Άμβλωση: Τι μπορεί να σημαίνει η απαγόρευση των αμβλώσεων για γυναίκες με χρόνιες παθήσεις;


Η διάλυση του Roe v. Wade (ονομασία απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ) αναμένεται να οδηγήσει σε απαγορεύσεις αμβλώσεων ή αυστηρούς περιορισμούς σε έως και 28 πολιτείες. Αυτοί οι νέοι περιορισμοί μπορεί να έχουν συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή σε αυτές τις καταστάσεις για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία με παθήσεις όπως ημικρανία, σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) και επιληψία.

Αποτελέσματα απαγόρευσης αμβλώσεων

Στο προοπτικό άρθρο τους, που δημοσιεύεται στο JAMA Neurology στις 13 Ιουλίου 2022, νευρολόγοι από το UC San Francisco επικεντρώνονται στους κινδύνους που θέτουν οι περιορισμοί των αμβλώσεων στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι οποίες επηρεάζονται δυσανάλογα από αυτές τις καταστάσεις, και στα φάρμακα που τις αντιμετωπίζουν. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα λεγόμενα τερατογόνα φάρμακα που συνδέονται με γενετικές ανωμαλίες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

“Σε ένα κλίμα αυξημένων περιορισμών στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπου οι εγκυμοσύνες δεν μπορούν να χρονομετρηθούν ή να προληφθούν αξιόπιστα, οι νευρολόγοι ενδέχεται να περιορίσουν τη χρήση των αποτελεσματικών φαρμάκων που αποτελούν τυπική φροντίδα για άλλες ομάδες ασθενών, λόγω πιθανών ανησυχιών για πρόκληση βλάβης στο έμβρυο”, γράφει ο αντίστοιχος συγγραφέας. Sara LaHue, MD, του Τμήματος Νευρολογίας του UCSF και του Weill Institute for Neurosciences. “Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο νοσηρότητας, θνησιμότητας και μη αναστρέψιμης συσσώρευσης αναπηρίας για γυναίκες με νευρολογικές παθήσεις”. Οι γυναίκες με ορισμένες νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, καθώς ορισμένες θεραπείες μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των ορμονικών αντισυλληπτικών.

Για εκείνους τους ασθενείς με status epilepticus, ένας τύπος σπασμών που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο, το βαλπροϊκό οξύ, ένα τερατογόνο, μπορεί να απαιτηθεί για να σταματήσουν οι κρίσεις. Άλλα τερατογόνα φάρμακα περιλαμβάνουν τη μεθοτρεξάτη και τη μυκοφαινολάτη μοφετίλ, τα οποία αντιμετωπίζουν αυτοάνοσες διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η μυασθένεια gravis. “Ακόμη και αν έχει συνταγογραφηθεί για μια νευρολογική πάθηση, υπάρχουν αναφορές από ασθενείς σε όλη τη χώρα που δηλώνουν ότι τώρα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μεθοτρεξάτη επειδή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση αποβολής», είπε ο LaHue. Ορισμένα φάρμακα που αποκλείονται για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας «Τα τερατογόνα φάρμακα συνταγογραφούνται μόνο όταν είναι δυνατό για τις γυναίκες να προγραμματίσουν εγκυμοσύνες και να αποτρέψουν την έκθεση του εμβρύου. Ωστόσο, ο έλεγχος του χρόνου χρήσης τερατογόνων φαρμάκων μπορεί να μην είναι εφικτός βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο LaHue, αναφερόμενος στο status epilepticus, την εγκεφαλίτιδα και την αγγειίτιδα.

Οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα συνταγογραφούνται για ασθενείς με ημικρανία, σκλήρυνση κατά πλάκας και μυασθένεια gravis, αλλά μπορεί να μην είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένοι νευρολόγοι μπορεί να αποκλείσουν αυτά τα φάρμακα για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς. “Σε πολλά περιβάλλοντα, οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζονται με λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες, επειδή αυτά τα φάρμακα θεωρούνται πιο ασφαλή στην εγκυμοσύνη”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Riley Bove, MD, MSc, του Τμήματος Νευρολογίας UCSF και του Ινστιτούτου Weill για Νευροεπιστήμες. “Συχνά, οι νευρολόγοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο χρονομέτρησης ή βελτιστοποίησης ορισμένων φαρμάκων ή το ενημερωμένο προφίλ ασφάλειάς τους. Η ανατροπή του Roe εναντίον Wade μπορεί να ενισχύσει τις αποφάσεις να τηρηθούν οι λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη αναπηρία για ορισμένες γυναίκες με ΣΚΠ”.

“Η διαθεσιμότητα της αναπαραγωγικής υγείας είναι “αναπόσπαστο κομμάτι της δίκαιης παροχής νευρολογικής φροντίδας”, καταλήγουν οι συγγραφείς. Η ισότητα στη φροντίδα εξαρτάται από την απεριόριστη ελευθερία λήψης προσωπικών αποφάσεων που επηρεάζουν τη σωματική αυτονομία, συμπεριλαμβανομένης της “βελτιστοποίησης των παραθύρων γονιμότητας, του προσωπικού προσδιορισμού του χρόνου εγκυμοσύνης για τον περιορισμό της εξέλιξης ή της επιδείνωσης της νόσου και της διακοπής της εγκυμοσύνης εάν είναι απαραίτητο για την υγεία της μητέρας, του εμβρύου ή και τα δυο.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ