Ανατολικό Κονγκό: Νέα μόλυνση από τον Έμπολα συνδέεται με το καταστροφικό ξέσπασμα του 2018


Ανατολικό Κονγκό: Η λοίμωξη Έμπολα μιας γυναίκας από το Ανατολικό Κονγκό συνδέεται γενετικά με το ξέσπασμα του 2018Ένα νέο κρούσμα του ιού Έμπολα επιβεβαιώθηκε στην πόλη Μπένι στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας (INRB) της χώρας. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το κρούσμα συνδέεται γενετικά με το ξέσπασμα του 2018-2020 στις επαρχίες του Βόρειου Κίβου και του Ιτούρι, που σκότωσε σχεδόν 2.300 ανθρώπους, ανέφερε μια δήλωση του Placide Mbala, επικεφαλής του Εργαστηρίου Παθογόνου Γονιδιωματικής Pathogen Genomics Laboratory στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας INRB.

Μια άλλη έξαρση από αυτό το ξέσπασμα σκότωσε έξι ανθρώπους πέρυσι.

Το πιο πρόσφατο ξέσπασμα του Κονγκό ήταν σε διαφορετικό μέρος της χώρας και ανακοινώθηκε ότι έληξε τον Ιούλιο μετά από πέντε θανάτους.

Ο Έμπολα μπορεί μερικές φορές να παραμείνει στα μάτια, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα σωματικά υγρά των επιζώντων και να ξεσπάσει χρόνια αργότερα.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε μια γυναίκα που πέθανε στις 15 Αυγούστου μετά την εισαγωγή της σε νοσοκομείο στο Μπένι στις 23 Ιουλίου, ανέφερε η δήλωση.

«Τα αρχικά ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό το κρούσμα πιθανότατα αντιπροσωπεύει μια νέα έξαρση της επιδημίας Nord Kivu/Ituri 2018-2020, που ξεκίνησε από τη μετάδοση του ιού Έμπολα από έναν επιζώντα που μολύνθηκε επίμονα ή έναν επιζώντα που παρουσίασε υποτροπή», ανέφερε.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον προσδιορισμό της πηγής.

Τουλάχιστον 131 επαφές της γυναίκας έχουν εντοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων 60 εργαζομένων στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής, 59 από τους οποίους είναι εμβολιασμένοι κατά του Έμπολα, ανέφερε η δήλωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι αρχές διερευνούν ένα ύποπτο κρούσμα Έμπολα στο Μπένι μετά τον θάνατο μιας 46χρονης γυναίκας.

Τα πυκνά τροπικά δάση του Κονγκό είναι μια φυσική δεξαμενή για τον ιό Έμπολα, ο οποίος προκαλεί πυρετό, πόνους στο σώμα και διάρροια.

Η χώρα έχει καταγράψει 14 κρούσματα από το 1976.

Το ξέσπασμα 2018-2020 στα ανατολικά ήταν το μεγαλύτερο του Κονγκό και το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με σχεδόν 3.500 συνολικά κρούσματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ