Μυωπία: Μπορεί η καφεΐνη να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παιδικής μυωπίας;


Ένας μεταβολίτης της καφεΐνης, γνωστός ως 7-MX, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας, γνωστή και ως μυωπία, στα παιδιά, προτείνει μια έρευνα παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology. Εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, το 7-MX θα μπορούσε να γίνει μια πολύτιμη θεραπεία για μια πάθηση για την οποία οι τρέχουσες επιλογές είναι κάπως περιορισμένες, λένε οι ερευνητές.

Πώς η καφεΐνη επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας;

Η μυωπία εμφανίζεται όταν το μάτι μακραίνει πάρα πολύ, το τεντώνει και το λεπταίνει και συχνά ξεκινά στην ηλικία των 6-7 ετών, προχωρώντας μέχρι την ηλικία των 16-20 ετών. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων καταστάσεων που επηρεάζουν την όραση και την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη, του γλαυκώματος και της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Η προκαταρκτική έρευνα προτείνει ότι ο μεταβολίτης της καφεΐνης 7-μεθυλξανθίνη, ή εν συντομία 7-MX, αναστέλλει την υπερβολική επιμήκυνση του ματιού (αξονική επιμήκυνση). Το 7-MX χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παιδικής μυωπίας στη Δανία από το 2009. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως σε μακροχρόνιες μελέτες και οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν πόσο γρήγορα εξελίσσεται η μυωπία σε παιδιά που λαμβάνουν 7-MX. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 711 παιδιών (356 κορίτσια και 355 αγόρια) που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μυωπία σε μία οφθαλμολογική κλινική στη Δανία μεταξύ Ιουνίου 2000 και Ιανουαρίου 2021.

Πραγματοποιήθηκαν εκτενείς οφθαλμικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης του αξονικού μήκους, στα παιδιά. Και 624 από τα παιδιά έλαβαν δισκία 7-MX έως 1200 mg ημερησίως (μέσος όρος 470 mg) ενώ 87 όχι, για διάφορους λόγους. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 11 (εύρος 7-15) όταν ξεκίνησαν τη θεραπεία και το μήκος των ματιών και ο βαθμός μυωπίας τους παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 3 ½ χρόνια (εύρος 11 μηνών-9 ετών). Οι διόπτρες (D) είναι οι μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της έκτασης της λειτουργίας των ματιών: ο μέσος βαθμός διαθλαστικού σφάλματος (κοντόφθαλμη) αρχικά ήταν −2,43 D, ο οποίος αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,34 D κατά την περίοδο παρακολούθησης. -3,00 D θεωρείται ως μέτρια σοβαρή μυωπία. -6 D ή περισσότερο θεωρείται σοβαρή μυωπία. Το μέσο αξονικό μήκος ήταν αρχικά 24,4 mm, αυξανόμενο κατά μέσο όρο 0,21 mm/έτος.

Η θεραπεία με 7-MX συσχετίστηκε με βραδύτερο ρυθμό επιδείνωσης της μυωπίας και της αξονικής επιμήκυνσης, με υψηλότερες δόσεις φαινομενικά πιο αποτελεσματικές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για ένα τυπικό παιδί 7 ετών με διαθλαστικό σφάλμα −2,53 D στην αρχή, η μυωπία αυτού του παιδιού θα αυξανόταν κατά −3,49 D τα επόμενα 6 χρόνια χωρίς θεραπεία. Αλλά με μια ημερήσια δόση 1000 mg 7-MX, η μυωπία του ίδιου παιδιού θα αυξηθεί κατά -2,65 D τα επόμενα 6 χρόνια. Ομοίως, χωρίς θεραπεία, το αξονικό μήκος θα αυξανόταν κατά 1,80 mm σε 6 τα επόμενα χρόνια, ενώ θα αυξανόταν κατά 1,63 mm σε ημερήσια δόση 1000 mg. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, κατά μέσο όρο, για ένα παιδί 11 ετών που έπαιρνε 1000 mg 7-MX ημερησίως η μυωπία του παιδιού θα αυξανόταν κατά -1,43 D τα επόμενα 6 χρόνια, σε σύγκριση με -2,27 D χωρίς θεραπεία. Και το αξονικό μήκος θα αυξηθεί κατά 0,84 mm σε σύγκριση με 1,01 mm χωρίς επεξεργασία. Κανένα από τα παιδιά που έλαβαν 7-MX δεν ανέφερε παρενέργειες κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Τα ευρήματα απηχούν εκείνα των πειραματικών μελετών, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους είναι παρατηρητική, ούτε μπόρεσαν να λάβουν υπόψη τους πιθανούς παράγοντες επιρροής, όπως γενετικούς παράγοντες, χρόνο που αφιερώνεται σε εξωτερικούς χώρους, εθνικότητα και χρόνο που αφιερώνεται σε κοντινή εργασία. Επομένως, τα ευρήματά τους δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτιότητα. “Το ζήτημα της αιτιότητας και το μέγεθος ενός πιθανού αποτελέσματος θεραπείας μπορεί να προσδιοριστεί μόνο μέσω μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής”, γράφουν. Όμως καταλήγουν: “Οι υπάρχουσες μέθοδοι παρέμβασης ελέγχου της μυωπίας δεν είναι πλήρως αποτελεσματικές στην πρόληψη της εξέλιξης των παιδιών σε υψηλή μυωπία και το 7-MX μπορεί να γίνει πολύτιμο συμπλήρωμα εάν η αιτιότητα και η αποτελεσματικότητα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ