Υγεία καρδιάς: Μπορεί να προβλέψει πόσο γρήγορα θα γεράσει ο εγκέφαλός σας;


Καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος γερνά, η δομή του αλλάζει. Η “ηλικία του εγκεφάλου” ενός ατόμου μπορεί να προβλεφθεί από ένα μοντέλο υπολογιστή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση βασισμένη σε μαγνητική τομογραφία για να συγκρίνει τη νευροανατομία ενός ατόμου με ένα μεγάλο σύνολο αναφοράς υγιών εγκεφάλων. Εάν αφαιρέσετε την ηλικία του εγκεφάλου από τη χρονολογική ηλικία ενός ατόμου, μπορείτε να υπολογίσετε την προβλεπόμενη από τον εγκέφαλο διαφορά ηλικίας του (brain-PAD). Μελέτες έχουν βρει ότι το brain-PAD μπορεί να προβλέψει τη θνησιμότητα 70 ετών 70 ετών και να υποδεικνύει κίνδυνο για πολλαπλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της κατάθλιψης.

Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η ηλικία του εγκεφάλου αλληλεπιδρά με άλλα μέτρα φυσιολογικής υγείας και αποτελέσματα υγείας θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόησή μας για τη διαδικασία γήρανσης. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς το εγκεφαλικό PAD σχετίζεται με διάφορα αποτελέσματα υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής. Διαπίστωσαν ότι το PAD του εγκεφάλου συνδέεται με καρδιαγγειακό κίνδυνο και νευροεκφυλισμό. Σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι χρήσιμα για την κατανόηση των προγνώσεων των ασθενών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο The Lancet Healthy LongevityTrusted Source.

Η σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 456 άτομα που γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα του 1946 στη Βρετανία. Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε 24 διαφορετικές αξιολογήσεις από τη γέννησή του για διάφορους παράγοντες, όπως:

  • γνωστική ικανότητα της παιδικής ηλικίας
  • ενήλικη γνώση
  • κοινωνικοοικονομική θέση των ενηλίκων
  • καρδιαγγειακές μετρήσεις (δηλαδή, αρτηριακή πίεση, κατάσταση καπνίσματος και ιστορικό διαβήτη σε ηλικίες 36 και 69 ετών)
  • βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου (γενετικός κίνδυνος για διάφορες ασθένειες)
  • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μεταξύ 2015 και 2018

Ενώ οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 70,7 ετών τη στιγμή της μελέτης, η μέση ηλικία που προβλεπόταν από τον εγκέφαλό τους ήταν 67,9 έτη. Οι γυναικείοι εγκέφαλοι ήταν κατά μέσο όρο 5,4 χρόνια νεότεροι από τους ανδρικούς εγκεφάλους μετά την προσαρμογή της χρονολογικής ηλικίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηλικία του εγκεφάλου συνδέεται σημαντικά με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, φτωχότερες γνωστικές επιδόσεις και μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Διαπίστωσαν επίσης ότι η μεγαλύτερη ηλικία του εγκεφάλου συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης φωτός νευρονημάτων (NfL). Ενώ τα επίπεδα NfL αυξάνονται με την ηλικία σε υγιή άτομα, συνδέονται επίσης με νευρική βλάβη.

Το Brain-PAD συνδέθηκε περαιτέρω με τη μελλοντική ατροφία του ιππόκαμπου, ένα πρώιμο χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του εγκεφαλικού PAD και διαφόρων βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι δεν υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ του εγκεφάλου-PAD και της γνωστικής απόδοσης της παιδικής ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης ή της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Συνολικά, ανέφεραν ότι οι 12 μετρήσεις που ελήφθησαν υπόψη στη μελέτη τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν το 33% της διακύμανσης στην εγκεφαλική PAD.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ