Συνταγή της ημέρας: Πώς φτιάχνεται η Φανουρόπιτα;


Η Φανουρόπιτα είναι ένα μικρό νηστίσιμο (vegan) κέικ που μπορεί να ψηθεί οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, εκτός από την Κυριακή. Παραδοσιακά αποτελείται από 7 ή 9 συστατικά που αντιπροσωπεύουν τα επτά Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας. Το ψήσιμο της φανουρόπιτας είναι μια παράδοση αιώνων και επομένως σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές μεταξύ των συνταγών, ωστόσο οι περισσότερες συνταγές μοιάζουν αρκετά. Ανεξάρτητα από την πραγματική συνταγή, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: Πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάτι που θα θέλατε ο Άγιος Φανούριος να σας βοηθήσει να βρείτε – να το έχετε υπόψη σας καθώς φτιάχνετε το κέικ!

Φανουρόπιτα

Συστατικά συνταγής:

  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο μπορείτε να αντικαταστήσετε με φυτικό λάδι
  • 1 1/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι χρυσές σταφίδες μπορείτε να αντικαταστήσετε με μια διαφορετική ποικιλία σταφίδας
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια μπορείτε να αντικαταστήσετε με αμύγδαλα ή πεκάν
  • ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

Οδηγίες Παρασκευής: 

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ. Προετοιμάστε το ταψί 10 ιντσών στρώνοντας το κάτω μέρος με λαδόκολλα και αλείφοντας τα πλαϊνά με σπρέι μαγειρέματος ή ελαιόλαδο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη. 2 ½ φλιτζάνια (375 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, 2 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού. Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα κουπιών του μίξερ σας μέχρι να ενωθούν καλά. 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη, ¾ φλιτζάνι (180 mL) ελαιόλαδο, 1 1/4 φλιτζάνι (310 mL) χυμός πορτοκαλιού.

Προσθέστε σιγά σιγά τα ξηρά υλικά στα υγρά με την ταχύτητα του μίξερ ρυθμισμένη σε πολύ χαμηλή. Μόλις ενωθούν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. ½ φλιτζάνι (75 γραμμάρια) χρυσαφένιες σταφίδες, ½ φλιτζάνι (70 γραμμάρια) ψιλοκομμένα καρύδια Μεταφέρετε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου σας για 45 – 55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 5 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε σχάρα ψύξης. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με ένα ελαφρύ πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. ζάχαρη άχνη, προαιρετική για διακόσμηση

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ