Ολομέτωπη επίθεση από τους Τούρκους – Στο στόχαστρο και το FIR Αθηνών


Ένα μπαράζ παραπληροφόρησης περί δήθεν παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και λίγες εβδομάδες

Εκτός από τις ασύμμετρες απειλές στον Έβρο και στο Αιγαίο, αλλά και την αμφισβήτηση της ελληνικότητας αρκετών νησιών οι Τούρκοι βάζουν στο στόχαστρο και το FIR Αθηνών καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία το 2022 θα είναι η χειρότερη χρονιά σε βάθος 14ετίας, αφού για το διάστημα από Ιανουάριο έως και Ιούλιο, σημειώθηκαν 4.734 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Το τρομερό στην ιστορία είναι ότι οι Τούρκοι διαστρεβλώνουν τα δεδομένα και ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο, ότι τα ελληνικά αεροσκάφη εισέρχονται στον δικό τους χώρο. Ένα μπαράζ παραπληροφόρησης περί δήθεν παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και λίγες εβδομάδες.

Την ώρα που οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος με νέες υπερπτήσεις drones πάνω από Λέβιθα και Κανδελιούσσα, οι γείτονες προχωρούν σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με σαφή στόχο: να επιρρίψουν στην Ελλάδα την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και έτσι να αποδυναμώσει τους όρους που έχει θέσει στην Τουρκία το Κογκρέσο για την πώληση και την αναβάθμιση των F-16.

Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί η πτήση κατασκοπείας από δύο τουρκικά F-16 στο Τυµπάκι της Κρήτης προκειμένου να καταγραφεί και να επαναβεβαιωθούν οι θέσεις των S-300. Παράλληλα, οι Τούρκοι προσπαθούν να ενισχύσουν επικοινωνιακά την προσπάθεια που ξεκίνησαν για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, με το επιχείρημα ότι η χώρα μας δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Το σημαντικότερο επεισόδιο σε αυτή την εκστρατεία παραπληροφόρησης εξελίχθηκε όταν η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τουρκικά που συμμετείχαν σε νατοϊκή αποστολή και συγκεκριμένα σε συνοδεία αμερικανικών B-52.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως το όλο ζήτημα συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών τύπου F-16 και την αναβάθμιση 80 παλαιότερων.

Τι ακριβώς επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν με τη νέα ένταση που προκαλεί από αέρος; Όπως εκτιμούν αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές ο Ερντογάν επαναφέρει το ελληνικό «παράδοξο» του FIR Αθηνών, ενέργεια που γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του να ανατρέψει τα σύνορα με κάθε τρόπο. Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος (ΕΕΧ) είναι ο αέρας πάνω από το έδαφος και την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) ενός κράτους, στην οποία αυτό ασκεί απόλυτη κυριαρχία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας είναι έξι ναυτικά μίλια από της ακτές της (ηπειρωτικές και νησιωτικές), οπότε και ο εναέριος χώρος της θα έπρεπε να ταυτίζεται, σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα. Όμως, με το προεδρικό διάταγμα της 18ης Σεπτεμβρίου 1931 της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου η Ελλάδα όρισε τον εναέριο χώρο της στα 10 ναυτικά μίλια, σε μία εποχή που η αιγιαλίτιδα ζώνη ήταν μόλις 3 ν.μ. (Στα 6 ν.μ θα οριστεί το 1936). Η έκταση του ελληνικού εναερίου χώρους στα 10 ν.μ. επαναβεβαιώθηκε από το ελληνικό κράτος και το 1988 με την κύρωση του κώδικα αεροπορικού δικαίου (Ν.1815 της 11ης Νοεμβρίου 1988).

Όλες οι χώρες, από τότε μέχρι σήμερα σέβονται αυτό το «ελληνικό παράδοξο», όπως έχει χαρακτηρισθεί, εκτός από την Τουρκία. Η γείτονα μέχρι το 1974 δεν είχε κι αυτή εγείρει καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των 10 ναυτικών μιλίων. Από τότε διαρκώς αμφισβητεί το εύρος του εναερίου χώρου από τα 6 στα 10 ναυτικά μίλια και με την πάροδο του χρόνου τον παραβιάζει όλο και περισσότερο με τα πολεμικά της αεροπλάνα, καθώς τον θεωρεί διεθνή εναέριο χώρο.

Πολλές φορές οι τουρκικές παραβιάσεις αφορούν και το εύρος των έξι μιλίων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στο πλαίσιο της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών», ενώ ακόμη τα αεροπλάνα της προβαίνουν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Τώρα πλέον τα βάζει όλα στο τραπέζι. Γη, θάλασσα και αέρα με παράλογες και ανιστόρητες απαιτήσεις στο πλαίσιο της λογικής του «ότι αρπάξουμε».


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ