Έμφραγμα: Γιατί κάποιος μπορεί να πάθει ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ μετά τα 50;


Είναι ένα έμφραγμα κατά τη διάρκεια του σεξ, συγκεκριμένα, η καρδιακή ανακοπή, ένα σύνηθες φαινόμενο και αιτία ανησυχίας, ειδικά σε άτομα με καρδιακή πάθηση; Όχι τόσο πολύ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου στο JAMA Cardiology. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 0,2 τοις εκατό από τις 6.848 περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (SCD) που υποβλήθηκαν σε αυτοψία σε νοσοκομείο του Λονδίνου μεταξύ 1994 και 2020 σχετίζονταν με το σεξ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 περιπτώσεις SCD, μόνο 2 από αυτές συνέβησαν κατά τη διάρκεια ή μέσα σε μία ώρα μετά το σεξ. “Πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα παρέχουν κάποια διαβεβαίωση ότι η συμμετοχή σε σεξουαλική δραστηριότητα είναι σχετικά ασφαλής σε ασθενείς με καρδιακή πάθηση, ειδικά σε άτομα μικρότερης ηλικίας (κάτω τω;ν 50 ετών)”, έγραψαν οι συγγραφείς.

Τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και πώς διαφέρει από την καρδιακή προσβολή;

Στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA), η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά, με αποτέλεσμα να σταματά η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα, σύμφωνα με το MedlinePlus. Σε ένα έμφραγμα, η καρδιά συνήθως δεν σταματά να χτυπά. Χωρίς άμεση θεραπεία (όπως με έναν απινιδωτή), η SCA συνήθως προκαλεί θάνατο σε λίγα λεπτά. Υπολογίζεται ότι μόνο περίπου 7 στους 100 ανθρώπους επιβιώνουν από ένα εκτός νοσοκομείου, ανά StatPearls. Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που υπολογίζεται στο 80 τοις εκατό των περιπτώσεων. Περισσότερες γυναίκες πέθαναν λόγω αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής από το αναμενόμενο

Το σεξ ήταν ένας παράγοντας σε 17 από τις σχεδόν 7000 περιπτώσεις που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Στα άτομα που είχαν SCD σχετιζόμενη με το φύλο, η μέση ηλικία ήταν τα 38 έτη και περίπου 1 στις 3 περιπτώσεις ήταν γυναίκες — ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι είχε βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισές περιπτώσεις αφορούσαν κάποιο υποκείμενο καρδιακό πρόβλημα. Οι άλλοι μισοί κρίθηκε ότι είχαν σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου, το οποίο είναι όταν κάποιος πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή χωρίς εμφανή αιτία.

Τα ευρήματα θα πρέπει να διευκολύνουν τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο του σεξ για νεότερα άτομα με καρδιακές παθήσεις

Η σπάνια εμφάνιση SCD σε αυτή τη μελέτη, 0,2 τοις εκατό, δείχνει ότι το σεξ είναι σχετικά ασφαλές σε αυτόν τον πληθυσμό, λέει ο Hugh Calkins, MD, διευθυντής της υπηρεσίας καρδιακής αρρυθμίας και καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη. Ο Δρ Κάλκινς δεν συμμετείχε στην έρευνα. “Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν αυτό που έχω παρατηρήσει σε 30 χρόνια πρακτικής ως καρδιολόγος και ηλεκτροφυσιολόγος, ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι εξαιρετικά ασυνήθιστος. Δεν περιορίζω τους ασθενείς μου, είτε είναι κάτω των 50 είτε άνω των 50, όσον αφορά το σεξ, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ απίθανο έναυσμα για καρδιακή ανακοπή και η ποιότητα ζωής είναι σημαντική”, λέει ο Calkins.

Εάν ανησυχείτε για το σεξ λόγω του ιστορικού της καρδιάς ή της υγείας σας, μιλήστε με τον παροχέα σας, λέει. “Θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και να απαλύνουν τις ανησυχίες σας”, προσθέτει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ