Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την τιμή του οίνου;


Yπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται: Πώς μπορεί μερικά κρασιά να κοστίζουν λίγα ευρώ, ενώ άλλα να κοστίζουν χιλιάδες ευρώ; Και είναι τα πιο ακριβά κρασιά πραγματικά πολύ καλύτερα;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Πολλές μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η τιμή ενός κρασιού, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε οινόφιλος, ή ακόμα και όποιος είναι περίεργος για το κρασί, μπορεί να κατανοήσει αυτή την αιτία.

Ποσότητα προϊόντος και τεχνικές οίνου

Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι μια πολύ σημαντική πτυχή του καθορισμού της τιμής πώλησης του οίνου είναι η ποσότητα της παραγωγής. Κάθε συγκομιδή σταφυλιών έχει το δικό της σταθερό κόστος, το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί και δεν σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα των εμφιαλωμένων προϊόντων. Ωστόσο, εάν παράγεται περιορισμένη ποσότητα οίνου, τα πάγια έξοδα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή της φιάλης – πολύ περισσότερο από τα προϊόντα που παράγονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι τεχνικές οινοποίησης επηρεάζουν επίσης άμεσα τις τιμές. Η οινοποίηση είναι μια βιοχημική διαδικασία μέσω της οποίας ο χυμός των σταφυλιών μετατρέπεται σε κρασί. Υπάρχουν πολλές τεχνικές οινοποίησης, οι οποίες, όπως και σε άλλους βιομηχανικούς ή βιοτεχνικούς τομείς, μπορούν να προσανατολιστούν τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα. Η χρήση τεχνικών προσανατολισμένων στην ποιότητα οδηγεί πάντοτε σε υψηλότερο κόστος σε σχέση με τις τεχνικές προσανατολισμένες στην ποσότητα, επειδή τα προϊόντα αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά σε ελάχιστες ποσότητες.

Εκτός από την επιλογή των εργαλείων και της διαθέσιμης τεχνολογίας από τον οινοποιό, ένας άλλος βασικός παράγοντας που επηρεάζει σοβαρά την τιμή ενός μπουκαλιού κρασιού είναι ο χρόνος. Για παράδειγμα, ένας οίνος reserve κοστίζει γενικά περισσότερο από ένα άλλο οίνο συγκρίσιμης ποιότητας. Δεδομένου ότι ο reserve οίνος παραμένει σε δρύινα βαρέλια περισσότερο χρόνο από κάποιον που ζυμώνει σε δεξαμενή και βγαίνει γρήγορα στην αγορά. Ο reserve οίνος έχει μια πιο επιλεκτική ποιότητα, αλλά είναι επίσης πιο ακριβός, επειδή ο παραγωγός πρέπει να επενδύσει περισσότερο σε πράγματα όπως η ωρίμανση, τα βαρέλια, ο αποθηκευτικός χώρος, εργατοώρες κλπ.

Ένα άλλο στοιχείο της οινοποίησης που είναι εξίσου σημαντικό με τα άλλα είναι η συσκευασία – δηλαδή το μπουκάλι, ο φελλός, η ετικέτα, το καψύλιο κλπ. Και εδώ, το επενδυτικό κόστος μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν ότι ορισμένοι παραγωγοί που επιθυμούν να δώσουν στους καταναλωτές τους μια μοναδική “εμπειρία” είναι διατεθειμένοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη συσκευασία που χρησιμοποιούν για τα κρασιά τους. Μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν βαρύτερο γυαλί ή ακόμα και μια φιάλη custom made που χρειάζεται διαφορετικά καλούπια άρα επιπλέον κόστος κατασκευής της. Μια ετικέτα μπορεί να είναι από χοντρό ή λεπτότερο χαρτί ή ακόμα και χειροτεχνία. Το brand του προϊόντος μπορεί να σχεδιάζεται και να διεξάγεται από επαγγελματικές εταιρίες branding και το πώμα μπορεί να είναι κατασκευασμένο από ακριβότερο φελλό.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, αξίζει να θυμηθούμε επίσης ότι η τιμή ενός μπουκαλιού κρασιού έχει επίσης υπολογιστεί ώστε να αντισταθμίζει τα έξοδα επικοινωνίας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Ωστόσο, προσέξτε: δεν υπάρχει εγγύηση ότι ένα λιγότερο ακριβό κρασί δεν θα ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση με τη συσκευασία και την επικοινωνία. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του κρασιού, κυρίως η ιστορία του κρασιού, η γεωγραφική του προέλευση, οι αναγνωρισμένες ιδιότητές του και η ζήτηση στην αγορά.

Επικράτεια, παραγωγή και κριτική αναγνώριση

Έχουμε δει ότι η τιμή του κρασιού δεν καθορίζεται μόνο από την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές οινοποίησης ή τη συσκευασία. Το μερίδιο του λέοντος στην τιμή καθορίζεται από τον συνδυασμό της εδαφικής προέλευσης, της κριτικής αναγνώρισης και της ιστορίας του προϊόντος και του Οίκου.

Ορισμένα μέρη του κόσμου είναι κατάλληλα για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού για ιστορικούς λόγους και λόγω ορισμένων κλιματολογικών και εδαφικών χαρακτηριστικών. Ορισμένα κλασικά ιταλικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το Piedmontese Langhe και το κρασί Barolo, την Toscana και το Chianti Classico, καθώς και το Brunello di Montalcino και τη Valpolicella. Αυτός ο κατάλογος θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει κρασιά από τη Βουργουνδία και το Μπορντό, στη Γαλλία, κρασιά από την Barrosa στην Αυστραλία, το Ασύρτικο από την Σαντορίνη και οίνους από πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όπου ο κόσμος αναγνωρίζει όλο και περισσότερο ότι ο οίνος προσδίδει ένα στοιχείο κύρους και ταυτότητας στις περιοχές του. Ο οίνος από αυτές τις περιοχές μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μοναδική του ποιότητα, χάρη στις δεξιότητες του οινοπαραγωγού, στις τοπικές παραδόσεις και στα σταφύλια που έχουν εκφράσει τις καλύτερες ποιότητες από αμνημονεύτων χρόνων.

Προς το συμφέρον της διατήρησης της αυθεντικότητας της παραδοσιακής ποιότητας, πολλές από αυτές τις περιοχές προστατεύονται και ρυθμίζονται από πολύ αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες αποσκοπούν όχι μόνο στη διατήρηση της ποιότητας των εν λόγω οίνων αλλά και στην εξασφάλιση της παραγωγής βιώσιμης ποσότητας προϊόντος, και ότι η ίδια η γη χρησιμοποιείται σωστά.

Αυτοί οι περιορισμοί ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά την τιμή ενός κρασιού, αλλά αποτελούν επίσης τα θεμελιώδη εργαλεία διατήρησης της ποιότητας. Και αυτή η ποιότητα μεταφράζεται σε προστιθέμενη αξία αν μια εταιρεία μπορεί να ερμηνεύσει σωστά τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Εκτός από τις απαιτητικές γεύσεις, μια καλή κριτική θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να κατανοήσει τι απαιτούν οι άνθρωποι και αυτό θα δώσει στο κρασί το πρώτο κλειδί της επιτυχίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον καθορισμό της τιμής της σε μια αγορά που πάντα ρυθμίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση .

Ιδια κρασιά με διαφορετικές τιμές

Δύο φιάλες Brunello, από την ίδια ακριβώς γεωγραφική περιοχή, θα μπορούσαν να έχουν πολύ διαφορετικές τιμές. Ένα, για παράδειγμα, μπορεί να πωληθεί για 25 ευρώ, ενώ το άλλο πωλείται για 150 ευρώ.

Οι λόγοι πίσω από αυτές τις διαφορές τιμών μπορούν να εντοπιστούν σε άλλους δύο παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την τιμή ενός μπουκαλιού κρασιού. Το πρώτο είναι αυτό που ονομάζεται “micro-region”, ή terroir μέσα σε μια μεγαλύτερη γνωστή αμπελουργική περιοχή (όπως το Chianti). Οι συνθήκες στις μικροπεριφέρειες είναι ακόμα ευνοϊκότερες για την καλλιέργεια ενός συγκεκριμένου τύπου σταφυλιού που μπορεί να παράγει πραγματικά ανώτερης ποιότητας κρασί, αν και σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτές οι “μικροπαραγωγές” εξασφαλίζουν υψηλότερη ποιότητα – μαζί με υψηλότερη τιμή, δυστυχώς.

Ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει την απόκλιση των τιμών μεταξύ δύο Brunellos είναι ένας επιπλέον παράγοντας που εμφανίζεται στη σκηνή: οι κριτικοί κρασιού. Οι εμπειρογνώμονες του οίνου είναι επαγγελματίες που έχουν κάνει μια καριέρα στη γευσιγνωσία. Υπάρχουν διαφορετικές σχολές, αλλά όλες είναι ενωμένες στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν, να αποκωδικοποιήσουν και να δημοσιεύσουν (έγκυρες) απόψεις σχετικά με την ποιότητα του κρασιού.

Μερικοί από αυτούς τους εμπειρογνώμονες, που εργάζονται ως δημοσιογράφοι, sommeliers, εστιάτορες κ.α, έχουν βοηθήσει πολλούς να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν τα κρασιά που πιθανότατα δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό. Με αυτή την έννοια, αυτοί οι εμπειρογνώμονες έχουν ένα ρόλο που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην αγορά, αλλά και στον πολιτισμό.

Η επιρροή αυτών των εμπειρογνωμόνων καθορίζουν πόσο παθιασμένοι και περίεργοι θα είναι οι καταναλωτές για να δοκιμάσουν ένα κρασί, πόσο ένα εστιατόριο θα θέλει να έχει κρασί στο μενού του και πόσο ένα κελάρι θα ήθελε ένα κρασί να είναι μέρος της συλλογής του. Όσο πιο ευθυγραμμισμένες είναι οι θετικές κριτικές, τόσο πιο ελκυστικό είναι το κρασί για την αγορά.

Έτσι, η αύξηση της ζήτησης, που οφείλεται στο γόητρο του προϊόντος και στη φυσική του έλλειψη, είναι επίσης υπεύθυνη για σοβαρές αυξήσεις της τιμής πώλησης του προϊόντος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ