Υγεία βάρος: Είναι η απώλεια βάρους ένας σημαντικός στόχος υγείας;


Το να αποδεχτείτε το σώμα σας όπως είναι και να σταματήσετε όλες τις δίαιτες μπορεί να ακούγεται υπέροχο, αλλά θα έβλαπτε την υγεία σας; Οι διαφημίσεις, η ποπ κουλτούρα, ακόμη και οι γιατροί μπορούν να μιλούν για την υγεία και το βάρος σαν να είναι ένα και το αυτό: τα μικρότερα σώματα είναι πιο υγιή και τα μεγαλύτερα σώματα πρέπει να είναι ανθυγιεινά. Αλλά ούτε η υγεία ούτε το σώμα είναι τόσο απλά και ομοιόμορφα, και η υγεία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ένας υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ο ΔΜΣ είναι ένας αμφιλεγόμενος τρόπος μέτρησης της υγείας και είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με αλλαγές στην ευημερία ενός ατόμου.

Η ιατρική περίθαλψη, το περιβάλλον, οι κοινωνικές συνθήκες και η βιολογία αποτελούν την πλειονότητα των παραγόντων που καθορίζουν την υγεία μας, σύμφωνα με το Healthy People 2020 του Γραφείου Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής της Υγείας. Ωστόσο, συχνά δίνουμε μεγάλη σημασία στην εμφάνιση ενός ατόμου όταν αξιολογούμε την υγεία του. Και ακόμα κι αν μάθουμε να ρίχνουμε το βάρος των κοινωνικών προτύπων ομορφιάς, μπορεί να είναι δύσκολο να αισθάνεστε σίγουροι για το σώμα σας, εάν βλέπετε το μέγεθός σας ως ανθυγιεινό. Οι ειδικοί λένε ότι ίσως είναι καιρός να ξεμπερδέψουμε την υγεία και το βάρος και να εστιάσουμε περισσότερο σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία μας παρά στον αριθμό της ζυγαριάς.

Συσχέτιση έναντι αιτιότητας

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι μελέτες που υποδεικνύουν τρομερά αποτελέσματα για την υγεία για άτομα με υψηλότερο σωματικό λίπος μπορούν μόνο να υποδεικνύουν συσχέτιση, όχι αιτιότητα. Ενώ οι μελέτες μπορούν να πουν ότι τα άτομα με υψηλότερο βάρος έχουν συχνά περισσότερες περιπτώσεις καρδιοπάθειας, δεν μπορούν να πουν ότι το βάρος προκάλεσε καρδιακά προβλήματα. Αλλά η σημασία αυτών των μελετών δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Οι συσχετισμοί είναι ισχυροί και από την άποψη της φυσιολογίας, στην κλινική εργαζόμαστε με συσχετισμούς. Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παίζουν, ωστόσο, όπως η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Και για άτομα με μεγαλύτερα σώματα, η καλή ιατρική περίθαλψη μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Δεν μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο σώμα ενός ατόμου και να πάρουμε μια αίσθηση της υγείας του, των συνηθειών του ή της βιολογίας του. Έχουμε πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία κάποιου; Μιλάμε με τον γιατρό του; Και συχνά η υγεία είναι ειλικρινά μερικές φορές εκτός ελέγχου μας. Υπάρχουν τόσες πολλές χρόνιες ασθένειες που οι άνθρωποι απλώς αναπτύσσουν. Αν και μπορούμε να δούμε συσχετίσεις μεταξύ του μεγέθους του σώματος και των συνθηκών υγείας σε μεγάλη κλίμακα, όταν οι ερευνητές κοιτάζουν τα άτομα, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Το πεδίο γενικότερα αγκαλιάζει πραγματικά ότι δεν είναι όλοι όσοι έχουν αυτόν τον πολύ υψηλό ΔΜΣ τύπου 2 διαβήτη.

Άτομα με μικρότερο σώμα μπορεί να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε μεγαλύτερα σώματα που θεωρούνται απολύτως μεταβολικά υγιείς. Είναι απλώς μια αντανάκλαση της γενετικής μας ετερογένειας και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις υπερβολικές θερμίδες. Τι σημαίνει ούτως ή άλλως να είσαι υγιής; Και μπορεί η δίαιτα να σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί; Αυτό εξαρτάται από τα μέρη της υγείας που δίνετε προτεραιότητα. Η υγεία αποτελείται από πολλούς παράγοντες. Η αποφυγή ασθενειών είναι ένας, αλλά και η διατήρηση της ψυχικής υγείας, η διατήρηση ενεργών κοινωνικών δικτύων, ο αρκετός ύπνος και η μείωση του στρες.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ