Περπάτημα: 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα βοηθούν τους ηλικιωμένους να ζήσουν περισσότερο


Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση, αλλά οι χρόνιες παθήσεις και η μείωση της ικανότητας άσκησης που σχετίζεται με την ηλικία συχνά εμποδίζουν τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν σε μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως συνιστάται από τις οδηγίες υγείας. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω που περπατούσαν για τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου από κάθε αιτία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έκαναν σωματική δραστηριότητα.

Το περπάτημα βοηθάει την υγεία

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Moo-Nyun Jin από το Πανεπιστήμιο Inje, Νότια Κορέα, δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου: “Ο προσδιορισμός της ελάχιστης ποσότητας άσκησης που μπορεί να ωφελήσει τους πιο ηλικιωμένους είναι ένας σημαντικός στόχος, καθώς τα προτεινόμενα επίπεδα δραστηριότητας μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Η μελέτη μας δείχνει ότι το περπάτημα έστω και μία ώρα κάθε εβδομάδα είναι πλεονεκτικό για όσους είναι 85 ετών και άνω σε σύγκριση με το να είναι εντελώς ανενεργοί. Το μήνυμα που φέρνει στο σπίτι είναι να συνεχίσετε να περπατάτε σε όλη τη ζωή”. Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο European Society of Cardiology Congress 2022 στα τέλη Αυγούστου.

Γήρανση και σωματική δραστηριότητα

Η γήρανση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας και μείωση των σωματικών και γνωστικών ικανοτήτων. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω σε όλο τον κόσμο ήταν περίπου 1 δισεκατομμύριο Αξιόπιστη πηγή το 2019, ο οποίος αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050. Αυτή η αύξηση στη γήρανση του πληθυσμού αντανακλά αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά εγείρει ανησυχίες για την υγιή γήρανση. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης, και μπορεί να επιβραδύνει τον αντίκτυπο της γήρανσης στη σωματική και γνωστική έκπτωση. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ευελιξίας και της ισορροπίας στα ηλικιωμένα άτομα και να τους επιτρέψει να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Σε συμφωνία με αυτές τις επιδράσεις, μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησης που περιλαμβάνει ηλικιωμένους ενήλικες δείχνει ότι τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας συσχετίζονται αρνητικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Ωστόσο, οι χρόνιες ασθένειες και η μείωση της μυϊκής δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία μπορούν, με τη σειρά τους, να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να συμμετέχουν σε σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, η καθιστική συμπεριφορά αυξάνεται επίσης με τη γήρανση.

Τρέχουσες συστάσεις για σωματική δραστηριότητα

Έρευνα από το 2016 δείχνει ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πληρούν τις συστάσεις σωματικής άσκησης. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα για όλους τους ενήλικες στις ΗΠΑ συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα ή 75 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας έντονης έντασης, όπως τρέξιμο την εβδομάδα. Οι οδηγίες συνιστούν επίσης 2 ημέρες ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως άρση βαρών ή ασκήσεις σωματικού βάρους. Οι συστάσεις για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας τονίζουν την ενσωμάτωση ενός μικτού σχήματος που περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, προπόνηση με αντιστάσεις και προπόνηση ισορροπίας για την αποφυγή πτώσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα συνιστούν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ασκήσουν μέτριας έντασης σωματική άσκηση θα πρέπει να ασκούν σωματική δραστηριότητα σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, αφού συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας.

Πώς το περπάτημα ωφελεί την υγεία και τη μακροζωία

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης εξέτασαν εάν το περπάτημα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 7.047 άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω που κατοικούσαν στη Νότια Κορέα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν τον χρόνο που αφιερώνουν οι συμμετέχοντες την εβδομάδα σε αργό περπάτημα, μέτριας έντασης ή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 42% των ατόμων ηλικίας 85 ετών και άνω περπατούσαν τακτικά, ενώ περίπου το 26% ασχολούνταν είτε με μέτρια είτε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο όλων των ατόμων που περπατούσαν τακτικά ασχολούνταν επίσης με μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, λιγότερο από το 8% των ηλικιωμένων ενηλίκων πέτυχαν τα συνιστώμενα επίπεδα μέτριας-έντονος σωματικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που περπατούσαν για τουλάχιστον 1 ώρα την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τα άτομα που δεν ήταν ενεργά. Ο χαμηλότερος κίνδυνος για κάθε αιτία και καρδιαγγειακή θνησιμότητα παρατηρήθηκε σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που περπάτησαν για τουλάχιστον μία ώρα, ανεξάρτητα από το αν έκαναν ή όχι σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα εκτός από το περπάτημα.

Πιθανοί περιορισμοί της νέας έρευνας

Η Δρ Maria Fiatarone Singh, γηριατρός στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σημείωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι μόνο συσχετιστικά. Ο Δρ Σινγκ είπε: “Αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης και όχι μια πειραματική μελέτη — επομένως σημαίνει ότι η αιτιότητα δεν μπορεί να υποτεθεί. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό ότι οι ασθένειες που οδηγούν σε θνησιμότητα εμπόδισαν τους ανθρώπους να περπατήσουν και όχι το αντίστροφο. Η μόνη πειραματική μελέτη με αποτέλεσμα τη θνησιμότητα είναι το Generation100 study αξιόπιστη πηγή από τη Νορβηγία”. Ο Δρ Σινγκ σημείωσε επίσης ότι το περπάτημα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για ηλικιωμένους με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ