Αφγανιστάν Έναν Χρόνο Μετά: Πώς έχει αλλάξει η καθημερινή ζωή στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν


Αφγανιστάν Έναν Χρόνο Μετά: Οι Ταλιμπάν εξαφάνισαν δύο δεκαετίες προόδου για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Αφγανιστάν ένα χρόνο μετά: Τα δικαιώματα των γυναικών σε κρίση Η ανταποκρίτρια εθνικής ασφάλειας του Fox News, Τζένιφερ Γκρίφιν, αναφέρει από το Πεντάγωνο για την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των γυναικών ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν στην «Ειδική Έκθεση». Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς του Fox News Digital που εξετάζει τις συνέπειες της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν πριν από ένα χρόνο αυτήν την εβδομάδα. Δεκαετίες προόδου για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν υποχώρησαν μέσα σε λίγους μήνες.

Η εκτεταμένη πείνα και ο υποσιτισμός επιδεινώθηκαν από το διεθνές πάγωμα της βοήθειας.

Μια δρακόντεια καταστολή οποιασδήποτε δημόσιας έκφρασης που δεν συνάδει με μια σκληρή ερμηνεία του Ισλάμ. Βίαιες επιθέσεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Καμπούλ.

Αυτή είναι η καθημερινή ζωή ένα χρόνο μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και την ανάκτηση του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων τον περασμένο Αύγουστο.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Οι νέοι θρησκευτικοί άρχοντες της χώρας έχουν περιορίσει τις γυναίκες να εργάζονται έξω από το σπίτι εκτός από ορισμένους τομείς, έχουν απαγορεύσει στα κορίτσια να πηγαίνουν στο γυμνάσιο, διέταξαν τις γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους δημόσια και εφάρμοσαν κανόνες που περιορίζουν τη δυνατότητα μιας γυναίκας να ταξιδεύει χωρίς άντρα συνοδό.

Η εκτεταμένη πείνα έχει επίσης αυξηθεί δραστικά εν μέσω μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης, με περίπου το ήμισυ των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων του Αφγανιστάν να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Γυναίκες ντυμένες με μπούρκα και ένα παιδί, που είναι μεταξύ των εκτοπισμένων αφγανικών οικογενειών που φεύγουν από τη βία στις επαρχίες τους, μένουν σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στο πάρκο Shahr-e Naw, στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 4 Οκτωβρίου 2021.

Αυτά τα δύο ζητήματα – η ανάκληση των δικαιωμάτων των γυναικών και η οικονομία με κρατήρες – έχουν επιδεινωθεί για να δημιουργήσουν μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Phillipe Kropfe, εκπρόσωπο για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στην Καμπούλ.

“Μετά από τέσσερις δεκαετίες σύγκρουσης, πολλά νοικοκυριά διοικούνται από χήρες που είναι ο μόνος τροφοδότης. Χωρίς την πλήρη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη” είπε ο Kropfe στο Fox News Digital.

Ένας Αφγανός με οικογένεια 12 ατόμων που έχασε τη δουλειά του σε μια τοπική ΜΚΟ τον περασμένο Αύγουστο είπε ότι δυσκολεύεται να φέρει φαγητό στο σπίτι σε καθημερινή βάση από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, αλλά η πιο πιεστική του ανησυχία είναι για το μέλλον των θυγατέρων του.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι το αβέβαιο μέλλον των παιδιών μου, ειδικά των κοριτσιών», είπε ο άνδρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, φοβούμενος αντίποινα από τους Ταλιμπάν, στο Fox News Digital.

«Η μεγάλη μου κόρη πηγαίνει στην 7η τάξη και όποτε με ρωτάει για το πότε θα επιστρέψει στο σχολείο, μου γεμίζει πόνο στην καρδιά γιατί κανείς δεν έχει απάντηση».

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πέρυσι δεν είναι η πρώτη φορά που οι γυναίκες στο Αφγανιστάν βλέπουν τα δικαιώματά τους να υποχωρούν.

Ο 20ός αιώνας είδε μια σταθερή πρόοδο των βασικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες, αλλά αυτό σταμάτησε απότομα όταν οι Ταλιμπάν ανέβηκαν για πρώτη φορά στην εξουσία το 1996, ένας κανόνας που θα συνεχιζόταν έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι ξεκινήσουν την Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία το 2001.

«Οι γυναίκες του Αφγανιστάν μπόρεσαν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που τους προσφέρθηκαν μετά την απομάκρυνση των Ταλιμπάν το 2001 για να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους εκδημοκρατισμού των προηγούμενων δεκαετιών, ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι οποίες περιελάμβαναν εκτενείς διατάξεις για την ισότητα των φύλων, όπως η μεγαλύτερη πρόσβαση των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δήλωσε στο Fox News Digital η Mona Tajali, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων και γυναικείων σπουδών στο κολέγιο Agnes Scott και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου για τις γυναίκες που ζουν σύμφωνα με τους μουσουλμανικούς νόμους.

Γυναίκες εντός και εκτός Αφγανιστάν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όταν η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν το 2019 και το 2020. «Οι προειδοποιήσεις των γυναικών, ωστόσο, έπεσαν στο κενό και η κυβέρνηση Μπάιντεν εφάρμοσε το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης Τραμπ για την απόσυρση των στρατευμάτων, ενώ καμία κυβέρνηση δεν είχε επιτύχει εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την ασφάλεια ή ακόμη και την εκπαίδευση των κοριτσιών», είπε η Tajali.

«Πολλές Αφγανές ακτιβίστριες και ηγέτες αισθάνονται προδομένες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού η αντιμετώπιση των δικαιωμάτων τους χρησίμευσε ως δικαιολογία για την κατοχή το 2001, για να αγνοηθούν πλήρως το 2021». Ενώ οι γυναίκες και άλλοι Αφγανοί έχουν διαμαρτυρηθεί για τα δικαιώματά τους τον τελευταίο χρόνο, οι Ταλιμπάν έχουν καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης με εξωδικαστικές δολοφονίες και κράτηση ακτιβιστών.

Το Κυβερνητικό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών των Ταλιμπάν εξέδωσε εντολή τον Σεπτέμβριο του 2021 που απαγόρευε στους δημοσιογράφους να δημοσιεύουν ιστορίες «σε αντίθεση με το Ισλάμ» ή «προσβλητικές προς εθνικές προσωπικότητες», οδηγώντας στη σύλληψη και βασανισμό περισσότερων από 80 δημοσιογράφων τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με μια έκθεση αυτόν τον μήνα από τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Αφγανός πατέρας που εξέφρασε φόβο για το μέλλον των παιδιών του είπε επίσης ότι η ικανότητά του να συζητά τις προκλήσεις της χώρας του έχει περιοριστεί σοβαρά από τους Ταλιμπάν. “Θα μπορούσα να μιλήσω και να γράψω για την κατάσταση, τα προβλήματα και τις λύσεις της πολιτικής, της οικονομίας και της χώρας.

Τώρα στερούμαι όλα αυτά τα δικαιώματα και τα προνόμια”, είπε.

«Οι Ταλιμπάν μπορούν να με συλλάβουν, να με βασανίσουν και ακόμη και να με σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή για οποιονδήποτε λόγο ή χωρίς λόγο και δεν υπάρχει κανείς που τους ρωτάει γιατί συλλαμβάνεις ή σκοτώνεις έναν άνθρωπο».

Παρά τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τα κορίτσια και άλλοι Αφγανοί ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η χώρα κάθε άλλο παρά χαμένη υπόθεση είναι, σύμφωνα με τη Zuhra Bahman, Διευθύντρια για την Αναζήτηση Κοινού Εδάφους στο Αφγανιστάν, η οποία εδρεύει στην Καμπούλ. “Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται σε υπουργεία και αντιστέκονται εκ των έσω, υπάρχουν γυναίκες που πορεύονται για τα δικαιώματά τους και, το πιο σημαντικό, υπάρχουν γυναίκες που ηγούνται των ανθρωπιστικών προσπαθειών και κάνουν μια αλλαγή στην κοινότητά τους”, δήλωσε η Bahman στο Fox News Digital.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ