωμα της καούρας στην έγκυο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ