Βιώσιμη διατροφή: Το μέλλον της διατροφής μας περιέχει έντομα


Τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα ως μέρος της διατροφής τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμα κι έτσι, οι τηγανητές ακρίδες παραμένουν δύσκολες πωλήσεις σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου. Τα έντομα είναι μια βιώσιμη πηγή τροφής συχνά γεμάτη με πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τρόπους για να τα κάνουν πιο εύγευστα.

Νοτιοκορεάτες ερευνητές πρόσθεσαν πρόσφατα σε αυτό το αυξανόμενο σύνολο εργασιών και ανέπτυξαν μια επιθυμητή υφή «όπως κρέας» από προνύμφες κίτρινου σκαθαριού (Tenebrio molitor) μαγειρεύοντάς το με ζάχαρη. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλευροσκώληκες «θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν σε φαγητά ως νόστιμη πηγή επιπλέον πρωτεΐνης». Η έρευνά τους παρουσιάστηκε στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).

Τι λέει η μελέτη;

Για την έρευνα, ο In Hee Cho, κύριος ερευνητής και καθηγητής στο τμήμα επιστήμης τροφίμων και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Wonkwang στη Νότια Κορέα, ηγήθηκε μιας ομάδας επιστημόνων που συνέκριναν τα αρώματα των αλευροφόρων σκουληκιών σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Κάθε στάδιο – αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικας – αναπνέει μυρωδιές, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι ακατέργαστες προνύμφες, για παράδειγμα, έδιναν ένα άρωμα «βρεγμένου χώματος, αρωμάτων που μοιάζουν με γαρίδες και γλυκά αρώματα καλαμποκιού».

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τις γεύσεις που αναπτύχθηκαν όταν οι προνύμφες των αλευροσκώληκων μαγειρεύονταν με διαφορετικές μεθόδους. Τα σκουλήκια αλεύρων που ψήνονται και τηγανίζονται σε λάδι παρήγαγαν γευστικές ενώσεις που περιελάμβαναν πυραζίνες, αλκοόλες και αλδεΰδες (οργανική ένωση), οι οποίες ήταν παρόμοιες με τις γευστικές ενώσεις που βρέθηκαν όταν μαγειρεύονται το κρέας και τα θαλασσινά.

Ένα μέλος της ερευνητικής ομάδας στη συνέχεια δοκίμασε διαφορετικές συνθήκες παρασκευής και αναλογίες κονιοποιημένων σκουληκιών και σακχάρων. Αυτό παρήγαγε διαφορετικές γεύσεις αντίδρασης, τις γεύσεις που προκύπτουν από τη θέρμανση μιας πρωτεΐνης και ζάχαρης. Στη συνέχεια, η ομάδα παρουσίασε διαφορετικά δείγματα σε μια ομάδα εθελοντών που παρείχαν σχόλια σχετικά με το ποιο είχε την πιο ευνοϊκή «οσμή σαν κρέας».

Τροφοδοτώντας το μέλλον με βιώσιμες πηγές τροφίμων

Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φύλλο Δεδομένων Πληθυσμού. «Η βιωσιμότητα είναι ένας τεράστιος κινητήριος παράγοντας στην έρευνα για τα βρώσιμα έντομα, είπε η Μάγια. «Πρέπει να εξερευνήσουμε εναλλακτικές πρωτεΐνες για να τροφοδοτήσουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό και να μειώσουμε την ένταση στο τρέχον σύστημα διατροφής μας. «Οι αλευροσκώληκες είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση επειδή είναι θρεπτικά και λιγότερο εντατικά σε πόρους από τα παραδοσιακά ζώα».

Μια μελέτη του 2012 βρήκε ότι χρειάζεται 2 έως 10 φορές λιγότερη γεωργική γη για να παραχθεί 1 κιλό πρωτεΐνης εντόμων σε σύγκριση με την παραγωγή 1 κιλού πρωτεΐνης από χοίρους ή βοοειδή. Μελέτες με αλευροσκώληκες από το 2015 και το 2017 ανέφεραν ότι το αποτύπωμα νερού ή η ποσότητα γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της τροφής ανά βρώσιμο τόνο σκουληκιών είναι συγκρίσιμο με αυτό του κρέατος κοτόπουλου και 3,5 φορές χαμηλότερο από αυτό του βόειου κρέατος.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ