Covid-19: Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού


Τα πρόσφατα συγκεντρωμένα δεδομένα που αξιολογήθηκαν από ερευνητές του Τμήματος Νευρολογίας και του Ινστιτούτου Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai δείχνουν ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αλλά ότι η σοβαρή λοίμωξη COVID-19 τον αυξάνει. Οι γιατροί-επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτός ο αυξανόμενος όγκος στοιχείων, που επισημάνθηκε σήμερα σε άρθρο στο περιοδικό Neurology, θα διευκολύνει το μυαλό των ατόμων που εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν.

Covid -19 και συμπτώματα εγκεφαλικού

“Γνωρίζουμε τώρα ότι οι ασθενείς που έχουν κάνει εμβόλιο δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, χάρη σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων με εκατομμύρια ασθενείς που έχουν συμπεριληφθεί”, δήλωσε ο Alexis Simpkins, MD, Ph.D., διευθυντής του Έρευνα Αγγειακής Νευρολογίας στο Τμήμα Νευρολογίας στο Cedars-Sinai και συν-συγγραφέας του εκδοτικού άρθρου και μιας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό. “Είστε 200 φορές λιγότερο πιθανό, αν συγκρίνετε τους αριθμούς, να έχετε πάθει εγκεφαλικό αν εμβολιαζόσασταν, από ένα άτομο που νοσηλεύτηκε με σοβαρό COVID-19 και δεν είχε εμβολιαστεί.”

Αυτό συμβαίνει επειδή η λοίμωξη από τον COVID-19, ειδικά η σοβαρή λοίμωξη, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, σχηματισμό θρόμβων και καρδιακές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, είπε ο Simpkins. “Μπορούν να σχηματιστούν θρόμβοι και να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η έλλειψη ροής αίματος προκαλεί τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, με αποτέλεσμα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, η φλεγμονή που σχετίζεται με τον COVID-19 μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας την ακεραιότητα των αιμοφόρων αγγείων και με αποτέλεσμα εγκεφαλική αιμορραγία”, είπε ο Simpkins.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι ιδιαίτερα μεγάλος για όσους διατρέχουν κίνδυνο σοβαρού COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πνευμονική ή καρδιαγγειακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, προηγούμενο εγκεφαλικό και άτομα με ανοσοκατεσταλμένο, είπε ο Simpkins, προσθέτοντας ότι ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν αναφερθεί ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ακόμη και για όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον COVID-19, η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο Simpkins είπε ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυξημένο άγχος και έχουν εγκαταλείψει υγιεινές συνήθειες, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, και δεν έχουν επαφή με τους τακτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα βρίσκονται σε υγιή επίπεδα. “Τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν είναι μόνο αποτελεσματικά και ασφαλή, αλλά είναι απαραίτητα για την ασφάλεια ολόκληρης της κοινότητας”, δήλωσε η Nancy Sicotte, MD, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας και της Διακεκριμένης Έδρας Νευρολογίας της Συντεχνίας Γυναικών στο Cedars-Sinai. “Προτρέπουμε όλους να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους -ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας- εμβολιαζόμενοι και συμβαδίζοντας με τους ενισχυτές”.

Ο Sicotte, ο οποίος προεδρεύει επίσης της ειδικής ομάδας εμβολίων της National Multiple Sclerosis Society, πρόσφερε το ακρωνύμιο BE FAST ως έναν εύκολο τρόπο να θυμάστε τα σημάδια του εγκεφαλικού: ισορροπία, μάτια, πρόσωπο, χέρια, ομιλία, χρόνο. Η απώλεια λειτουργικότητας σε οποιονδήποτε από τους τέσσερις πρώτους τομείς είναι σημάδια ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. “Καλέστε το 911 για να μπορέσετε να μεταφερθείτε σε ένα νοσοκομείο που μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς με εγκεφαλικό”, είπε ο Sicotte.

“Όταν το ασθενοφόρο έρθει να σας παραλάβει, μπορεί να χρησιμοποιήσει σταθεροποιητικά μέτρα και θα συντονίσει να σας μεταφέρει στην καλύτερη εγκατάσταση για την περίθαλψη του εγκεφαλικού”. Εν τω μεταξύ, καθώς νέα εμβόλια στοχευμένα σε παραλλαγή για τον COVID-19 και πρόσθετες αναμνηστικές συστάσεις φαίνεται να βρίσκονται στον ορίζοντα αυτό το φθινόπωρο, η Simpkins συμβούλεψε να ακολουθήσετε τις κατευθυντήριες γραμμές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως την καλύτερη προστασία τόσο από τον COVID-19 όσο και από το εγκεφαλικό. “Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι η λήψη ενός εμβολίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ως αποτέλεσμα σοβαρής νόσου από τον COVID-19”, δήλωσε ο Simpkins.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ