Βόρεια Κορέα: Ύποπτα κρούσματα μετά την αμφιλεγόμενη νίκη έναντι του κορωνοϊού


Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι βρήκε τέσσερα νέα κρούσματα πυρετού στη συνοριακή της περιοχή με την Κίνα που μπορεί να προκλήθηκαν από λοιμώξεις από κορωνοϊό, δύο εβδομάδες αφότου ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε μια ευρέως αμφισβητούμενη νίκη επί της COVID-19. Το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διενεργούσαν γενετικές δοκιμές σε δείγματα που ελήφθησαν από τέσσερα άτομα στην επαρχία Ryanggang που εμφάνιζαν πυρετό για να επιβεβαιώσουν εάν προκλήθηκαν από την κακοήθη επιδημία. Ο Βορράς χρησιμοποιεί συχνά αυτόν τον όρο, μαζί με τον “κακοήθη ιό”, για να περιγράψει την COVID-19.

Οι αρχές απέκλεισαν αμέσως τις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα πυρετού και σχεδιάζουν να διατηρήσουν αυστηρούς περιορισμούς και καραντίνες έως ότου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσδιορίσουν την αιτία της ασθένειας. Το KCNA είπε ότι οι υγειονομικές αρχές έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στα κρούσματα επειδή κανένας από τους τέσσερις ασθενείς δεν είχε ιστορικό μολύνσεων από κορωνοϊό. Το αρχηγείο έκτακτης ανάγκης κατά των ιών της χώρας έστειλε “ταλαντούχους ειδικούς επιδημιολογίας, ιολογίας και δοκιμών στην περιοχή” και λαμβάνει μέτρα για “να εντοπίσει όλα τα άτομα … που συνδέονται με τα ύποπτα κρούσματα, και τα άτομα που πηγαίνουν και από τη σχετική περιοχή και να τα κρατήσει υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση”.

Η Βόρεια Κορέα είπε ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε κανένα μέρος της χώρας από τις 10 Αυγούστου, όταν ο Κιμ κήρυξε τη νίκη επί του ιού, μόλις τρεις μήνες αφότου η χώρα αναγνώρισε το ξέσπασμα της επιδημίας. Παρόλο που διέταξε τη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων, ο Κιμ ζήτησε επαγρύπνηση και διατήρηση αυστηρών συνοριακών ελέγχων για να αποτραπεί η επανεισαγωγή του ιού στη χώρα. Η επαρχία Ryanggang είναι μια από τις συνοριακές περιοχές όπου οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι πάσχιζαν για χρόνια να καταστείλουν τις δραστηριότητες λαθρεμπορίου με την Κίνα. Ένας αξιωματούχος από το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο χειρίζεται τις ενδοκορεατικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η Σεούλ δεν αποκλείει την πιθανότητα ο ιός να επανεμφανιστεί στον Βορρά.

Ενώ ο Κιμ ισχυρίστηκε ότι η επιτυχία της χώρας κατά του ιού θα αναγνωριστεί ως παγκόσμιο θαύμα υγείας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Βορράς έχει χειραγωγήσει τις αποκαλύψεις σχετικά με το ξέσπασμά του για να τον βοηθήσει να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο. Η δήλωση νίκης σηματοδοτεί τον στόχο του Κιμ να προχωρήσει σε άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πυρηνικής δοκιμής, λένε οι ειδικοί. Μετά την παραδοχή της επιδημίας του ιού τον Μάιο, η Βόρεια Κορέα ανέφερε περίπου 4,8 εκατομμύρια “περιπτώσεις πυρετού” στον ως επί το πλείστον μη εμβολιασμένο πληθυσμό των 26 εκατομμυρίων, αλλά μόνο ένα κλάσμα από αυτά προσδιόρισε ως COVID-19. Υποστήριξε ότι μόλις 74 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν έναν ασυνήθιστα μικρό αριθμό λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εργαλείων δημόσιας υγείας στη χώρα.

Τη δήλωση νίκης του Κιμ επί της COVID-19 κατά τη διάρκεια μιας εθνικής συνάντησης στην Πιονγκγιάνγκ ακολούθησε μια μαχητική ομιλία από την αδερφή του, η οποία είπε ότι ο Κιμ είχε υποστεί πυρετό ο ίδιος ενώ καθοδηγούσε την εκστρατεία κατά των ιών και έριξε αμφίβολη ευθύνη στη Νότια Κορέα ενώ ορκιζόταν θανατηφόρα αντίποινα. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι οι αρχικές της μολύνσεις προκλήθηκαν από φυλλάδια προπαγάνδας κατά της Πιονγκγιάνγκ και άλλα αντικείμενα που μεταφέρθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα με μπαλόνια που εκτοξεύτηκαν από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές, έναν ισχυρισμό που ο Νότος περιέγραψε ως «γελοίο» και αντιεπιστημονικό.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ