Καιρός: Πού θα χτυπήσουν οι καταιγίδες σήμερα – Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας


Καιρός: Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου για την πορεία της κακοκαιρίας

Ακόμα πιο έντονη θα είναι σήμερα η αλλαγή του καιρού η οποία έγινε αισθητή από τη Δευτέρα με αρκετές περιοχές να μετρούν ήδη πληγές και τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου σήμερα Τρίτη (23/08) απαιτείται μεγάλη προσοχή «γιατί μπαίνουμε σε φάση έντονης αστάθειας» με κύρια χαρακτηριστικά τις μπόρες, τις έντονες καταιγίδες με ραγδαιότητα βροχής στοιχεία που κάνουν τον έμπειρο προγνώστη της ΕΡΤ να χαρακτηρίζει «απαραίτητα τα μέτρα αυτοπροστασίας».

Για σήμερα, Τρίτη (23/08) τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στην ανατολική ηπειρωτική και βόρεια Ελλάδα, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική στερεά και, σύμφωνα με την πρόγνωση Αρναούτογλου, «όσο πιο κοντά στη θάλασσα τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα»

«Προς το μεσημέρι της Τρίτης η αστάθεια στην περιοχή του Αιγαίου θα συνεχίσει να γίνεται λιγότερη για να μετατοπιστούν τα φαινόμενα στα περισσότερα ηπειρωτικά με καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι ενώ θα υπάρξει μια καιρική ανάπαυλα σε ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη. Στα Επτάνησα η πιθανότητα να βρέξει είναι μικρότερη, στις Κυκλάδες μπορεί να πέσει μπόρα ενώ στην Κρήτη ιδίως στο εσωτερικό τμήμα ο καιρός θα γίνει άστατος» πρόσθεσε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικά για την Αττική ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε ότι «ο καιρός θα είναι από το πρωί άστατος με μπόρες και διάσπαρτες καταιγίδες αλλά προς το μεσημέρι θέλει προσοχή με περισσότερες καταιγίδες». Για τη Θεσσαλονίκη η πρόγνωση «δείχνει» περισσότερες μπόρες στα νότια τμήματα της περιφέρειας και μετά το μεσημέρι στο εσωτερικό αυτής.

Για Τετάρτη και Πέμπτη ημέρες τις οποίες ο Σάκης Αρναούγλου χαρακτήρισε ως πιο δύσκολες για αυτό το κύμα κακοκαιρίας, ανέφερε ότι αύριο (24/08) «από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου θέλει προσοχή μέσα και η Αττική γιατί θα εκδηλωθούν μπόρες και ισχυρές καταιγίδες» ενώ για μεθαύριο (25/08) είπε ότι «φαίνεται ότι θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα γιατί τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μεγάλα ύψη βροχής ειδικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο στη Μαγνησία και τη βόρεια Εύβοια στις πυρόπληκτες περιοχές».

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Προβλήματα από τη Δευτέρα

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/8) η κακοκαιρία έκανε την εμφάνιση της σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Έντονες καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στην ορεινή Χαλκιδική, τοπικά στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.

Από το «μάτι» της κακοκαιρίας δεν ξέφυγαν Κοζάνη, Πτολεμαΐδα αλλά και τα Ιωάννινα.

Στα Βόρεια Προάστια της Αττικής για λίγες ώρες η νεροποντή ήταν ιδιαίτερα έντονη. Μάλιστα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στους δρόμους. Μια οικογένεια εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο στη γέφυρα Καλυφτάκη στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.

Σώθηκε από θαύμα νεαρός στα Ιωάννινα

Δυνατό μπουρίνι έπληξε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, την πόλη των Ιωαννίνων. Χρειάστηκαν 20 λεπτά για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr μαζί με την έντονη βροχόπτωση έπνεαν ισχυροί άνεμοι που σάρωσαν το λεκανοπέδιο. Από θαύμα γλίτωσε ένας νεαρός , που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του, το οποίο καταπλάκωσε δένδρο που ξεριζώθηκε. Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.

«Ποτάμια» οι δρόμοι στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής μετά τη νεροποντή

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στον Πολύγυρο και η καταιγίδα που διήρκεσε αρκετή ώρα, μετέτρεψε σε ποτάμια τους δρόμους της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής.

Η πλατεία των Έξι Βρύσεων μετατράπηκε σε λίμνη, ενώ την ίδια ώρα σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε όλη την πόλη.

Πλημμύρες στην Πτολεμαΐδα, εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Προβλήματα έφερε η ισχυρή βροχόπτωση στη Πτολεμαΐδα όπου οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή είναι ότι μέσα σε μόλις λίγη ώρα η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων υπόγεια και οικίες.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν σκέψεις της Δημοτικής Αρχής να καταθέσει αίτημα να κηρυχθεί η πόλη της Πτολεμαΐδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μπουρίνι στη Φθιώτιδα, χωρίς ρεύμα περιοχές της Λαμίας

Έντονη ήταν η κακοκαιρία και στη Φθιώτιδα με δεκάδες κεραυνούς να πέφτουν ακόμα κι εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λαμίας τη Δευτέρα. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και δυνατό μπουρίνι χτύπησε την περιοχή, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα LamiaReport, ένας από τους κεραυνούς που έπεσε κοντά σε σπίτια προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ