H Attica Bank, η υπογραφή του ΟΔΔΗΧ και ξαναγράφοντας το Μεσοπρόθεσμο


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η υπογραφή του ΟΔΔΗΧ

Για την Attica Bank η αξιολόγηση του οίκου DBRS για την τιτλοποίηση «Ωμέγα» είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά ως προς το σκέλος των πρόσθετων προβλέψεων που θα πρέπει να λάβει για να εξασφαλίσει την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση («BB-») για τους senior notes τίτλους. Αλλά εξίσου σημαντικό βήμα είναι αυτό που θα ακολουθήσει, καθώς για να εντάξει την τιτλοποίηση «Ωμέγα» στον «Ηρακλή ΙΙ», θα πρέπει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να κάνει τη δική του αξιολόγηση. Και αυτή η αξιολόγηση ουσιαστικά θα τεστάρει τις παραδοχές της DBRS. Μόνον τότε η Διοίκηση του ΟΔΔΗΧ θα παράσχει τις σχετικές εγκρίσεις και θα εκδώσει τα ISIN των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που θα λάβουν την κρατική εγγύηση.

Το «Chinese wall»

Αυτό που είναι ελάχιστα γνωστό είναι πως σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στη διαδικασία χορήγησης των κρατικών εγγυήσεων στα πλαίσια του «Ηρακλή ΙΙ» είναι η KPMG. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, καθώς η KPMG είναι και ο ορκωτός ελεγκτής της Attica Bank. Αρμοδίως η στήλη έχει πληροφορηθεί πως για τις Αρχές δεν υπάρχει κάποιο «conflict» και πως θεωρείται πως το «Chinese wall» εντός της KPMG θα αποδειχθεί επαρκές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως σε μεταγενέστερο στάδιο η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) δεν θα αξιολογήσει τις εν λόγω δραστηριότητες της KPMG μεμονωμένα. Πάντα, βέβαια υπό την προϋπόθεση πως η τιτλοποίηση «Ωμέγα» θα εγκριθεί από τον ΟΔΔΗΧ.

Το Isla Brown Sounio

Μια ακόμη επένδυση του Ισραηλινού επενδυτή Meni Weitzman της Brown Hotels, υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο. Η Abertilo Ltd, η κυπριακή εταιρεία του Weitzman, μέσω της θυγατρικής της WHG Σούνιο Management επενδύει στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και συγκεκριμένα σε εγκαταλειμμένη τουριστική μονάδα στην Πούντα Ζέζα. Η επένδυση για το πεντάστερο ξενοδοχείο που θα φέρει την ονομασία Isla Brown Sounio, δυναμικότητας 179 δωμάτιων και 406 κλινών, θα ανέλθει σε 14,2 εκατ. ευρώ. Η επένδυση έχει εξασφαλίσει ήδη φορολογική απαλλαγή 1,42 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο.

Ξαναγράφοντας το Μεσοπρόθεσμο

Η ενεργειακή κρίση έχει στείλει στον κάλαθο των αχρήστων το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026, οδηγώντας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο να αναθεωρήσει σχεδόν όλες τις παραδοχές του. Η μεγαλύτερη αναθεώρηση αφορά στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για τα ανώτατα όρια δαπανών των υπουργείων και των δημοσίων φορέων. Οι αρχικές οδηγίες Σκυλακάκη προέβλεπαν πως οι συνολικές δαπάνες του Κράτους θα έπρεπε να μειωθούν από τα 65,6 δισ. ευρώ εφέτος, σε 62,9 δισ. ευρώ το 2023, σε 64,2 δισ. ευρώ το 2024, σε 65,1 δισ. ευρώ το 2025 και στα 65,3 δισ. ευρώ το 2026. Λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, όλα αυτά πάνε περίπατο…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ