Γιατροί Επισήμανση: Γιατί το να κάθεσαι όλη μέρα είναι κακό για την υγεία


Γιατροί Επισήμανση: Το να κάθεσαι είναι κακό για την υγεία σου. Πόσο κάθεσαι κάθε μέρα; Καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί μετακινούνται στη δουλειά τους, κάθονται στα θρανία τους μόλις φτάσουν στη δουλειά και μετά χαλαρώνουν στο σπίτι το βράδυ βλέποντας, σε ορισμένες περιπτώσεις ούτως ή άλλως, τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές εκπομπές – μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πόσο όλο αυτό το να κάθονται μπορεί να βλάψει την υγεία τους. «Μερικοί γιατροί αποκαλούν το κάθισμα ως το νέο κάπνισμα», είπε ο Δρ Deepak L. Bhatt, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, στο Fox News Digital. “Και ενώ αυτό είναι λίγο υπερβολή – το κάπνισμα είναι πολύ κακό για την καρδιαγγειακή και τη γενική υγεία – είναι αλήθεια ότι οι παρατεταμένες περίοδοι σε κάθισμα επιδεινώνουν την υγεία”, πρόσθεσε ο Bhatt, ο οποίος είναι επίσης εκτελεστικός διευθυντής επεμβατικών καρδιαγγειακών προγραμμάτων στο Brigham and Women’s Hospital. Heart & Vascular Center στη Βοστώνη. «Οι παρατεταμένες περίοδοι καθίσματος επιδεινώνουν την υγεία».

Οι ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο εννέα ώρες καθισμένοι ενώ είναι ξύπνιοι, εκ των οποίων το 4,5% ανέφερε αναπηρία σε δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή (ADL), σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physical Activity and Health. «Οι πιθανότητες αναπηρίας ADL ήταν 46% μεγαλύτερες για κάθε ημερήσια ώρα που δαπανάται σε καθιστική συμπεριφορά», δήλωσε ο Summer Sides, επιστήμονας άσκησης για το Orangetheory Fitness.

Περίπου το 50% της ζωής ενός μέσου ανθρώπου περιλαμβάνει καθιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine το 2015. Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη έκαναν ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δημοσιευμένης έρευνας για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και των αποτελεσμάτων υγείας που ήταν ανεξάρτητη από τη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των ενηλίκων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το παρατεταμένο κάθισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και θάνατο, ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο ασκείται τακτικά ή όχι.

Ένας γιατρός είπε στο Fox News Digital ότι η «πιο σημαντική στρατηγική» για να κάνουμε τους ανθρώπους να μετακινούνται περισσότερο είναι «να επικεντρωθούν στην «επίγνωση της κορυφής του μυαλού».

«Από την εμπειρία μου, η πιο σημαντική στρατηγική για να κάνουμε τους ασθενείς να «κινηθούν» είτε είναι να αποφύγουν το κάθισμα, να βελτιώσουν την άσκηση ή και τα δύο, είναι να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση της «επίγνωσης του μυαλού», είπε ο Δρ David A. Alter. Ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο «Χρονικά Εσωτερικής Ιατρικής» Annals of Internal Medicine βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ του παρατεταμένου καθίσματος και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

«Έτσι, η καλύτερη συμβουλή για να αποφύγετε την καθιστική συμπεριφορά και/ή να βελτιώσετε τη δραστηριότητα άσκησης είναι η ίδια: Δηλαδή, να εκπαιδεύσετε το μυαλό να σχεδιάζει», πρόσθεσε ο Alter, ανώτερος επιστήμονας στο University Health Network και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Καναδάς.

Το να κάθεσαι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα από οποιαδήποτε αιτία εάν κάθονται για πολύ ώρα, δήλωσε ο Sides στο Fox News Digital.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο «Χρονικά Εσωτερικής Ιατρικής» Annals of Internal Medicine, η οποία διερεύνησε περίπου 8.000 ενήλικες βρήκε μια σχέση μεταξύ της παρατεταμένης καθιστικής θέσης και του κινδύνου πρόωρου θανάτου – ανεξάρτητα από την αιτία, είπε ο Sides. «Οι συμμετέχοντες που κάθονταν για περισσότερες από 13 ώρες την ημέρα είχαν 200% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τους συμμετέχοντες που κάθονταν για λιγότερο από 11 ώρες», πρόσθεσε ο Sides.

«Οι συμμετέχοντες που κάθονταν συχνά περισσότερο από 90 λεπτά τη φορά είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που περιόριζαν πάντα τον χρόνο καθίσματος σε λιγότερο από 90 λεπτά τη φορά», σημείωσε επίσης. Αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κάθονταν για λιγότερο από 30 λεπτά τη φορά είχαν τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου. «Είναι πιθανώς καλή ιδέα να σηκώνεστε κάθε 30 λεπτά περίπου και τουλάχιστον να περπατάτε λίγο, ή ίσως ακόμη και να κάνετε μια σύντομη άσκηση – ίσως κάτι τόσο απλό όσο να ανεβαίνετε τις σκάλες», είπε ο Bhatt στο Fox Digital. «Αυτό σε αναγκάζει επίσης να σταματήσεις να κοιτάς τον υπολογιστή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών και ξηροφθαλμία».

Αλλά είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά και μας κάνουν να καθόμαστε πολύ, όχι μόνο στη δουλειά, πρόσθεσε ο Scott Brown, αντιπρόεδρος γυμναστικής στο Orangetheory Fitness.

«Αυτό περιλαμβάνει οδήγηση, φαγητό και χρόνο στον καναπέ», είπε στο Fox News Digital.

Το κάθισμα αυξάνει τον κίνδυνο άλλων ιατρικών προβλημάτων

Το να κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπιθύμητα ιατρικά προβλήματα. “Συνολικά, η συναίνεση πολλών μελετών παρατήρησης σχετικά με τις επιπτώσεις του καθίσματος (η πιο κοινή μακράς διαρκείας αδιάλειπτη καθιστική δραστηριότητα) είναι ότι το παρατεταμένο κάθισμα προάγει τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, της μεταβολικής και της μυϊκής δραστηριότητας”, δήλωσε ο Brown στο Fox News Digital.

Αυτό, με τη σειρά του, «σχετίζεται με κακά αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των καρδιαγγειακών επεισοδίων, του διαβήτη τύπου 2, του άγχους, της κατάθλιψης και του Αλτσχάιμερ», πρόσθεσε.

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβου σε μια βαθιά φλέβα στο πόδι, γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, σύμφωνα με το Yale Medicine.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μονόπλευρο οίδημα στα κάτω άκρα, που σημαίνει πρήξιμο στο ένα, αλλά όχι και στα δύο πόδια — συχνά συνοδευόμενο από πόνο στη γάμπα. Αλλά ο θρόμβος που σχηματίζεται μπορεί τελικά να ταξιδέψει στον πνεύμονα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έκτακτη ανάγκη όπου οι πνεύμονες δεν έχουν αρκετό οξυγόνο για να επιτρέψουν σε κάποιον να αναπνεύσει – γνωστή ως πνευμονική εμβολή, πρόσθεσε το ιατρικό κατάστημα. Εξασφαλίστε τη σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε

Το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και στο ισχίο και επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

«Το παρατεταμένο κάθισμα τείνει να αποδυναμώνει τους μύες και να προάγει τον πόνο στην πλάτη, που με τη σειρά του μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την άσκηση», υπενθύμισε ο Bhatt. Ο πλήρης καθιστικός χρόνος μπορεί να γίνει πρόβλημα για τους ανθρώπους, λένε οι γιατροί.

Ο Μπράουν πρόσθεσε ότι ο συνολικός χρόνος καθιστικής ζωής μπορεί να γίνει πρόβλημα – «όχι μόνο για τη μεταβολική και ψυχική υγεία, αλλά αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει όλεθρο στην ορθοπεδική υγεία και τη στάση του σώματος».

Αυτό οφείλεται κυρίως στην απορρύθμιση των μυών, στην πρώιμη μυϊκή κόπωση, στους εξασθενημένους σταθεροποιητές του πυρήνα και στη σύσφιξη των καμπτήρων του ισχίου, με αποτέλεσμα αυξημένο άγχος στη μέση και μειωμένη ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης», σημείωσε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους ενήλικες να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τις βλαβερές συνέπειες του καθίσματος

Ο Brown συνιστά τρεις απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το υπερβολικό κάθισμα: Χρησιμοποιήστε ένα έξυπνο ρολόι που μπορεί να παρακολουθεί και να σας ενθαρρύνει να στέκεστε σε συγκεκριμένα διαστήματα.

Ορίστε ένα χρονόμετρο ή μια υπενθύμιση ημερολογίου για να σας υπενθυμίσει να κάνετε ένα διάλειμμα και βάλτε στόχο να κάνετε διάλειμμα κάθε 30-60 λεπτά.

“Ενισχύστε το αποτέλεσμα κάνοντας έναν σύντομο περίπατο και ακόμη καλύτερα κάντε μια πτήση από τις σκάλες.

Το περπάτημα και οι σκάλες προσθέτουν αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα”, πρόσθεσε.

Ένας γιατρός συνιστά να παραμείνετε υγιείς κάνοντας διατάσεις όλη την ημέρα.

«Το περπάτημα ενώ είστε στο τηλέφωνο μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να κάψετε μερικές θερμίδες, αν και αυτό έχει γίνει λίγο πιο δύσκολο στην εποχή του Zoom», σημείωσε επίσης ο Bhatt.

«Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε το υπερβολικό τσιμπολόγημα ενώ κάθεστε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διπλή σύγχυση όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ