Βόρεια Κορέα: Απορρίπτει την προσφορά βοήθειας της Σεούλ ως «ανόητη» επανάληψη


Βόρεια Κορέα: Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο χειρίζεται τις διακορεατικές υποθέσεις, εξέφρασε «έντονη λύπη» για τα σχόλια της Κιμ Γιο Γιονγκ ΣΕΟΥΛ, Νότια Κορέα (AP) — Η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι η χώρα της δεν θα δεχτεί ποτέ την «ανόητη» προσφορά του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ για οικονομικά οφέλη σε αντάλλαγμα βήματα αποπυρηνικοποίησης, κατηγορώντας τη Σεούλ για προτάσεις ανακύκλωσης που η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη απορρίψει .

Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, η Kim Yo Jong τόνισε ότι η χώρα της δεν έχει καμία πρόθεση να παραχωρήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της για οικονομική συνεργασία, λέγοντας ότι «κανείς δεν ανταλλάσσει τη μοίρα της με το κέικ καλαμποκιού».

Αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των εκκλήσεων της Νότιας Κορέας για βελτιωμένες διμερείς σχέσεις, ενώ συνεχίζει τις συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτυγχάνει να εμποδίσει τους πολίτες ακτιβιστές να πετούν φυλλάδια προπαγάνδας κατά της Πιονγκγιάνγκ και άλλα «βρώμικα απόβλητα» στα σύνορά τους.

Επίσης, χλεύασε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας, λέγοντας ότι ο Νότος παρανόησε τον τόπο εκτόξευσης των τελευταίων δοκιμών πυραύλων του Βορρά την Τετάρτη, ώρες πριν ο Γιουν χρησιμοποιήσει μια συνέντευξη Τύπου για να παροτρύνει την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στη διπλωματία.

«Θα ήταν πιο ευνοϊκό για την εικόνα του να του κλείσει το στόμα, αντί να λέει βλακείες, καθώς δεν είχε τίποτα καλύτερο να πει», είπε για τον Yoon.

Το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο χειρίζεται τις διακορεατικές υποθέσεις, εξέφρασε «έντονη λύπη» για τα σχόλια του Κιμ Γιο Γιονγκ και το γραφείο του Γιουν κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και «να σκεφτεί βαθιά» την προσφορά της Σεούλ.

«Αυτή η στάση της Βόρειας Κορέας όχι μόνο θα απειλήσει την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολίες για τη Βόρεια Κορέα επιδεινώνοντας τη διεθνή της απομόνωση και την οικονομική κατάστασή της», δήλωσε ο Λι Χιο Γιουνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο Κιμ Γιο Γιονγκ την περασμένη εβδομάδα είχε απειλήσει με «θανάσιμα» αντίποινα εναντίον του Νότου για το ξέσπασμα της COVID-19 στον Βορρά, το οποίο αμφισβητείται ότι προκλήθηκε από φυλλάδια και άλλα αντικείμενα που πέταξαν από μπαλόνια που εκτόξευσαν νότιοι ακτιβιστές.

Ο Γιουν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που μεταδόθηκε σε εθνική τηλεόραση τη Δευτέρα πρότεινε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα εάν λάβει μέτρα για να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της.

Οι προσφορές μεγάλης κλίμακας βοήθειας σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των θαλάσσιων λιμένων και των αεροδρομίων δεν διέφεραν ουσιαστικά από τις προηγούμενες νοτιοκορεατικές προτάσεις που απορρίφθηκαν από τον Βορρά, ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη ενός οπλοστασίου που ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί ως δική του ισχυρότερη εγγύηση επιβίωσης.

Η Kim Yo Jong, μία από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους στην κυβέρνηση του αδελφού της που επιβλέπει τις ενδοκορεατικές υποθέσεις, είπε ότι ο Yoon επέδειξε το “ύψος του παραλογισμού” με την προσφορά του, λέγοντας ότι ήταν ρεαλιστικό να δημιουργεί “χωράφια με μουριά στον σκούρο μπλε ωκεανό”.

Είπε ότι τα λόγια και οι πράξεις της Νότιας Κορέας θα προκαλέσουν μόνο «έντονο μίσος και οργή» από τους Βορειοκορεάτες και επέμεινε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει άμεσα σχέδια να αναζωογονήσει τη διπλωματία με τη Σεούλ.

«Είναι η ειλικρινής επιθυμία μας να ζήσουμε χωρίς να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον», είπε.

Είπε ότι τα λόγια και οι πράξεις της Νότιας Κορέας θα προκαλέσουν μόνο «έντονο μίσος και οργή» από τους Βορειοκορεάτες και επέμεινε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει άμεσα σχέδια να αναζωογονήσει τη διπλωματία με τη Σεούλ.

«Είναι η ειλικρινής επιθυμία μας να ζήσουμε χωρίς να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον», είπε.

Οι διακορεατικοί δεσμοί έχουν επιδεινωθεί εν μέσω αδιεξόδου στις μεγαλύτερες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ που εκτροχιάστηκαν το 2019 λόγω διαφωνιών σχετικά με τη χαλάρωση των ακρωτηριαστικών κυρώσεων των ΗΠΑ στον Βορρά με αντάλλαγμα βήματα αφοπλισμού.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι απειλές του Κιμ Γιο Γιονγκ την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το φυλλάδιο προμηνύουν πρόκληση, οι πιθανότητες της οποίας μπορεί να περιλαμβάνουν πυρηνική ή πυραυλική δοκιμή ή ακόμη και συνοριακές αψιμαχίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκινούν τη μεγαλύτερη συνδυασμένη εκπαίδευσή τους εδώ και χρόνια την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Βόρειας Κορέας.

Ο Βορράς περιγράφει τέτοιες ασκήσεις ως πρόβες εισβολής και συχνά έχει απαντήσει σε αυτές με δοκιμές πυραύλων ή άλλες προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης, ο Γιουν εξέφρασε την ελπίδα για ουσιαστικό διάλογο με τον Βορρά σχετικά με την πρότασή του για βοήθεια για αφοπλισμό. Διατηρώντας συγκρατημένο ύφος, ο Γιουν είπε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σχέδια να επιδιώξει το δικό της πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο και δεν επιθυμεί πολιτική αλλαγή στην Πιονγκγιάνγκ που θα γίνει με τη βία.

Ο Yoon μίλησε ώρες αφότου ο στρατός της Νότιας Κορέας εντόπισε τη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει δύο ύποπτους πυραύλους κρουζ προς τη θάλασσα και προσδιόρισε τη δυτική παράκτια τοποθεσία Onchon ως τοποθεσία εκτόξευσης.

Η Kim Yo Jong στη στήλη της είπε ότι τα όπλα εκτοξεύτηκαν από μια γέφυρα στην πόλη Anju, βόρεια του Onchon και πιο μακριά στην ενδοχώρα, και γελοιοποίησε τις ικανότητες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να παρακολουθούν τη βορειοκορεατική πυραυλική δραστηριότητα.

Ο στρατός του Νότου δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τις αναλυμένες λεπτομέρειες πτήσης αυτών των πυραύλων.

«Εάν τα δεδομένα και η τροχιά πτήσης (των πυραύλων) είναι γνωστά, (ο Νότος) θα είναι τόσο μπερδεμένος και φοβισμένος», είπε ο Κιμ Γιο Γιονγκ.

«Θα είναι κάτι που αξίζει να δούμε πώς θα το εξηγήσουν ενώπιον του λαού τους».

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις επέκτειναν ρυθμό ρεκόρ στις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας το 2022, οι οποίες περιλάμβαναν περισσότερες από 30 βαλλιστικές εκτοξεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων επιδείξεων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της χώρας σε σχεδόν πέντε χρόνια.

Η αυξημένη δραστηριότητα δοκιμών της Βόρειας Κορέας υπογραμμίζει τη διπλή της πρόθεση να προωθήσει το οπλοστάσιό της και να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχθούν την ιδέα του Βορρά ως πυρηνικής δύναμης, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί οικονομικές παραχωρήσεις και παραχωρήσεις ασφαλείας από θέση ισχύος, λένε οι ειδικοί.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να ανέβει αμέσως μόλις υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Βορράς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πυρηνική δοκιμή από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ισχυρίστηκε ότι είχε αναπτύξει ένα θερμοπυρηνικό όπλο για να χωρέσει στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς  πυραύλους του ICBM.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ