Δράμα: Οι πρώτες φωτογραφίες από την τραγωδία με έναν νεκρό και έναν τραυματία στο όρος Φαλακρό


Δράμα: Χτυπήθηκαν από κεραυνό ενώ έτρεχαν σε αγώνα δρόμου 

Τραγική κατάληξη είχε ο νυχτερινός αγώνας δρόμου αντοχής στο Φαλακρό Δράμας, με έναν 55χρονο άνδρα να έχει χάσει τη ζωή του και έναν 56χρονο να έχει τραυματιστεί σοβαρά από κεραυνό.

Συγκλονιστική είναι η ανάρτηση που έκανε στο Facebook η ομάδα από τους «Εθελοντές διασώστες» με φωτογραφίες από τη δραματική διάσωση στο Όρος Φαλακρό.

Ο δήμαρχος Προσοτσάνης, Θεόδωρος Αθανασιάδης, περιέγραψε στο Newsbomb.gr τις τραγικές στιγμές που οδήγησαν στην τραγωδία: «Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου (Π.Ο.Σ Κ. Νευροκοπίου) διοργάνωσε τον αγώνα με ξεκίνημα από το χωριό Πύργοι του δήμου Προσοτσάνης. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και συμμετείχαν 56 αθλητές, λιγότεροι από όσους είχαν κάνει εγγραφή για να λάβουν μέρος. Η διαδρομή ήταν 18 χιλιόμετρα μέχρι την κορυφή και άλλα 18 χιλιόμετρα μέχρι το κατέβασμα», ανέφερε σχετικά με τη διοργάνωση του αγώνα.

Το τραγικό συμβάν συνέβη «στο γυρισμό, μετά τις 3 τα ξημερώματα, τότε που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση με τους πολλούς κεραυνούς. Οι αθλητές κατέβαιναν σε γκρουπ. Η ομάδα που κεραυνοβολήθηκε αποτελούνταν από 4 άτομα, μία γυναίκα και τρεις άντρες. Η γυναίκα ήταν κάποια βήματα πιο μπροστά και για αυτό δεν κεραυνοβολήθηκε. Ο ένας που κεραυνοβολήθηκε κατάγεται από την Καβάλα, είναι 55 χρονών, και βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ο άλλος είναι περίπου ίδιας ηλικίας και δεν έχει τις αισθήσεις του. Ο τρίτος δεν έχει κάτι σοβαρό και έμεινε μαζί τους για να τους βοηθήσει».

H τραγωδία αποκαλύφθηκε όταν «ο σύζυγος της γυναίκας που ήταν στο γκρουπ και είχε μείνει στο χωριό, καθώς έβλεπε την κακοκαιρία να “χτυπά” το Φαλακρό πήρε τηλέφωνο τη σύζυγό του για να δει αν είναι καλά. Η ίδια σε κατάσταση σοκ, ενώ σήκωσε το τηλέφωνο, δεν μπορούσε να πει πολλά πράγματα. Αμέσως κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ομάδα εθελοντών ξεκίνησε για να βρούνε τη γυναίκα, η οποία εντοπίστηκε μετά από δύο ώρες. Ειδοποιήθηκε πυροσβεστική και ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβουν τους τρεις άνδρες. Στις 10 το πρωί ελικόπτερο παρέλαβε τον 56χρονο και τον 55χρονο και τους πήγε στο Νοσοκομείο Καβάλας. Το τρίτο άτομο, ο οποίος έχει τραυματιστεί ελαφρά, θα τον πάρει το ΕΚΑΒ».

«Ο αγώνας ακόμα δεν έχει τελειώσει», σχολιάζει ο δήμαρχος Προσοτσάνης, καθώς «συνεχίζουν να κατεβαίνουν ακόμα άτομα. Πολλοί από τους αθλητές προνόησαν και έμειναν στα 2 καταφύγια μέχρι να καλυτερεύσει ο καιρός».

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώθηκε αυτός ο αγώνας. Ήθελαν να αναδείξουν την περιοχή, αλλά δυστυχώς υπήρξαν άσχημες καιρικές συνθήκες».

Τι είναι ο αγώνας Six Peaks, που διοργανώθηκε στο όρος Φαλακρό

Είναι ένας νυχτερινός αγώνας με 35.7 χιλιόμετρα απόσταση και 3374 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς, περνά από τις έξι ψηλότερες κορυφές του Όρους Φαλακρού.

Στη σελίδα της διοργανώτριας ομάδας αναφέρονται στοιχεία για την διαδρομή, ενώ επισημαίνουν πως πρέπει οι αθλητές να έχουν υπόψη τους τις καιρικές συνθήκες:

«Από την κεντρική πλατεία του χωριού Πύργοι του νομού Δράμας, θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα Six Peaks, ενός νυκτερινού ορεινού αγώνα, με ανάβαση στο Φαλακρό Όρος περνώντας από τις έξι ψηλότερες κορυφές του (Καρτάλκα, Καφετέρια, Προφήτης Ηλίας και τις τρεις κορυφές της Βάρδαινας) και τερματισμό στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Χαρακτηρίζεται ως σκληρός νυκτερινός αγώνας βουνού με μεγάλη υψομετρική διαφορά, που περνά από 6 κορυφές με πάνω από 2000μ υψόμετρο. Σκληρές οι ανηφόρες αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις κατηφόρες. Έχει επαρκή σηματοδότηση και σήματα αντανακλαστικά στο φως. Οι καιρικές συνθήκες είναι ένας παράγοντας που πρέπει να έχετε υπόψη σας»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ