Νευροχειρουργική: Νέος τρόπος μέτρησης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης


Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest απέδειξαν ότι μια νευροχειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την έρευνα και τη μέτρηση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ασφαλής.

Μέτρηση σεροτονίνης και ντοπαμίνης

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στο PLOS One, ένα περιοδικό που δημοσιεύεται από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών. “Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και ενεργούν”, δήλωσε ο Kenneth T. Kishida, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας και φαρμακολογίας και νευροχειρουργικής στο Wake Forest University School of Medicine και κύριος ερευνητής της μελέτης. “Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιοφόροι που χρησιμοποιούνται από το νευρικό σύστημα για να ρυθμίζουν αμέτρητες λειτουργίες και διεργασίες στο σώμα”.

Η μέτρηση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον άνθρωπο, με την ταχύτητα (10 φορές το δευτερόλεπτο) και την ακρίβεια που μπορεί να επιτύχει η ομάδα του Kishida, μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια επεμβατικών διαδικασιών όπως η εμφύτευση ηλεκτροδίου διέγερσης βαθιάς εγκεφάλου (DBS), η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για θεραπεία καταστάσεων όπως η επιληψία, η νόσος του Πάρκινσον, ο ιδιοπαθής τρόμος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Από το 2011, η ερευνητική ομάδα του Kishida συνεργάζεται με τους νευροχειρουργούς του Atrium Health Wake Forest Baptist Stephen B. Tatter, M.D., Ph.D., και Adrian W. Laxton, M.D., για τη μελέτη αυτών των νευροδιαβιβαστών. Για την ανίχνευση και την καταγραφή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται από τους νευρώνες, ένα μικροηλεκτρόδιο ινών άνθρακα εισάγεται βαθιά στον εγκέφαλο ασθενών που πρόκειται να λάβουν ένα εμφύτευμα DBS για τη θεραπεία της πάθησής τους. Μετά την εισαγωγή μικροηλεκτροδίων και ενώ οι ασθενείς είναι ξύπνιοι στο χειρουργείο, εκτελούν εργασίες λήψης αποφάσεων παρόμοιες με αυτές που παίζουν ένα απλό παιχνίδι υπολογιστή. Καθώς εκτελούν εργασίες, οι μετρήσεις της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης λαμβάνονται στο ραβδωτό σώμα, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη γνωστική λειτουργία, την ανταμοιβή και τις συντονισμένες κινήσεις.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 602 ασθενείς που είχαν τη διαδικασία εμφύτευσης DBS μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Οκτωβρίου 2020. Από αυτούς, 116 ασθενείς προσφέρθηκαν επίσης εθελοντικά να λάβουν μέρος στο ερευνητικό πρωτόκολλο με το μικροηλεκτρόδιο από ανθρακονήματα και 486 ασθενείς όχι. “Συγκρίναμε το ποσοστό μόλυνσης σε αυτές τις δύο ομάδες και δεν βρήκαμε σημαντική αύξηση ή αλλαγή”, είπε ο Kishida. “Ο εγκέφαλος εκτίθεται λίγο περισσότερο για την ερευνητική διαδικασία, αλλά δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης”. Η ομάδα του Kishida σημείωσε ότι η μόλυνση παρατηρήθηκε σε 1 (0,21%) από τους 486 ασθενείς που δεν συμμετείχαν στην ερευνητική διαδικασία και σε 2 (1,72%) από τους 116 ασθενείς που έκαναν τη διαδικασία.

“Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ερευνητικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να αυξηθεί το ποσοστό μόλυνσης”, είπε ο Kishida. Σύμφωνα με τον Kishida, η απόδειξη της ασφάλειας της ερευνητικής διαδικασίας είναι κρίσιμης σημασίας για μελλοντικές μελέτες. “Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου στους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα φάρμακα ή θεραπείες για διαταραχές κίνησης, διαταραχή χρήσης ουσιών ή κατάθλιψη”, είπε ο Kishida.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ