«Tρία σε Ένα»: Το σύνθετο «πολυχάπι» μειώνει τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη


«Tρία σε Ένα»: Το φάρμακο «τρία σε ένα» μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ορισμένους ασθενείς, λέει η μελέτη Ένα χάπι μπορεί να είναι καλύτερο από τρία. Ένα φάρμακο για την καρδιά, γνωστό ως «πολυχάπι», μείωσε την πιθανότητα ενός δευτερογενούς ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου σε άτομα που είχαν προηγουμένως έμφραγμα, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). 2022) στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία.

Το ποσοστό της καρδιαγγειακής θνησιμότητας μειώθηκε κατά 33%, διαπίστωσε η μελέτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, η οποία διαπίστωσε ότι το φάρμακο, που φέρει την εμπορική ονομασία Trinomia, περιέχει τρία φάρμακα: ασπιρίνη (100 mg), τον αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ραμιπρίλη (2,5, 5 ή 10 mg) και ατορβαστατίνη. (20 ή 40 mg), σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας (CNIC) και η Ferrer ανέπτυξαν το πολυχάπι.

Συνήθως, αφού ένας ασθενής αναρρώσει από καρδιακή προσβολή, οι γιατροί συνταγογραφούν διάφορα φάρμακα. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα χάπι «τρία σε ένα» προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Επί του παρόντος, το πολυχάπι δεν είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Δρ Valentin Fuster, M.D., διευθυντής του Mount Sinai Heart και επικεφαλής ιατρός του Mount Sinai Hospital καθώς και γενικός διευθυντής του, ηγήθηκε της δοκιμής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν «για πρώτη φορά ότι το πολυχάπι – που περιέχει ασπιρίνη, ραμιπρίλη και ατορβαστατίνη – επιτυγχάνει κλινικά σημαντικές μειώσεις στα επαναλαμβανόμενα καρδιαγγειακά συμβάματα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο», είπε στην ανακοίνωση. Λιγότερο από το 50% των ασθενών τηρούν σταθερά το θεραπευτικό σχήμα τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό συμβαίνει «λόγω της καλύτερης τήρησης αυτής της απλοποιημένης προσέγγισης με ένα απλό πολυχάπι, αντί να παίρνετε χάπια ξεχωριστά ως συμβατικά», συνέχισε.

Συνήθως, αφού ένας ασθενής αναρρώσει από καρδιακή προσβολή, οι γιατροί συνταγογραφούν διάφορα φάρμακα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αντιαιμοπεταλιακό παράγοντα (όπως ασπιρίνη), φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και ένα φάρμακο που μειώνει τα λιπίδια, όπως μια στατίνη, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το πρόβλημα είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς τηρούν σταθερά το θεραπευτικό τους σχήμα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Αν και οι περισσότεροι ασθενείς αρχικά συμμορφώνονται με τη θεραπεία μετά από ένα οξύ συμβάν, όπως ένα έμφραγμα, η συμμόρφωση μειώνεται μετά τους πρώτους μήνες», είπε ο Δρ Φούστερ στην ανακοίνωση.

«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη άρχισαν να παίρνουν ένα απλό πολυχάπι την πρώτη εβδομάδα μετά το έμφραγμα», είπε ο επικεφαλής γιατρός της μελέτης. Εξήγησε επίσης, «Στόχος μας ήταν να έχουμε αντίκτυπο από την αρχή και οι περισσότεροι από τους ασθενείς στη μελέτη άρχισαν να παίρνουν ένα απλό πολυχάπι την πρώτη εβδομάδα μετά την καρδιακή προσβολή».

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ José María Castellano, M.D., είπε στην έκθεση:

«Η συμμόρφωση στη θεραπεία μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική δευτερογενή πρόληψη».

Ο Castellano είπε επίσης στην ανακοίνωση:

“Το πολυχάπι, το οποίο είναι μια πολύ απλή στρατηγική που συνδυάζει τρεις βασικές θεραπείες για αυτόν τον τύπο ασθενών, έχει αποδείξει την αξία του…

Η βελτιωμένη συμμόρφωση σημαίνει ότι αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη θεραπεία και επομένως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιαγγειακών συμβαμάτων».

Σε μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC), οι επιστήμονες της Μηχανογραφημένης  Εθνικής Ταυτότητας CNIC έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το πολυχάπι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όσον αφορά την τήρηση της θεραπείας.

Η ομάδα ερευνητών του CNIC ερεύνησε εάν η βελτιωμένη τήρηση της θεραπείας με το πολυχάπι θα οδηγούσε σε μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια διεθνή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 2.499 ασθενείς από επτά ευρωπαϊκές χώρες που ανέρρωσαν από καρδιακή προσβολή. Οι ασθενείς στην ομάδα των πολυχαπιών είχαν επίσης υψηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης στη θεραπεία από εκείνους της ομάδας ελέγχου – κάτι που μπορεί να εξηγήσει τα οφέλη του πολυχαπιού, ανέφερε η ανακοίνωση.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε τυχαία το πολυχάπι Μηχανογραφημένης Εθνικής Ταυτότητας CNIC ή τα τυπικά φάρμακα θεραπείας.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 76 ετών — και η μελέτη περιελάμβανε άτομα με ιστορικό υπέρτασης (77,9%), διαβήτη (57,4%) και καπνίσματος καπνού (51,3%).

Η ομάδα των ερευνητών παρακολούθησε τους ασθενείς κατά μέσο όρο για τρία χρόνια.

Ανέλυσαν την εμφάνιση τεσσάρων σημαντικών καρδιαγγειακών συμβάντων: θάνατο από καρδιαγγειακή αιτία, μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο, μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και ανάγκη επείγουσας στεφανιαίας επαναγγείωσης, ανέφερε η έκθεση. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν τα πολυχάπια είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο για αυτά τα τέσσερα καρδιαγγειακά συμβάντα από τους ασθενείς που έπαιρναν τα τρία φάρμακα ξεχωριστά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξαν 71 θάνατοι στην ομάδα που έλαβε καθιερωμένη θεραπεία, σε σύγκριση με 48 στην ομάδα των πολυχαπιών.

Οι ασθενείς στην ομάδα των πολυχαπιών είχαν επίσης υψηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης στη θεραπεία από εκείνους της ομάδας ελέγχου – κάτι που μπορεί να εξηγήσει τα οφέλη του πολυχαπιού, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 33% καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με Trinomia σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Oscar Pérez, επικεφαλής μάρκετινγκ και υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης στη Ferrer.

Το πολυχάπι θα μπορούσε να γίνει μέρος μιας παγκόσμιας θεραπευτικής στρατηγικής.

Η θεραπεία έχει τη «δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα».

«Αυτά τα αποτελέσματα επικυρώνουν τον σκοπό μας να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα στην αποστολή μας να προσφέρουμε σημαντική και διαφορετική αξία σε άτομα που υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις υγείας».

Το πολυχάπι θα μπορούσε να γίνει μέρος μιας παγκόσμιας στρατηγικής θεραπείας, είπε ο Fuster, για να βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων καρδιαγγειακών συμβάντων σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ο Fuster είπε επίσης, «Με την απλοποίηση της θεραπείας και τη βελτίωση της συμμόρφωσης», αυτή η προσέγγιση έχει τη «δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα».

Ένας εκπρόσωπος της Mount Sinai Health Systems είπε στο Fox News Digital ότι ο Fuster σχεδιάζει να παρουσιάσει τα ευρήματα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ