Νικοτίνη: Πώς επηρεάζει η νικοτίνη τον εγκέφαλο;


Η νικοτίνη που προσλαμβάνεται από το κάπνισμα ασκεί νευροπροστασία και αναπτυξιακή νευροτοξικότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις γνωστικές συμπεριφορές μέσω της ρύθμισης της απελευθέρωσης διαφορετικών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της έκθεσης ή της στέρησης νικοτίνης στον μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών των νευρώνων του ιππόκαμπου παραμένουν ακόμη ασαφείς.

Νικοτίνη και εγκέφαλος

Η ομάδα του Δρ Luo Qian από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen (SIAT) της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αποκάλυψε τον πιθανό μηχανισμό της νικοτίνης στη γνωστική λειτουργία που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο Chinese Chemical Letters στις 24 Σεπτεμβρίου. Μέσω ενός μικρορευστικού τσιπ σε συνδυασμό με σύστημα υγρής χρωματογραφίας-φασματοσκοπίας μάζας (MC-LC-MS), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια σε πραγματικό χρόνο για να αξιολογήσουν τις δυναμικές αλλαγές που προκαλούνται από την έκθεση στη νικοτίνη και την απόσυρση σε σχετικά επίπεδα έκθεσης στο κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα στο μεταβολισμός νευροδιαβιβαστών των κυττάρων του νευρώνα του ιππόκαμπου (HT22).

Το σύστημα MC-LC-MS έδειξε ένα πλεονέκτημα στην ανίχνευση ασταθών μεταβολιτών έναντι της συμβατικής μεθόδου χρήσης του μοντέλου in vitro. «Βρήκαμε ότι τα κύτταρα HT22 απελευθέρωσαν κυρίως σχετικούς νευροδιαβιβαστές του μεταβολισμού της τρυπτοφάνης και της χολίνης», είπε ο Δρ Luo. Επιπλέον, η έκθεση στη νικοτίνη σε σχετικά επίπεδα καπνίσματος και παθητικού καπνίσματος άλλαξε σημαντικά τον μεταβολισμό και την έκκριση σεροτονίνης, κυνουρενικού οξέος, χολίνης και ακετυλοχολίνης των κυττάρων HT22 και οι μεταβολές τους συνδέθηκαν στενά με τη δόση και τη διάρκεια έκθεσης.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η οξεία έκθεση στη νικοτίνη ήταν ευεργετική για την προστασία των νευρώνων, ιδιαίτερα τη γνωστική ενίσχυση, και το αυξημένο πικολινικό οξύ προστάτευε συνεχώς τη νευρωνική γνωστική λειτουργία μετά τη διακοπή της νικοτίνης. Επιπλέον, οι δυναμικές μεταβολές του μεταβολισμού των νευροδιαβιβαστών που προκαλούνται από τη νικοτίνη μπορεί να είναι ένας πιθανός προστατευτικός μηχανισμός της νικοτίνης στην εξαρτώμενη από τον ιππόκαμπο νόηση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ