ΠΟΥ: Το προσδόκιμο ζωής στην Αφρική αυξάνεται σχεδόν κατά δέκα χρόνια


ΠΟΥ: Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Τα ιατρικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ένα καλό προσδόκιμο ζωής στην περιοχή της Αφρικής έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο δέκα χρόνια ανά άτομο μεταξύ 2000 και 2019. Αυτό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή η άνοδος είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου κατά την ίδια περίοδο.

Το προσδόκιμο ζωής είναι ένα μέτρο του πρόωρου θανάτου και δείχνει μεγάλες διαφορές στην υγεία σε όλο τον κόσμο. Παρά τα θετικά δεδομένα, η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο αποδιοργανωτικός αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 θα μπορούσε να απειλήσει αυτά τα τεράστια κέρδη. Η έκθεση «Tracking Universal Health Coverage in the WHO African Region 2022» δείχνει ότι το προσδόκιμο υγιούς ζωής (δηλαδή ο αριθμός των ετών που ένα άτομο είναι σε καλή κατάσταση υγείας) αυξήθηκε στα 56 έτη το 2019, σε σύγκριση με 46 το 2000.

Ενώ ακόμα πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 64 ετών, την ίδια περίοδο το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής αυξήθηκε μόνο κατά πέντε χρόνια. Οι λόγοι αυτής της αλλαγής είναι πολύπλευροι, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στην παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, βελτίωσης στην αναπαραγωγική, μητρική, νεογνή και παιδική υγεία, καθώς και πρόοδος στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών λόγω της ταχείας επέκτασης του HIV, της φυματίωσης και τα μέτρα ελέγχου της ελονοσίας από το 2005, συνέβαλαν στην επέκταση του προσδόκιμου υγιούς ζωής.

Κατά μέσο όρο, η κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας βελτιώθηκε στο 46 τοις εκατό το 2019, σε σύγκριση με 24 τοις εκατό το 2000. Τα πιο σημαντικά επιτεύγματα ήταν στην πρόληψη και τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τη δραματική αύξηση της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών και η έλλειψη υπηρεσιών υγείας που στοχεύουν αυτές τις ασθένειες. Σχολιάζοντας την τάση, ο Δρ Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, δηλώνει:

«Η απότομη αύξηση του προσδόκιμου υγιούς ζωής τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας της περιοχής για βελτιωμένη υγεία και ευημερία του πληθυσμού.

Στον πυρήνα του, σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι ζουν πιο υγιή, μεγαλύτερη ζωή, με λιγότερες απειλές μολυσματικών ασθενειών και με καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και πρόληψης ασθενειών». Ωστόσο, η πρόοδος στο προσδόκιμο υγιούς ζωής θα μπορούσε επίσης να υπονομευθεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, εκτός εάν θεσπιστούν ισχυρά σχέδια κάλυψης της διαφοράς.

Κατά μέσον όρο, οι αφρικανικές χώρες ανέφεραν μεγαλύτερες διακοπές σε βασικές υπηρεσίες σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των 36 χωρών που ανταποκρίθηκαν σε έρευνα του 2021 του ΠΟΥ ανέφεραν μία ή περισσότερες διαταραχές στις βασικές υπηρεσίες υγείας, με τον εμβολιασμό, τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες και τις υπηρεσίες διατροφής να παρουσιάζουν μεγαλύτερες διακοπές.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να εντείνουν τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Αφρική χρηματοδοτούν λιγότερο από το 50 τοις εκατό των εθνικών τους προϋπολογισμών για την υγεία, με αποτέλεσμα μεγάλα χρηματοδοτικά κενά. Μόνο η Αλγερία, η Μποτσουάνα, το Κάβο Βέρντε, το Εσβατίνι, η Γκαμπόν, οι Σεϋχέλλες και η Νότια Αφρική χρηματοδοτούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των εθνικών τους προϋπολογισμών για την υγεία.

Ως εκ τούτου, περαιτέρω κέρδη απαιτούν κυβερνητική δράση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ