Όραση: Επιστήμονες δίνουν τη δυνατότητα σε τυφλή γυναίκα να βλέπει σχήματα


Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα περιγράφει λεπτομερώς πώς μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández (Ισπανία), το Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστημών (Ολλανδία) και το Κέντρο ματιών John A. Moran στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα (ΗΠΑ) δημιούργησε με επιτυχία μια μορφή τεχνητής όρασης για μια τυφλή γυναίκα που χρησιμοποιεί ένα εμφύτευμα εγκεφάλου.

Έρευνα για τεχνητή όραση

Στο άρθρο, “Οπτικές αντιλήψεις που προκαλούνται με μια ενδοφλοιώδη συστοιχία μικροηλεκτροδίων 96 καναλιών που εισάγεται στον ανθρώπινο ινιακό φλοιό”, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation, Eduardo Fernández, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández λεπτομερώς πώς μια σειρά ηλεκτροδίων διεισδύει παρήγαγε μια απλή μορφή όρασης για έναν 58χρονο τυφλό εθελοντή. Η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων με τον τυφλό εθελοντή στο εργαστήριό τους στο Έλτσε της Ισπανίας. Τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν ένα άλμα προς τα εμπρός για τους επιστήμονες που ελπίζουν να δημιουργήσουν μια οπτική πρόθεση εγκεφάλου για να αυξήσουν την ανεξαρτησία των τυφλών.

Φωσφαίνια

Ένας νευροχειρουργός εμφύτευσε μια συστοιχία μικροηλεκτροδίων που αποτελείται από 100 μικροβελόνες στον οπτικό φλοιό της τυφλής γυναίκας για να καταγράψει και να διεγείρει νευρώνες που βρίσκονται κοντά στα ηλεκτρόδια. Φορούσε γυαλιά οράσεως εξοπλισμένα με βιντεοκάμερα μινιατούρα. εξειδικευμένο λογισμικό κωδικοποίησε τα οπτικά δεδομένα που συνέλεγε η κάμερα και τα έστειλε σε ηλεκτρόδια που βρίσκονται στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, η συστοιχία διέγειρε τους γύρω νευρώνες να παράγουν λευκά σημεία φωτός γνωστά ως “φωσφαίνια” για να δημιουργήσουν μια εικόνα.

Η τυφλή γυναίκα ήταν πρώην καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών και ήταν εντελώς τυφλή για 16 χρόνια τη στιγμή της μελέτης. Δεν είχε επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμφύτευμα δεν βλάπτει ή επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Με τη βοήθεια του εμφυτεύματος, κατάφερε να αναγνωρίσει γραμμές, σχήματα και απλά γράμματα που προκαλούνται από διαφορετικά μοτίβα διέγερσης. Για να τη βοηθήσουν στην εξάσκηση με την πρόσθεση, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα βιντεοπαιχνίδι με έναν χαρακτήρα από τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή The Simpsons. Λόγω της εκτεταμένης εμπλοκής και της διορατικότητας της, είναι επίσης συν-συγγραφέας του άρθρου.

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ συναρπαστικά γιατί δείχνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός μακροχρόνιου ονείρου πολλών επιστημόνων, που είναι η μεταφορά πληροφοριών από τον έξω κόσμο απευθείας στον οπτικό φλοιό των τυφλών ατόμων, αποκαθιστώντας έτσι μια υποτυπώδη μορφή. της όρασης”, είπε ο καθηγητής Eduardo Fernández. Πρόσθεσε επίσης ότι “αν και αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα και ότι πολλά προβλήματα πρέπει να λυθούν προτού μια φλοιώδης οπτική πρόσθεση μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη κλινική θεραπεία”.

“Αυτή η νέα μελέτη παρέχει την απόδειξη της αρχής και αποδεικνύει ότι τα προηγούμενα ευρήματά μας σε πειράματα με πιθήκους μπορούν να μεταφραστούν σε ανθρώπους”, δήλωσε ο καθηγητής P. Roelfsema, συν-συγγραφέας της μελέτης. “Αυτή η εργασία είναι πιθανό να γίνει ορόσημο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη θεραπεία της τύφλωσης”. “Ένας στόχος αυτής της έρευνας είναι να δώσει σε ένα τυφλό άτομο περισσότερη κινητικότητα”, είπε ο καθηγητής R. A. Normann, επίσης συν-συγγραφέας της μελέτης.“Θα μπορούσε να τους επιτρέψει να αναγνωρίσουν ένα άτομο, τις πόρτες ή τα αυτοκίνητα. Θα μπορούσε να αυξήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια. Για αυτό εργαζόμαστε”.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι το επόμενο σύνολο πειραμάτων θα χρησιμοποιήσει ένα πιο εξελιγμένο σύστημα κωδικοποιητή εικόνας, ικανό να διεγείρει περισσότερα ηλεκτρόδια ταυτόχρονα και να προκαλεί πιο σύνθετες οπτικές εικόνες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ