Μελέτη: Το να αγγίζετε τα ρούχα κάποιου άλλου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου


Ο καρκίνος προκαλείται από αλλαγές στο DNA μέσα στα κύτταρα, επομένως μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι τα ρούχα μπορεί να συνδέονται με την ασθένεια. Αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, οι χημικές ουσίες που προσγειώνονται στα ρούχα σας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο – ειδικά ο καπνός του τσιγάρου. Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες της νόσου, με το 72% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο να προκαλούνται από αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια. Ερευνητές από την Καλιφόρνια μελέτησαν ένα νέο φαινόμενο που ονομάζεται καπνός από τρίτο χέρι – το οποίο συμβαίνει όταν σωματίδια από τον καπνό του τσιγάρου παγιδεύονται σε υλικά, όπως ρούχα, έπιπλα, χαλιά και μαλλιά.

Σε αντίθεση με το κάπνισμα από πρώτο και δεύτερο χέρι, το τρίτο χέρι σημαίνει ότι οποιοσδήποτε κοντά στα υλικά θα μπορούσε να αναπνεύσει στα σωματίδια. Η μελέτη του Berkeley Lab διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανέπνεαν αυτά τα σωματίδια είχαν 86 φορές υψηλότερα επίπεδα τοξικών ενώσεων στο σύστημά τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ζήτησαν από τρεις μη καπνιστές να φορέσουν τα ρούχα των βαρέων καπνιστών για τρεις ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, τα ούρα τους εξετάστηκαν για την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Προηγούμενη έρευνα είχε επίσης δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου – μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ίδιες καρκινογόνες ουσίες, όταν εκτεθούν σε πνευμονικό ιστό, προκάλεσαν βλάβη στο DNA. Η βλάβη στο DNA, όπως ο τύπος που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης καρκίνου. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο γιατρός Xiaochen Tang είπε: “Η νικοτίνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά το κάπνισμα και καλύπτει όλες τις εσωτερικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δέρματος”.

Εν τω μεταξύ, ο γιατρός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Neal Benowitz πρόσθεσε: “Αυτά τα ευρήματα απεικονίζουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του παθητικού καπνίσματος, το οποίο περιέχει όχι μόνο TSNAs αλλά εκατοντάδες άλλες χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι επίσης γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Τα επόμενα βήματα για αυτήν την έρευνα θα διερευνήσουν λεπτομερέστερα τους μηχανισμούς των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία που σχετίζονται με τα υπολείμματα καπνού και κάνναβης, αποτελεσματικές στρατηγικές αποκατάστασης και μετάφραση των επιστημονικών ευρημάτων στην πρακτική ελέγχου του καπνού”.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι μαλακιες μπορει να σκαρφιστει καποιος για να τσεπωσει χρημα!!!Για να μην νομιζετε οτι Μαγιορκινης,Βασιλακοπουλος,Θεοδωριδου και αλλα κοπροσκυλα ειναι οι μοναδικοι.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ