Συναίνεση Ασθενούς:Για τοκετό με Καισαρική τομή


Ο τοκετός με Καισαρική τομή μπορεί να είναι ιατρικά αναγκαίος για διάφορους λόγους, όπως: · Ανώμαλη προβολή του εμβρύου(ισχιακή, εγκάρσια) ή ανώμαλη εμφύτευσηπρόσφυση του πλακούντα · Πολύδυμη κύηση, πρόωρος τοκετός, προηγηθείσα Καισαρική τομή, πολύ μεγάλο παιδί · Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υψηλή αρτηριακή πίεση, ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού).

  • Προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού (μη πρόοδος του τοκετού, αποτυχία πρόκλησης του τοκετού, σημεία εμβρυϊκής δυσχέρειας), σύμφωνα με την ΕΜΓΕ.
  •  Ιστορικό σωματικής ή και ψυχολογικής επιβάρυνση της μητέρας κατά τη διάρκεια προηγούμενου τοκετού και ενδεχόμενος τραυματισμός του πυελικού εδάφους (με δυσλειτουργία των σφιγκτήρων της κύστης και του πρωκτού) και/ή μείωση της σεξουαλικότητας.

Επέμβαση: Η πρόσβαση στη μήτρα επιτυγχάνεται μέσω εγκάρσιας τομής στην κοιλιά πάνω από το εφήβαιο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί κάθετη τομή. Μετά τη διάνοιξη της κοιλιακής κοιλότητας γίνεται τομή στο τοίχωμα της μήτρας και έξοδος του παιδιού και του πλακούντα.

Αναισθησία: Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό περιοχική ή γενική αναισθησία, σχετικά με την οποία θα έχω ξεχωριστή ενημέρωση από τον αρμόδιο αναισθησιολόγο και θα υπογράψω ειδική συναίνεση. Φαρμακευτική αγωγή πριν και μετά την επέμβαση: Κατά την προετοιμασία για την επέμβαση, στη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτή χορηγούνται προληπτικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά και πιθανόν αντιπηκτικά. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κεφαλαλγία, ναυτία, έμετο, υπόταση ταχυκαρδία, τοπική δερματική αντίδραση, εξανθήματα και αιματώματα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις γενικευμένη αλλεργική αντίδραση και αιμορραγία.

Κίνδυνοι και επιπλοκές για τη μητέρα: Ακόμα και με την άριστη πραγματοποίηση της επέμβασης είναι δυνατόν να υπάρξουν αρκετές επιπλοκές. Ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις και σε πολλαπλές συμφύσεις είναι δυνατόν να υπάρξει τραυματισμός σε γειτονικά όργανα όπως η ουροδόχος κύστη, ο ουρητήρας και το έντερο. Επίσης παρά την προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών ή αντιπηκτικών μπορεί να υπάρξουν λοιμώξεις, καθυστερημένη επούλωση του τραύματος, σχηματισμός χηλοειδούς και σχηματισμός θρόμβων στο αίμα (θρόμβωση). Δεδομένου ότι είναι αναγκαίο κατά τη διάρκεια της επέμβασης να αδειάσει η ουροδόχος κύστη, τοποθετείται ουροκαθετήρας, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση της ουροδόχου κύστεως η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα μετά την επέμβαση. Τυμπανισμός και κωλικοί του εντέρου αποτελούν προσωρινά προβλήματα, τυπικά για εγχειρήσεις στην κοιλιακή χώρα, χωρίς να αποτελούν επιπλοκή. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας, μετάγγισης ακόμα και αφαίρεσης της μήτρας αν είναι αναγκαίο.

Κίνδυνοι και επιπλοκές για το παιδί: Η προγραμματισμένη Καισαρική τομή είναι μια ασφαλής μέθοδος τοκετού για το παιδί: ο κίνδυνος βλάβης είναι μικρότερος από ό,τι στο φυσιολογικό τοκετό. Σπάνια το παιδί μπορεί να τραυματισθεί από ένα χειρουργικό εργαλείο. Ωστόσο, τα παιδιά που γεννιούνται με Καισαρική τομή παρουσιάζουν συχνότερα αναπνευστικά προβλήματα και μπορεί να χρειασθεί παραμονή σε θερμοκοιτίδα μέχρι να εγκατασταθεί ικανοποιητική αναπνοή.

  • Τέλος όπως σε κάθε χειρουργική πράξη έτσι και στην περίπτωση αυτή υπάρχει απομακρυσμένη πιθανότητα βαριάς βλάβης ή θανάτου τόσο για την μητέρα, με πιο κοινή αιτία τη μαζική αιμορραγία, όσο και για το παιδί, με πιο κοινή αιτία τη σοβαρή αναιμία. Χρόνος διενέργειας: Μια προγραμματισμένη Καισαρική τομή θα πρέπει να πραγματοποιείται ιδανικά 7 – 10 ημέρες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Νοσηλεία: Κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων και εφόσον δεν υπάρξουν ειδικές συνθήκες ή επιπλοκές, είναι αναγκαία προεγχειρητική εισαγωγή στο νοσοκομείο μέσης διάρκειας μίας ημέρας πριν την επέμβαση και μετεγχειρητική παραμονή σε αυτό μέσης διάρκειας τριών ημερών μετά την επέμβαση. Μετά την επέμβαση: Μετά την επέμβαση αναμένεται αιμορραγία από τον κόλπο η οποία τις πρώτες μέρες θα είναι πιο έντονη και σταδιακά θα ελαττώνεται. Για το θηλασμό ισχύει ότι και σε φυσιολογικό τοκετό. Σε επόμενες κυήσεις η Καισαρική τομή δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υπάρχει κίνδυνος ρήξης της ουλής σε προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού. Σε επόμενες κυήσεις αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, λόγω της εμφύτευσης του πλακούντα βαθύτερα μέσα στο τοίχωμα της μήτρας, στο σημείο της ουλής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ